Kredi limitinde 10 kriter dönemi

Kredi limitinde 10 kriter dönemi

Türkiye ekonomisinin üç yıllık yol haritasından kredi kartına fren çıkarken, limiti belirlemede ise toplamda 10 kriter benimsendi.

Ercan Baysal/Ankara

Türkiye ekonomisinin üç yıllık yol haritasından kredi kartına fren çıkarken, limiti belirlemede ise toplamda 10 kriter benimsendi.

 

Öncelikli olarak kedi kartı almak isteyenin ekonomik ve sosyal statüsüne bakılacak. Varlık ve yükümlülükler yeniden belirlenirken, kredi ödeme performansı da dikkate alınacak.  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK)  üzerinde çalıştığı limite ilişkin kriterler  şöyle:

Diğerlerine de bakılacak

-Diğer bankaların verdiği kredi kartlarındaki limit hesaba katılacak. Gelir ilgili kuruluşlara teyit ettirilecek.

-Bin TL’ye kadar limitler hariç olmak üzere, aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyi, kart hamili tarafından beyan edilen ve ilgili kuruluşlarca teyit edilen gelirler üzerinden tespit edilecek.

-Kart hamilleri talep etmedikçe kredi kartı kart limitleri artırılamayacak.Limit artışları, artışın gerçekleşeceği tarihten on beş gün öncesinde yapılacak bildirime kart hamilince itiraz edilmemesi halinde geçerli olacak. Limit artış işlemi öncesinde, ilgili kişinin gelir düzeyi birinci fıkra çerçevesinde kontrol edilecek. Yapılan kontrollerde, kart çıkaran kuruluşlardan temin edilen toplam kredi kartı limitinin kart hamilinin gelirinin dört katını aştığının tespiti durumunda, bu kartlar hakkında limit artış işlemi yapılamayacak.

-İlk defa kredi kartı sahibi olacak bir gerçek kişinin tüm kart çıkaran kuruluşlardan temin ettiği kredi kartları için tanınacak toplam kredi kartı limiti, ilk yıl için, ilgilinin aylık ortalama net gelirinin iki katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise dört katını aşamayacak. Kartı borçlusundaki artışın ardından asgari ödeme tutarı da artıyor. Kredi kartı limiti 15 bin TL’ye kadar olan kredi kartları hakkında yılbaşından itibaren 1 Ocak 2015’e kadar iki puanlık artışla asgari ödeme oranı yüzde 27’ye çıkarıldı.

-Kredi kartlarının yanı sıra bir düzenleme de kredi karşılıklarına yönelik oldu. Bankaların sermaye yeterliliği oranının hesabında kredi kartları vasıtasıyla mal ve hizmet alımı veya nakit olarak kullandırılan krediler ile taşıt kredilerinin risk ağırlığı artırıldı.



Kaynak: Kredi limitinde 10 kriter dönemi - Ekonomi - Star Gazete http://haber.stargazete.com/ekonomi/kredi-limitinde-10-kriter-donemi/haber-796541#ixzz2hIHm9em7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.