İlk ders zilini Bakan Dinçer çaldı

İlk ders zilini Bakan Dinçer çaldı

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, anaokulu ve ilkokul birinci sınıfa başlayacak öğrenciler için ilk ders zilini Kazım Orbay İlköğretim Okulu'nda çaldı.

Bakan Ömer Dinçer, burada yaptığı konuşmada, yeni eğitim öğretim yılının velilere hayırlı olması temennisinde bulundu. Bu yıl yenilenmiş bir sistem ile yeni eğitim öğretim yılına başlandığını kaydeden Dinçer, "İlerleyen yıllarda eğitimde önemli bir dönüşüm noktası olarak hatırlayacağımız güzel bir yıl olacak." diye konuştu.

Okula ilk adımlarını atan çocuklara, 'korkmayın, endişelenmeyin' diye seslenen Dinçer, "Öğretmenleriniz de anne babalarınız kadar sizleri sevecek. Okullarımızın bahçeleri ve sınıflarımız oyun oynadığınız evlerden ve çocuk bahçelerinden çok daha büyük, çok daha çeşitli oyunlar oynayacağınız yerler olacak." dedi. Çocukların yaşlarına uygun bir müfredat ile eğlenerek ve oyun oynayarak öğreneceklerini dile getiren Dinçer, "Ne hayallerinizden ne de oyunlarınızdan kopmayın istiyoruz. Sizlerin çok seveceğinizi umduğumuz fiziksel etkinlikler ve oyunlar hazırladık." şeklinde konuştu. Dinçer, okul, öğrenci, veli işbirliği ile uygulamadaki aksaklıkların aşılacağını dile getirdi.

Kademeli eğitim sistemi uygulamasına da değinen Dinçer, "Yeni düzenleme ile ortalama eğitim süresini yukarı çekmeyi ve bireylerin kendilerini geliştirmelerine imkan verecek okul iklimi oluşturarak, eğitimin kalitesini artırmayı amaçladık." diye konuştu.

Eğitim sisteminin çocukların ilgi, yetenek ve beklentilerine uygun, esnek ve demokratik bir yapıya kavuştuğunu kaydeden Dinçer, bu sayede öğrencilerin belli bir kalıba göre değil, kendi ilgi ve becerilerine göre gelişimlerini tamamlayacaklarını söyledi. Bilgi ve beceri kazandırmaya önem veren bir müfredatı hayata geçirdiklerini söyleyen Dinçer, "Çocuklara okulu, okumayı, öğrenmeyi ve merak etmeyi sevdiren oyun esaslı bir müfredat getirdik." ifadelerini kullandı.

Dünyada ortalama eğitim süresinin 12 yıl olduğunu hatırlatan Dinçer, Türkiye'de ise yetişkin nüfusun eğitim süresinin ortalama 6 yıl olduğuna dikkat çekti. Dinçer, "Okula başlama yaşında da benzer bir durum söz konusu. Dünyadaki gelişmiş ülkelerin ilkokula başlama yaşlarını dikkate alarak biz de gerekli düzenlemeleri yaptık. Yönetici ve öğretmenlerimize gerekli yönlendirme ve bilgilendirme çalışmalarını da yaptık. Müfredatımız ve eğitim materyallerimiz yenilendi. Çocukların okula uyumu için tüm ayrıntıları gözden geçirdik." dedi.

Özellikle son 10 yılda eğitim alanında önemli adımlar atıldığını belirten Dinçer, "Okul öncesi eğitim 2002 yılında yüzde 11,7 iken, geçtiğimiz yıl 5 yaş öğrencilerde okullaşma oranı yüzde 69'a yükseldi. 12 yıllık zorunlu eğitime geçiş uygulaması ile yüzde 70 oranında okul öncesi eğitim alan çocuklarımız bu yıl birinci sınıfa başlayacaklar." şeklinde konuştu. Okul öncesi eğitim ile ilgili hedeflerde bir sapma veya gerileme olmayacağını vurguladı.

Öğretmenlere de seslenen Bakan Dinçer, yenilenen müfredat ile öğrencilerin bir an önce okuma – yazma öğrenmelerinin bir kazanım olarak görülmediğini yineledi. Dinçer, konuşmasının ardından, sembolik olarak ilk ders zilini çaldı. Daha sona sınıfları gezen Dinçer, öğrencilere diş fırçası ve diş macunu dağıttı.

Öte yandan Bakan Dinçer, konuşmasının başında İlayda isimli öğrencinin yanına gelerek, İstiklal Marşı'nı okumak istediğini ilettiğini söyledi. Ardından, öğrenciyi kürsüye çağırdı. Daha sonar iki öğrenci daha gelerek İstiklal Marşı okumak istedi. Bakan Dinçer, bu öğrencilerin de isteklerini geri çevirmedi. Okula yeni başlayan öğrencilerin ise mutlu ve heyecanlı olduğu görüldü. Öğrenciler kadar aileler de oldukça heyecanlı olduklarını kaydetti. Çocuğunu 67 aylık iken ilkokul birinci sınıfa başladığını kaydeden bir veli, hiçbir tedirginlik yaşamadığını dile getirdi.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.