İlk İş Başvurunuz İçin Bilmeniz Gerekenler ve İpuçları

İlk İş Başvurunuz İçin Bilmeniz Gerekenler ve İpuçları

Lise veya üniversiteden mezun olmak her insan için büyük bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Öğrendiğiniz bilgileri pekiştireceğiniz, hayalinizdeki işe ulaşmak için deneyim kazanacağınız bir dönemin başlangıcı olduğunu söyleyebiliriz.

İlk İş Başvurunuz İçin Bilmeniz Gerekenler ve İpuçları

Lise veya üniversiteden mezun olmak her insan için büyük bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Öğrendiğiniz bilgileri pekiştireceğiniz, hayalinizdeki işe ulaşmak için deneyim kazanacağınız bir dönemin başlangıcı olduğunu söyleyebiliriz.

 

Tüm bu heyecana rağmen, iş piyasasında ilk işiniz için fırsatlar yaratmak düşündüğünüz kadar da kolay olamayabilir, özellikle bir stratejiniz yoksa ilk denemelerinizde kendinizi hüsrana uğramış hissedebilirsiniz. Ama pes etmek yok! Yapmanız gerekenler aslında çok basit, sizin için hazırladığımız bu yazımız ilk ideal işinizi aramaya, bu işe başvurmaya ve bu işte başarılı olmaya kararlıysanız kesinlikle yardımcı olacaktır.

 

Peki ama ilk işiniz neden önemli?

İlk işiniz önemlidir çünkü size değerli tecrübeler kazandırır ve kariyerinizin geri kalanında size rehberlik edebilecek ne tür işlerden hoşlanabileceğinizi gösterir. Tanıştığınız insanlar ve birlikte çalıştığınız iş arkadaşlarınız genellikle kazanacağınız paradan daha bile önemlidir diyebiliriz. İlk işiniz, ilerleyen kariyerinize daha yüksek ücretli işlerle bağlantı kurabilmeniz için insanlarla olan ilişkilerinizde önemli kapıların açılmasını sağlayabilir. Ayrıca sizi müşteriler ve hatta belirli bilgisayar sistemleriyle ilgili gerekli tecrübeleri edinmenizi sağlar. Böylelikle gelecekteki başvurularda sizi daha da öne geçirmek için özgeçmişinize ilk işinizden edindiğiniz deneyimi de eklemeniz bu işin en büyük artısı olacaktır.

Nereden başlamalı?

Pozisyonlara başvurmadan önce mevcut bağlantılarınızı göz önünde bulundurun. Küçük bir işletme veya başka bir yerel işveren için çalışırken size referans olabilecek arkadaşlarınızı veya ailenizi düşünün. Gönüllü çalışma, toplum hizmeti veya bir sivil toplum kuruluşundan edinebileceğiniz becerileri göz önünde bulundurun. Bu roller ücretli işler olmayabilir, ancak orada kazandığınız deneyim başvurularınızda yeterince değerli görünecektir. İlgi alanlarınızın nerede olduğuna da odaklanın, örneğin mutfak sanatlarına ilginiz varsa, yerel bir restoranda iş arayabilirsiniz. Böylelikle nispeten kariyer hedeflerinizle uyumlu veya sizi doğru yola sokabilecek bir iş bulma ihtimaliniz daha da yükseltmiş olursunuz.

Sosyal medya hesaplarınızı gözden geçirin

İlk başvurunuzu göndermeden önce, sosyal medya profillerinizi dikkatlice gözden geçirmeniz gerekebilir. İşe alım uzmanlarının %93'ünün sizi aday olarak değerlendirmek için sosyal medyada aradığını unutmayın. Profillerinizi kontrol edin ve onları İK perspektifinden değerlendirmeye çalışın. Paylaşımlarınızda potansiyel bir işverenin sizi utandıracak fotoğraflar, gönderiler veya beğeniler olup olmadığını inceleyin. Profillerinizi özel yapmak için gizlilik ayarlarını kullanın ve şüpheli gördüğünüz paylaşımları silin. Bununla birlikte profesyonel hesaplarınız da olduğundan emin olun. Özellikle LinkedIn gibi profesyonel olarak kullanılan platformlar; sektörü takip edebilmenize, kariyer hedefinizle ilgili bağlantılar kurmanıza ve tecrübelerinizi sergileyebilmenizi sağlayacaktır.

Sosyal ağlarınızı geliştirin

Bazı araştırmalar, işlerin %85'inin networking (ağ oluşturma) yoluyla bulunduğunu belirtmekte. Lise veya üniversiteden yeni mezun olduysanız, profesörler, danışmanlar ve okul personeli ile başlayın; sizi bir şirkete veya işe yönlendirip yönlendiremeyeceklerini öğrenin ve tavsiyelerini alın.

Başvuracağınız şirketleri araştırın

Genellikle ilk iş başvurularında giriş yazısı hazırlamaya, harika bir özgeçmiş oluşturmaya ve mülakat sorularına verilebilecek olası yanıtlara odaklanıyor olabilirsiniz. Ancak tüm bunlardan önce yapılması gereken en kritik araştırmalardan birisi; başvuracağınız şirketi ve hatta sektörü kapsamlı bir şekilde incelemek olacaktır. Evet, işverenler işi yapacak becerilere ve yeteneklere sahip adayları arıyorlar, ancak aynı zamanda şirketin misyonu ve vizyonu hakkında bilgi sahibi olan adaylar İK için oldukça değerli bir nitelik olacaktır. Bu bilginizi ön yazınızda, özgeçmişinizde ve mülakatınızda kullanmayı unutmayın.

