Gizli pandemi: AIDS! Türkiye'de HIV artışa geçti

Gizli pandemi: AIDS! Türkiye'de HIV artışa geçti

Dünya genelinde HIV vakalarında azalma eğilimi gözlenirken, Türkiye'de HIV enfeksiyonlarının arttığına dair endişe verici bir tablo ortaya çıktı. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde her hafta yeni vakaların tespit edilmesi, bu artışın ciddiyetini gözle

Dünya genelinde HIV vakalarında azalma eğilimi gözlenirken, Türkiye'de HIV enfeksiyonlarının arttığına dair endişe verici bir tablo ortaya çıktı. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde her hafta yeni vakaların tespit edilmesi, bu artışın ciddiyetini gözler önüne seriyor. Üstelik, bu vakaların çoğu tesadüfen ortaya çıkıyor.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, polikliniğe başvuran hastalar arasında HIV enfeksiyonu olanların sayısında belirgin bir artış olduğunu vurguladı. Hastaların bir kısmının enfeksiyonun başlangıç evresinde olduğunu, ancak birçoğunun ise çok geç bir aşamada teşhis edildiğini ifade etti. Bu durumun, HIV enfeksiyonunun fark edilmeden yayılmasına ve tedavi edilememesine yol açtığını belirten Akhan, bu nedenle artışın 'gizli bir pandemi' olarak nitelendirildiğini dile getirdi.

Salgın sürecinde HIV testi yaptıranların sayısında azalma yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Akhan, bunun arkasında damgalanma ve ayrımcılık korkusunun yattığını söyledi. HIV'in belirtilerinin erken aşamada hafif olması ve hastalığın yıllarca hiçbir belirti vermeden ilerlemesi, insanların test yaptırmaktan kaçınmasına neden oluyor. Ancak, HIV enfeksiyonu olan bir kişinin zamanında tedavi edilmemesi durumunda bağışıklık sisteminin zarar gördüğünü ve hastalığın ilerleyebileceğini belirtti.

HIV enfeksiyonunun ileri aşamalarında AIDS'e dönüşebileceğini ve bu durumun ölümcül olabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Akhan, erken teşhisin ve düzenli tedavinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Türkiye'de HIV ile yaşayan yaklaşık 35 bin 807 kişi olduğunu ve HIV enfeksiyonunun ileri evresi olan AIDS'in daha da yayılmasını önlemek için önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

HIV enfeksiyonunun yayılmasının önüne geçmek için toplumda bilinçlendirme çalışmalarının artırılması ve anonim test merkezlerinin sayısının artırılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Akhan, bu şekilde HIV enfeksiyonu olan kişilerin teşhis edilip tedavi edilmesinin ve enfeksiyonun yayılmasının önlenmesinin mümkün olacağını belirtti.

HIV virüsünün ileri aşaması olan AIDS belirtileri şunlardır:

Koltuk altı, kasık veya boyundaki lenf bezlerinde şişme
Aşırı yorgunluk
Kilo kaybı
Sık sık ateşlenme ve gece terlemeleri
Ağız içinde yara oluşumu (ağız ülseri, pamukçuk)
Deri döküntüleri ve ciltte pullanma
Uzun süreli ishal
Cinsel organda mantar enfeksiyonlarında sıklık
Akciğerde iltihaplanma
Ciltte kırmızı, kahverengi, pembe veya morumsu lekeler
Hafıza kaybı ve depresyon gibi nörolojik sorunların gelişmesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.