Kamu Personeli Danışma Kurulu Kasım Ayı Toplantısı Yapıldı

Kamu Personeli Danışma Kurulu Kasım Ayı Toplantısı Yapıldı

Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) 2016 yılı Kasım ayı toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı toplantı salonunda yapıldı.

Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) 2016 yılı Kasım ayı toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı toplantı salonunda yapıldı.

KPDK toplantısında Genel Başkanımız İsmail Koncuk, Türkiye Kamu-Sen Genel Toplu Sözleşme Sekreteri Necati Alsancak ve teknik heyetimiz de hazır bulundu.

ÇALIŞMA BAKANI MÜEZZİNOĞLU: SORUN VE SIKINTILARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇABA SARFEDİYORUZ

Kamu Personeli Danışma Kurulu Kasım ayı toplantısının açılışında bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2016 yılı Kasım ayı toplantısının hayırlı olmasını diledi. Müezzinoğlu, “Her yıl iki defa yaptığımız KPDK toplantısı için bir aradayız. Sorunları ve sıkıntıları karşılıklı olarak konuşacağız. Daha önce yapılan toplantılarda ele alınan konularla ilgili yoğun çalışmalar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Tekrar toplantımızın hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum" dedi.

KONCUK: KPDK TOPLANTILARI PATİNAJ YAPAN BİR GÖRÜNTÜ İÇERİSİNDE

Katılımcıları selamlayarak sözlerine başlayan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, KPDK toplantısının artık patinaj yapan bir görüntü içinde olduğunu söyledi. Koncuk, "2012 yılından beridir KPDK toplantılarını yapıyoruz. Kanun yapım aşamasında bulunan bir kişi olarak amaçlara yönelik sonuçlar elde edemiyoruz, patinaj yapan bir görüntü içindeyiz. Bu toplantıya katılıp katılmamayı bende düşündüm. Umduğumuz sonuçların çıkacağı kanaatini taşımıyorum.

15 Temmuz'da alçak bir darbe girişimi ile karşı karşıya kaldık, sebep olanlar en ağır şekilde cezalandırılmalı. TBMM'yi bombalayan, milletin üzerine  kurşun yağdıranlar. Hepsi hak ettiği en ağır cezayı almalıdır. Darbeci anlayışlarla demokratik hükümetlerin yöntemleri arasında farklar vardır ve biz o nedenle darbeye karşıyız. Darbeciler insan hakları, adalet, kanun dinlemezler ama demokratik hükümetlerin böyle yöntemlerle devleti yönetmesi kabul edilemez. 15 Temmuz'dan bu yana maalesef hukuktan, insan haklarından uzaklaşıldığını,  yargı bağımsızlığının  göz ardı edildiğini üzülerek görüyoruz.

O zaman biz farkı nasıl fark edeceğiz? Bu ihraçlar, açığa almalar artık akıl dışıdır. Aklı başında bir insanın kabul edeceği sınırları aştı bu yaşananlar. 20 küsür kamu çalışanı intihar etti. Çorum'da intihar eden Ergülü Yıldız kardeşimizin taziyesine gittim. Kaldıramamış ve intihar etmiş. Birini açığa alınca çevresindekilerde sırt dönüyor. Herkes endişe yaşıyor, bırakın dostları akrabaları da dahil endişe yaşıyor. Bu arkadaşımız tahammül edemiyor ve intihar ediyor. Akıl almaz bir  dönem yaşıyoruz. Elbette FETÖ ile mücadele edelim ama onu bunu açığa alarak olmaz bu.

Bir bilim adamı yanıma geldi geçtiğimiz günlerde, kendisi doktor ve ihraç edilmiş. Sebep yok ortada. Herkes seyrediyor. Biri Kaymakam, öteki Vali, FETÖ'nün okuluna çocuğunu verdin diye açığa alıyorlar. Bu kabul edilemez.  Bir genelge yayınlayın diye bağırıyoruz. Bunları görmezden gelemezsiniz.