Etkili bir özgeçmiş oluşturun

Özgeçmiş yazmak, ilk kez iş arayanlar için en zorlu işlerden biridir. Genellikle çok fazla veya çok az bilgi eklemek arasında kalabilirsiniz. Temel kural, CV'nizin basit ve özlü olmasını sağlamaktır. İyi bir özgeçmiş kişisel bilgilerinizi, eğitim geçmişinizi, iş deneyiminizi, başarılarınızı ve referanslarınızı içermelidir. Unutmayın, başvurduğunuz pozisyonun iş tanımıyla uyumlu olduğundan emin olmak için her iş başvurusu için CV'nizi yeniden yazmanız gerekebilir.

Anahtar kelimeler sizi öne geçirebilir

İlk kez iş başvurusunda bulunuyorsanız Aday Takip Sistemlerini (ATS) ve bu sistemin nasıl çalıştığını öğrenmeniz sizin için oldukça faydalı olacaktır. ATS kısacası, şirketin iş tanımıyla eşleşen anahtar kelimeler için gönderilen başvuruları ve özgeçmişleri tarayan otomatik sistemlerdir. Bu sistemler, çok sayıda özgeçmiş alan veya niteliksiz başvuru sahiplerini hızla ayıklamak isteyen şirketler için zaman tasarrufu sağlar. Bir şirketin web sitesi aracılığıyla çevrimiçi olarak özgeçmiş gönderdiğinizde, muhtemelen bir ATS ile karşılaşırsınız. Bu yüzden iş tanımını dikkatlice gözden geçirin, özgeçmişinizde & ön yazınızda kullandığınız anahtar kelimelerin şirketin aradığı anahtar kelimeler ile uyuştuğundan emin olun. Harika bir aday olabilirsiniz, ancak bilgileriniz sadece doğru anahtar kelimelere sahip olmadığı için elenebilir.

Deneyim kazanmak için yakınlarınıza bakın

Pek çok yeni mezun, özgeçmişleri olmadığında geçerli deneyimlerini özgeçmişlerinde nasıl ilişkilendirecekleriyle mücadele ediyor. Aslında deneyiminiz olabilir ve siz bunun farkında olmayabilirsiniz. Nasıl mı? Geleneksel iş deneyiminin ötesinde düşünün - eğitiminiz sırasında herhangi bir staja katıldınız mı veya herhangi bir gönüllü çalışma yaptınız mı? Çalışma örneği olarak hizmet edebilecek herhangi bir konuda (belki bazı web sitesi tasarımı, metin/blog/makale yazımı, veri girişi vb.) bir arkadaşınıza yardımcı olmak için yeteneklerinizi kullandınız mı? Bunları özgeçmişinize eklemeyi unutmayın.

Mülakat becerilerinizi geliştirin

Bu muhtemelen ilk profesyonel görüşmeniz olacağından, biraz hazırlık yapmanız gerekebilir. Heyecan ve güven eksikliği, ilk kez iş arayanlar için yaygın belirtilerdir. Yetenekleriniz veya deneyiminiz söz konusu olduğunda konuşacak fazla bir şeyiniz olmadığını hissedebilirsiniz. Fakat tüm bu gerginlikleri aşmanın en iyi yolu pratik yapmaktır. İsterseniz ayna karşısında, isterseniz aileniz ya da arkadaşınızla ya da kendinizi videoya kaydederek de olsa denemelerde bulunun. Birkaç denemeden sonra rahatladığınızı ve özgüveninizin yerine geldiğini göreceksiniz.

Sıkça sorulan mülakat sorularına bu şekilde bir prova ile değerlendirmeniz zamanı geldiğinde, iş mülakatınızda kendinize güvenmenize ve ne söyleyeceğinizi bilmenize yardımcı olacaktır.

Serbest çalışma veya uzaktan çalışma seçeneklerini değerlendirin

İlk işiniz 9'dan 5'e ofis işi olmak zorunda değil. Günümüzün işgücü, esnek çalışma seçenekleriyle yenilenmiş durumda. Yarı zamanlı bir iş, iki yarı zamanlı iş, serbest çalışma veya uzaktan destek olabileceğiniz pozisyonları da değerlendirebilirsiniz. Aramanızı geleneksel tam zamanlı bir işin ötesinde genişletmek, sizi başka türlü bulamayacağınız birçok fırsata yönlendirebilir.

Tüm bunları yaparken ilk başta her şeyin zor geldiğini düşünebilirsiniz ama önemli olan attığınız ilk adımdır, devamında gelecek adımlar hayalini kurduğunuz iş için size yeni kapılar açacaktır. Bunları gerçekleştirme aşamasında dikkat etmeniz gereken en önemli detaylardan birinin profesyonel bir CV oluşturmak olduğunu unutmayın, sizi en iyi yansıtacak ve istediğiniz zaman düzenleyebileceğiniz özgeçmiş şablonlarını tercih etmeniz ileriki başvurularınızda işinizi kolaylaştıracaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.