Geriye hikayeleri kaldı

Geriye hikayeleri kaldı

Kimi sendika çalışanıydı kimi inşaat işçisi... Aralarında dokuz yaşında çocuk da vardı üç çocuk babası da... Ankara'daki kanlı saldırının kurbanlarından 91'inin cenazeleri, dün ailelerine teslim edildi. Onlardan geriye ise öyküleri ve fotoğrafları kaldı

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelip barış mitingi için Ankara'da buluşan vatandaşları hedef seçen terör saldırısında yaşamını yitirenler son yolculuklarına uğurlanıyor. 97 terör kurbanından 91'inin cenazesi dün ailelerine teslim edilirken, cenazelerden bir kısmı gözyaşları arasında toprağa verildi. Kurbanlardan geriye ise hikayeleri ve miting öncesi sosyal medyada yaptıkları 'barış' içerikli paylaşımlar kaldı. Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nden yapılan açıklamada ise biri Filistinli 92 kurbanın kimlerinin tespit edildiği, olayın soruşturulması için 2 mülkiye 2 de polis başmüfettişinin görevlendirildiği ve dün itibariyle de 65'i yoğun bakımda olmak üzere 160 kişinin tedavisinin devam ettiği açıklandı.

 

SON SELFİE...

Saldırıda ölen BTS üyeleri Yılmaz Elmascan, Nevzat Sayan, Bilgen Parlak ve Rıdvan Akgül'den geriye, Adana'dan otobüsle yola çıkarken birlikte son kez çektirdikleri selfie fotoğrafı kaldı. Evli ve 2 çocuk babası makinist Parlak'ın olay günü izinli olduğu ve eşine "Hem arkadaşları görürüm, hem de mitinge katılırım"' diyerek evden çıktığı öğrenildi. Parlak'ın cenazesi Adıyaman'da, Akgül ise Siirt'te toprağa verildi.

 

'ÇIK ORADAN KARDEŞİM'

CHP Malatya İl Gençlik Kolları üyesi üniversite öğrencisi Canberk Bakış'ın (20) cenazesi, Battalgazi ilçesinde defnedildi. Bakış'ın kardeşi Berivan Bakış, "Çık oradan kardeşim, orası sana yakışmıyor" diye ağıt yaktı. Patlamada hayatını kaybeden CHP Malatya İl Gençlik Kolları üyesi Eren Akın ve Mehmet Hayta ile eski BTS Malatya Şubesi Başkanı Kasım Otur'un cenazeleri de öğle namazının ardından Malatya'da toprağa verildi.

Mersin Üniversitesi Yabancı Dil Yüksekokulu öğrencisi olan kızı Elif Kanlıoğlu da (20) mitinge babasıyla birlikte gitmişti. Elif memleketi Artvin'de defnedildi.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde mobilyacı olarak çalışan ve ailesinin "Gitme" demesine rağmen mitinge giden Ramazan Çalışkan da (26) saldırıda hayatını kaybetti. Çalışkan İnegöl'de toprağa verildi.

 

BABASININ CESEDİNİ BULDU

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde yaşayan 5 çocuk babası HDP üyesi inşaat işçisi Emin Aydemir (50), oğlu Oktay Aydemir ile birlikte mitinge gitmişti. Patlama sırasında tuvalete gittiği için saldırıdan kurtulan oğul Aydemir, geri döndüğünde babasının kanlar içindeki cesediyle karşılaştı.

Saldırıda ölenler arasında bulunan Onur Tan, Umut Tan ve Sarıgül Tüylü'nün ise kuzen oldukları ortaya çıktı. Malatya'dan gelen Onur Tan ve kuzeni Umut Tan, İstanbul Kağıthane'den mitinge giden Sarıgül Tüylü ile aynı kaderi paylaştı. Onur ve Umut Tan'ın cenazeleri Malatya'ya gönderilirken, Tüylü'nün cenazesi Kağıthane Nurtepe Cemevi'ndeki cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

Ölenler arasında Mersin'in Tarsus ilçesinde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yönetim kurulu üyesi Metin Peşmen ile Hatay Halkevi üyesi 30 yaşındaki Necla Duran ve Antakya Yaşam Hakkı Meclisleri üyesi Filistinli Ahmed Alkhadi'nin de bulunduğu belirtildi. Alkhadi'nin Halkevleri üyelerine Arapça ve İngilizce dersi verdiği öğrenildi.

BABASINI YENİ KAYBETMİŞTİ

Saldırıda ölen inşaat işçisi Nizamettin Bağışçılar memleketi Manisa'da toprağa verildi. Bağışçılar'nın 15 gün önce babasını kaybettiği öğrenildi. Patlamanın ardından haber alınamayan ve daha sonra öldükleri anlaşılan Sevim Şinik ve Mehmet Tevhik Dalkıç'ın cenazeleri de Alanya'da toprağa verildi.