Diyanet İşleri Başkanı bir din adamı olarak önemli ve güzel ifadeler kullandı. FETÖ'cü diye kaldırıp atılıyor, böyle şey olmaz. Bu konuda artık lütfen bir şeyler söyleyin "olmaz" deyin. Biz söylüyoruz, söylemeye de devam edeceğiz. Vatansever ve müslüman olarak bunları söylemenin de bedeli var. Bu dünyanın öbür tarafı var. Ortalık toz duman ama kimseden ses yok, kimse mutlu değil. Bu KPDK'dan daha önemlidir bu yaşananlar.

Toplu sözleşmede alınan 21 karar uygulanmadı. Bunun gerekçesi olamaz. İmza atılmışsa bunların uygulanması gerekir. 4-C'lilerle ilgili karar var 23 bin kişi bile kalmadı bu insanlar. Artık kadroya alınmalıdır, bu size nasip olsun. Sayın Soylu gayret göstereceğine söz vermişti.  Devlette devamlılık esastır artık bu sözü siz yetine getirin.

Üniversiteli işçiler var. Bir insan memur işi yapıyorsa onu memur yaparsınız. Bunun düzenlenmesi lazım. Bu konuda da 70-80 bin civarında arkadaşımız var bunların da memur kademesine geçirilmesi gerekir.

KİT'lerdeki ücret gruplarının düşürülmesi kararı var. 31.01.2016 tarihinde uygulanması gereken bu kararın üzerinden  11 ay geçti ama hala uygulanmadı, bu kabul edilemez.

Toplu sözleşmede, "Kültür  Bakanlığı çalışanlarının ekonomik durumlarının düzeltilmesi" diye bir madde var.  Sayın Soylu Çalışma Bakanı iken "böyle bir madde mi olur?" dedi. Orada bulunan konfederasyonun temsilcisi de "Kültür hizmet kolu çalışanlarına söyleyeceğimiz bir şey olsun demiş" bu maddeyi koymuşlar. Çalışma Bakanı dahi eleştiriyor bu kararı. İnsanlar beklenti içine sokuluyor sonra karar uygulanmıyor kabul edilemez bir durumdur.

Dolar 3.50 olmuş. Dolardaki bu yükselme alım gücünde, yüzde 15 azalma meydana getirdi. Enflasyon oranlarını zaten söylemiyorum, o zaman yüzde 20-25 civarında kayıp var.

Sicil affı KPDK'da aldığımız kararlardan birisi. B u karar alındı ama halen uygulanmadı. Para pul gerektirmeyen bir şeydir bu. Zaten zaman içinde yapılıyor. İnsanlar bekliyor. Cezaların kaldırılmasına yönelik bir kararın da getirilmesi gerekir.

İş güvencesi konusunda tereddütler devam ediyor. Bursa'da yapılan çalıştayda Kamu Personel Sitemine ilişkin yapılması gereken değişikliklerle  ilgili bazı kararlar çıktı. Henüz kamuoyuyla paylaşılmadı, bizde paylaşmadık. Bunun artık paylaşılması lazım, alınan kararlar sendikaların iş güvencesi, 657 ile ilgili öngörüleri destekleyen kararlardır. İş güvencesi ile oynamak yerine başka şeyler yapılmalı.

657'yi hiç okumayanlar bile bu konuda ahkam kesiyorlar. Zaman zaman şahit oluyoruz. "Neresi değişsin?" deyince bunu cevaplayabilecek çok az insan var. Oturalım belli yerlerini değiştirelim. Ek gösterge rakamları artık eskidi, gelin 800'er puan artıralım. Babayiğitlik yapsın hükümet buradan başlayalım. Bunun dışında 657'de pek fazla rahatsız edecek bir madde yok, yıllar içinde ihtiyaç duyuldukça değiştirilmiş maddeler. Elbette yeniden değerlendirebiliriz ama kamuyu rahatsız edecek şekilde kazanılan hakları geriye götürecek çalışmaları doğru bulmuyoruz.

