'Kerkük' oyunu! Referandum öncesi sürpriz gelişme

'Kerkük' oyunu! Referandum öncesi sürpriz gelişme

Irak'taki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) tarafından Kerküklülere, IKBY'nin anayasaya aykırı düzenleneceği referanduma katılmaları çağrısında bulunuldu.

KYB Genel Sekreteri Birinci Yardımcısı Kosret Resul, Kerkük'te  düzenlediği basın toplantısında, herkesin referanduma katılmasını istedi.
 
Kerkük'te herkesi sandık başına davet eden Resul, buradakilerin  referanduma katılarak "evet" oyu vermeleri gerektiğini savundu.
 
On yıllardır beklenen umudun gerçekleşeceğini ileri süren Resul, yarın  tüm vatandaşların üzerine düşen kutsal görevi yerine getirmesi gerektiğini dile  getirdi. 

SABAH ERTELENMESİ TALEP EDİLMİŞTİ
 
KYB'nin Kerkük teşkilatından bu sabah yapılan yazılı açıklamada, düzenlenmesi planlanan referandumun ertelenmesi talep edilmişti.
 
Açıklamada, ''Kürdistan bölgesinin geneli, Kerkük ve diğer tartışmalı  bölgelerde referandumun daha uygun bir zamana ertelenip, dış ve iç destek garanti  altına alındıktan sonra yapılmasından yanayız.'' ifadesine yer verilmişti.
 
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da  siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer  tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.
 
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum  kararının ''anayasaya aykırı'' olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını  söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz  olduğuna ve durdurulmasına karar vermişti.
  
ABD ise büyük tartışmalara neden olan referandum kararı hakkında ''seçilen yolun çok riskli olduğunu'' kaydederek kararın ivedi bir şekilde iptal edilmesini istemişti.

haber7

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.