TCDD'de çalışan üç çocuk babası Fevzi Sert'in cenazesi Adana'da toprağa verildi.

Patlamada ölen Korkmaz Tedik ve Sevgi Öztekin'in cenazeleri ise Ankara Batıkent Cemevi'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.

DİLAN'IN YIRTIK AYAKKABILARI KALDI

Adana'dason yolculuğuna uğurlanan bir başka terör kurbanı ise 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Dilan Sarıkaya'ydı. Cenazede, teyzesi Yıldız Erdoğan, Dilan'ın yırtık ayakkabıları ve fotoğraflarına sarılıp ağladı.

 

BİR YIL ÖNCE EVLENMİŞLERDİ

Bombalı saldırıda ölen Adana'da Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyesi olan makinist Yılmaz Elmascan ile Eğitim-Sen üyesi öğretmen Gülhan Elmascan 1 yıl önce evlenmişti. Daha önceki terör saldırısının yaşandığı Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden olan çift, memleketlerinde toprağa verildi. Sidar ve Nurgül Çevik çifti de yine memleketleri Suruç'ta defnedildi.

EN KÜÇÜK KURBAN

Katliamın en küçük kurbanı 9 yaşındaki Veysel Deniz Atılgan, babası İbrahim Atılgan'la birlikte can verdi.

 

'BARIŞ GETİRMEYE GİDİYORUZ'

İstanbul'da yaşayan üniversite öğrencisi Dijle Deli ve arkadaşları, şarkılar söyleyerek miting için Ankara'ya doğru yola çıkmıştı. Otobüste çektiği fotoğrafı "Ankara'ya barış getirmeye gidiyoruz" mesajıyla sosyal medyada paylaşan Dijle, bombalı saldırıda hayatını kaybetti.

 

MİLLETVEKİLİ ADAYLARI DA ÖLDÜ

PatlamadaHDP İstanbul 1'inci Bölge 16'ncı sıra adayı 2 çocuk annesi Kübra Meltem Mollaoğlu (45) ile HDP Giresun milletvekili adayı Abdullah Erol da hayatını kaybetti. Mollaoğlu'nun cenazesi Üsküdar Şakirin Camisi'nde ikindi namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi. Abdullah Erol'dan geriye ise, patlamadan sadece dakikalar önce miting alanında çektiği selfie fotoğrafı kaldı.

 

ÖNCE KATLİAM SONRA PROVOKASYON

Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör saldırısının ardından provokatörler hem olay yerinde hem de yaralıların kaldırıldığı hastane önlerinde sahneye çıktı. Vatandaşları galeyana getirmeye çalışan provokatörlerin tespit edilen girişimleri ise şöyle:

 

"POLİS KÜFRETTİ" YALANI

Saldırı sonrasında olay yerine gelen polis ekipleri için çevredeki provokatörler "Polisler cenazelerimize küfrediyor" diyerek polisi hedef gösterdi. Polisin vatandaşları olay yerinden uzaklaştırma çabaları üzerine vatandaşlar ile polis arasında gerilim çıkınca polis olay yerinden ayrılmak zorunda kaldı. Güvenlik tekrar sağlanınca polisler olay yerine girebildi.

 

"BU KANLAR DAEŞ'E GİDECEK"

Provokatörler yaralıların taşındığı hastanelerin önünde de kendisini gösterdi. Yakınlarını arayan yaralı yakınları Ankara Numune Hastanesi önünde toplandı. Hastanedeki sağlık görevlileri de yaralılar için kan vermek isteyenlerin bahçede bulunan Kızılay Kan Merkezi'nin aracına gidebileceğini duyurdu. Yüzlerce vatandaş kan vermek için sıraya girdi. Bu esnada hastane önüne gelen bir provokatör "Bu kanlar DAEŞ'e gidiyor" deyince, orada bulunanlar kan toplama aracını taşladı. Araç, hastane önünden ayrılmak durumunda kaldı.

 

"SUÇLU DEVLET, HÜKÜMET"

Olay yerine en yakın ve donanımlı hastane olduğu için en çok yaralının götürüldüğü Numune ve Dışkapı Hastanesi'nin önüne yaralı yakınlarının yanı sıra çok sayıda "protestocu" da geldi. Provokatörlerin vatandaşları sürekli olarak devlet kurumlarına, hükümete ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı kışkırttıkları görüldü. Provokatörler nedeniyle yaralı taşıyan ambulanslar hastaneye zorlukla girebildi.

 

Yüksel TEMEL - Safure CANTÜRK/ANKARA Deniz DERİN- Gülcan DEMİRCİ- Sırrıberk ARSLAN- Murat KARAMAN-Metin HARIKÇI-Tahir ÖZÇELİK-Mehmet YILDIRIM-Abbas ÇAKAR

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.