Kamuda Performans Sistemi konusunun yeniden değerlendirilmesi gerekir. Kamuyu karıştırır bu iş ve  oradan doğru çıkmaz. Yarın düğmeye bastığınızda ah vah etmenin faydası olmaz. Kamu zaten karışmış birde subjektif uygulamalarla bunu daha da körüklemeyin.

Kamuda ayrımcılık kalkmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanı, "Yenikapı ruhu" dedi. Birlik ve beraberlik son derece önemli ama bu ülkede birlik ve beraberlikten  rahatsız olanlar var. Birlik olursa pastayı paylaşmak zorunda kalacaklarından korkuyorlar, ihale paylaşılacak, koltuklar paylaşılacak.. Ayrımcılık bu ülkede bitirilmeli. Bu da mevzuata yazılmalıdır. Sınava dayalı bir sisteme endekslenirse kimsenin torpile ihtiyacı kalmaz. Yenikapı ruhu ne yazık ki kamuya yansımadı. Geçenlerde Tokat  Artova'da, geçici Müdür yardımcılığı ataması yapılacak, ilçe müdürü Türk Eğitim-Sen üyesi diye öğretmeni atamıyor. Halen sendikasına bakılıyor. Dün ETİ Maden Genel Müdürlüğündeydim. Genel Müdürle görüştüm, bir pozisyon var, inanın kendisini haberi yok. Uzman kadrosu açılacak ve diyorlar ki, "Sendikandan istifa edersen uzman olursun, yoksa olamazsın" Aslında istifa etmese de olacak ama birileri alttan uğraşıyor. Stajyeri tehdit edin, sözleşmeliyi tehdit edin… Bu böyle olmaz. Bu ülkede paralel yapılanmalar var, birisi gümbürtüye gitti, öbürü de gidecek elbette. Bizim isteğimiz insanlar hür iradeyle karar versin. İnsanlar kafasını yastığa koyunca vicdanının ne kadar rahat olduğunu düşünmez mi? Herkesi tehdit ederek olmaz bu iş. Bunların çözülmesi lazım, huzur için bunlar yoluna konulmalı. Biz sadece adil olunsun, kim hak ediyorsa o gelsin istiyoruz.

Askerden dönen 4-C'li TÜİK personeli göreve dönemiyor, askerlik işsiz kalmanın sebebi olmamalı. Bu konuyu DPB'ye sorduk, bu konuda bir düzenleme olmadı. Bu konuda da bir düzenleme yapılmalıdır.

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından hazırlanan raporda yer alan konu başlıklarını kısaca dile getiren Genel Başkan İsmail Koncuk, önerilerini şu şekilde sıraladı;

* TOPLU SÖZLEŞME VE KPDK TOPLANTILARINDA KARARLAŞTIRILAN KONULAR ÖNCELİKLİ OLARAK HAYATA GEÇİRİLMELİ

* KAMU GÖREVLİLERİNİN İŞ GÜVENCELERİNİ KALDIRMAYA YÖNELİK GİRİŞİMLERDEN VAZGEÇİLMELİ, TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA GEÇİRİLMESİNE İLİŞKİN HAZIRLANAN TASARI GÜVENCELİ İSTİHDAMA DAYALI BİR ŞEKİLDE BİR AN ÖNCE YASALAŞMALI, TÜM GEÇİCİ, VEKİL VE SÖZLEŞMELİ PERSOENL İLE MEMUR İŞİ YAPAN KAMU İŞÇİLERİ DE BU KAPSAMDA KADROYA GEÇİRİLMELİ.  ,

* KAMUDA PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİNDEN VAZGEÇİLMELİ, VERİMLİLİK LİYAKATLİ YÖNETİCİLERLE SAĞLANMALI

*KAMU GÖREVLİLERİ EMEKLİLERİNİN OTUZ YILIN ÜZERİNDEKİ HİZMETLERİ

 İÇİN DE İKRAMİYE ÖDENMESİNE İLİŞKİN TASARIYA ÖDENECEK EMEKLİ İKRAMİYESİNDE GÜNCELLEME YAPILACAĞINA DAİR HÜKÜM EKLENMELİ VE TASARI BİR AN ÖNCE YASALAŞMALI

* SÖZLÜ SINAV İLE MEMUR ALIMINA VE STAJYERLİKLERİN SINAVA BAĞLI OLARAK KALDIRILMASINA SON VERİLMELİ

* SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLMELİ ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMEN SORUNU SONA ERMELİ

* SÖZLEŞMELİ İKEN KADROYA GEÇİRİLEN PERSONELİN SORUNLARI GİDERİLMELİ

* KAMU GÖREVLİLERİ LEHİNE ÇIKMIŞ MAHKEME KARARLARI UYGULANMALI

* KAMU GÖREVLİLERİ ARASINDA AYRIMCILIK YAPILMAMALI

* KAMU GÖREVLİLERİ ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ

* GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ ADALET VE HAKKANİYET İLKELERİNE GÖRE DÜZENLİ ARALIKLARLA VE YAZILI SINAVA DAYALI OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLMELİ, MÜLAKAT KALDIRILMALI

* ÖZEL HİZMET TAZMİNATI İLE İLGİLİ OLARAK ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİMİZ ÇERÇEVESİNDE ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI

* EK ÖDEMELERDEKİ ADALETSİZLİKLER GİDERİLMELİ

* EK GÖSTERGELERE İLİŞKİN ADALETSİZLİKLER GİDERİLMELİ

* ASKERE GİDEN PERSONELE DESTEK ÖDEMESİ YAPILMALI

* DOĞUM YAPAN PERSONELDEN ÜCRETSİZ İZİN KULLANANLARA DESTEK ÖDEMESİ YAPILMALI

* TÜM MEMUR VE EMEKLİLERE BAYRAM İKRAMİYESİ VERİLMELİ

* DÖNER SERMAYE VE FON GELİRLERİ ADALETLİ BİR ŞEKİLDE DAĞITILMALI

* EK DERS ÜCRETLERİ YÜKSELTİLMELİ

* NÖBET, İCAP NÖBETİ VE VEKÂLET ÜCRETLERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ

* FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ İLE İLGİLİ SORUNLAR GİDERİLMELİ

* KAMU GÖREVLİLERİNİN EMEKLİ MAAŞLARI YÜKSELTİLMELİ, MEMURLARA YAPLAN TÜM EK ÖDEMELERİN EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASINDA ESAS ALINMASI SAĞLANMALI

* SOSYAL DENGE SÖZLEŞMESİNE İLİŞKİN TEREDDÜTLER GİDERİLMELİ

* KIDEM AYLIĞI ÜST SINIR KALDIRILMALI, KIDEM AYLIĞI MİKTARI YÜKSELTİLMELİ

* ÜCRETLER ADİL BİR ŞEKİLDE VERGİLENDİRİLMELİ

* SOSYAL YARDIMLAR SOSYAL DEVLET İLKESİNE UYGUN ŞEKİLDE YENİDEN DÜZENLENMELİ

* TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ YÜKSELTİLMELİ

* HARCIRAH VE GÖREV YOLLUKLARI İLE İLGİLİ AKSAKLIKLAR GİDERİLMELİ

* TAZMİNATLARA İLİŞKİN SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI

* HİZMET SINIFLARINDA YER ALAN KADROLAR YENİDEN GÖZDEN EGÇİRİLMELİ, YARDIMCI HİZMETLER SINIFINDA ÇALIŞAN PERSONELİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

* KADRO VE DERECE YÜKSELMESİ YAPAMAYAN MEMURA YÜKSELEBİLECEKLERİ EN ÜST KADRONUN DERECESİ VERİLMELİ

* DİSİPLİN CEZALARININ AFFI SAĞLANMALI UYGULAMALARI, SENDİKAL VE DEMOKRATİK HAKLAR GELİŞTİRİLMELİ

* KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERDE ÇALIŞAN PERSONELİN HAKLARI VE YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATAMALAR YENİDEN DÜZENLENMELİ

* KAMU GÖREVLİLERİNİN İZİNLERİ İŞ GÜNÜ ESASINA GÖRE BELİRLENMELİ, ANALIK İZNİ, SÜT, İZNİ, REFAKAT İZNİ, ŞUA İZNİ SÜRELERİ ARTIRILMALI, BÜTÜN KURUMLARDA YILLIK İZİNLERİN BİR SONRAKİ YILA DEVRETMESİ İÇİN DÜZENLEME YAPILMALI

* GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELER SINIRLANDRILARAK MEMURUN İSTEĞİNE BAĞLI HALE GETİRİLMELİ

* SAĞLIK VE SOSYAL GÜVENLİK HAKKI GELİŞTİRİLMELİ, KATILIM PAYI ALINMASI UYGULAMASI SINIRLANDIRILMALI

* İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE ÖNEM VERİLMELİ, FİİLİ HİZMET ZAMMI YENİDEN DÜZENLENMELİ

* UZMAN KADROSUNDAKİ TÜM PERSONEL AYNI HAKLARDAN FAYDALANDIRILMALI

* ÖZELLEŞTİRME MAĞDURU ARAŞTIRMACILARIN SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI

* ŞEHİT YAKINLARI, GAZİLER VE TERÖR NEDENİYLE GÖREVİ BAŞINDA HAYATINI KAYBEDEN PERSONELE POZİTİF AYRICALIKLAR SAĞLANMALI

* KAMU GÖREVLİLERİNE ETKİN BİR EĞİTİM İMKÂNI SAĞLANMALI

* PERSONELİN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ KORUMA ALTINA ALINMALI

* PERSONEL İSNAT VE İFTİRALARA KARŞI DAHA ETKİN BİR ŞEKİLDE KORUNMALI

* ENGELLİ PERSONEL DURUMLARINA UYGUN ÇALIŞMA İMKÂNINA KAVUŞMALI

* KAMU GÖREVLİLERİNİN GÖREV TANIMI YAPILMALI VE PERSONEL İHTİYACI OLAN KURUMLARA YETERLİ KADRO VERİLMELİ

* KAMU GÖREVLİLERİNİN ÇALIŞTIKLARI SÜRELERİN TAMAMI KAZANILMIŞ HAK AYLIĞINDAN SAYILMALI

* ÇOCUĞU EĞİTİM GÖREN KAMU GÖREVLİLERİNE KOLAYLIK SAĞLANMALI

* KAMU HİZMET ARAÇLARI VE BUNLARDAN FAYDALANAN VATANDAŞLAR SİGORTA KAPSAMINDA KORUNMALI

* DEPREM VE DOĞAL AFET BÖLGESİNDE GÖREV YAPAN PERSONELE AYRICALIKLAR GETİRİLMELİ

* KAMU GÖREVLİLERİNİN ÇALIŞMA YAŞAMINDA KARŞILAŞTIĞI DİĞER SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ

* 399 SAYILI KHK UYARINCA ÇALIŞTIRILAN PERSONELİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

* ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDA BULUNAN KURULUŞLARDA ÇALIŞAN PERSONELİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

* KORUMA VE GÜVENLİK PERSONELİNE İLİŞKİN MEVZUAT İYİLEŞTİRİLMELİ

* TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDE GÖREV YAPAN SİVİL PERSONELİN TABİ OLDUĞU MEVZUAT YENİDEN DÜZENLENEMLİ

* EMNİYET TEŞKİLATINDA ÇALIŞAN SİVİL PERSONELİN RESMİ GÖREVLİLERİN YARARLANDIĞI HAKLARDAN FAYDALANMASI SAĞLANMALI

* KAMUDA DAHA FAZLA KADIN İSTİHDAMI SAĞLANMASI İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI

Genel Başkan İsmail Koncuk, KPDK toplantısına ilişkin olarak hazırlanan raporu Bakan Mehmet Müezzinoğlu’na sundu.

TÜRKİYE KAMU-SEN'İN KPDK TOPLANTISINDA SUNDUĞU RAPOR İÇİN TIKLAYINIZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.