Latif Selvi Sudan'da Konuştu

Latif Selvi Sudan'da Konuştu

Sudan Genel Eğitim Çalışanları Sendikası’nın sağlık merkezinin açılışı ve 4. Olağan Genel Kurulu’na katılmak üzere Sudan’ın başkenti Hartum’a giden Latif Selvi, Sudan Çalışanlar Sendikaları Federasyonu (SWYUF) Genel Başkanı Yusuf Abdulkerim ile görüşerek,

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, çalışanların sorunlarının ve çözüm önerilerinin büyük oranda ortak olduğunu ifade ederek, “Birlikte hareket eder, omuz omuza verirsek sorunlarımızın üstesinden gelebileceğimizi düşünüyoruz. Çıkarları uğruna ülkeleri harap eden, kirli ve karanlık odaklara karşı saflarımızı sıklaştırmaya, bilgi ve tecrübelerimizi birbirimize aktarmaya, bir araya gelip ortak projeler üretmeye ihtiyacımız var. Umarım başarırız” dedi.
 


Sudan Genel Eğitim Çalışanları Sendikası’nın sağlık merkezinin açılışı ve 4. Olağan Genel Kurulu’na katılmak üzere Sudan’ın başkenti Hartum’a giden Latif Selvi, Sudan Çalışanlar Sendikaları Federasyonu (SWYUF) Genel Başkanı Yusuf Abdulkerim ile görüşerek, sendikal bilgi paylaşımında bulundu. Çad Öğretmenler Sendikası Genel Başkan Vekili Muhammed Cibril Salih ile eğitim ve iş birliği anlaşması imzalayan Selvi, programı kapsamında Sudan Yüksek Öğretim Sendikası’na da ziyarette bulundu.

Selvi, daha sonra, Sudan Genel Eğitim Çalışanları Sendikası 4. Olağan Genel Kurulu’na katılarak bir konuşma yaptı.

Sendikaların mücadele ve hizmetleri çok önemlidir

Sendikaların, çalışma hayatının, işveren ve çalışan denkleminde emek ve alın terinin temsilcileri olduğunu belirten Selvi, “Sendikaların mücadele ve hizmetleri çok önemlidir. Çünkü çalışma hayatının sorunlarının çözümünde ve çalışanların uğrayabileceği haksızlıkların giderilmesinde, hak edişlerinin verilmesinde öncülük eden kuruluşlardır. Bugün tüm dünyada gelir dağılımı adaletsizliği had safhaya ulaşmıştır. Sermaye ve mülkün sahipleri baskın bir şekilde her şeyi kişisel mülke dönüştürüp sefahatte sınır tanımazken, çalışanlar büyük oranda ikincil duruma düşürülmüş vaziyettedir. Maalesef, emeği ile geçinenler, üretilen katma değerden, hakça paylaşım söz konusu olmadığı için, mahrum bırakılmaktadır. Bundan dolayı dünyanın çok önemli bir kısmı açlık sınırının altında yaşamakta, hatta aç kalmakta, daha da vahimi, açlıktan ölmektedir. Bir kısmı ise fakirlik sınırının altında yaşamaktadır. İşsizlik ise tüm dünyanın, en zengin ülkeler de dâhil, en önemli sorunlarından biridir. Az bir kısmı, kendi hissesine düşeni almakta, makul bir yaşama sahip olmaktadır” şeklinde konuştu.
 


Dayanışmamızı güçlendirmeli, ezilenlerin sesi olmalıyız

Dünyada olup biten bu kötü gidişata karşı en önemli görevin, çalışanların, hakkını alamayanların, mağdurların sözcüsü olması gereken sendikalara düştüğünü vurgulayan Selvi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle, haksızlık karşısında susmamayı öğütleyen yüce dinimiz İslam’ın mensupları olan bizler, kendimizi bu mücadelede öncelikli olarak sorumlu görmeliyiz. İnsanca bir hayat herkesin hakkıdır. Hiçbir insanın diğerinden farkı yoktur, olamaz. Hepimiz insanlık ailesinin bireyleriyiz. Kim olduğuna bakmadan mağdura yardım etmek görevimizdir. Bunun için dayanışmamızı güçlendirmeli, protokol ve iş birliği çalışmalarıyla, dostluk, kardeşlik zeminlerinde bir araya gelmeli, birlikte gerçekleştireceğimiz organizasyonlarla hakkı yenenlerin, ezilenlerin sesi olmalıyız.”
 

Emek örgütlerine önemli görevler düşmektedir

“Biz bir eğitim sendikayız. Hayat boyu öğrenme çerçevesinde ülkelerimizin tüm fertleri bize emanettir. Onları çalışkan, dürüst, inanç ve kültür değerlerinin ışığında hakkını arayan, bilgili, öz güveni yüksek şahsiyetler olarak yetiştirmek görevimizdir” diyen Selvi, “Bu anlamda, dünyada yaşanan sömürü, haksızlıklar, ırkçı ve emperyalistler karşısında dimdik ayakta duran, adil olanı koruyan nesiller yetiştirmeyiz. Kanaatimce Batı dünyası önce insani temelde hak, adalet adına önemli kavramlar üretti, heyecan oluşturdu, dikkat çekti; ancak daha sonra hemen her değerin içini boşalttı, güvenilirliğini kaybetti. Buna karşılık İslam dünyası, potansiyel olarak değer üretebilir, bu sözcülüğü üstlenebilir. Haksızlıklara dur deyip, mazlumun sesi ve ümidi olabilir, yani bu çerçevede en önemli görev bizlere, sizlere düşmektedir” diye konuştu.
 


Hep birlikte başarmalıyız  

Türkiye’deki sendikacılık hakkında bilgi veren Selvi, şunları söyledi: “Ülkemizde kamu sendikacılığında 11 hizmet kolu bulunmaktadır. Konfederasyonumuz Memur-Sen’in 900 bini aşkın üyesi, eğitim hizmet kolunda örgütlü olan sendikamız Eğitim-Bir-Sen’in ise 400 binin üzerinde üyesi mevcuttur. Konfederasyonumuz Memur-Sen, başta eğitim olmak üzere, tüm hizmet kollarında yetkilidir. Demokratik yöntemlerle işleyen bir ortamda bu çok önemli bir başarı, temsil ve sorumluluktur. Sendikalarımızda, temsil ve yetki demokratik yöntemlerle belirlenir. Kurum, ilçe, il ve ülke genelinde görev yapan yöneticiler seçimle ve oy çokluğu esasına göre belirlenir. İki yılda bir yapılan toplu pazarlık ve çalışanlar adına temsil ve görev yetkili sendikalar eliyle sürdürülür. Şu anda Konfederasyonumuz Memur-Sen ve en önemli, üye sayısı bakımından en büyük sendikası Eğitim-Bir-Sen başta olmak üzere, diğer sendikalarıyla kamu görevlilerinin temsilini ve sözcülüğünü yapmaktadır. Bizler, sorunların ve çözüm önerilerinin büyük oranda ortak olduğunu görüyoruz. Birlikte hareket eder, omuz omuza verirsek sorunlarımızın üstesinden gelebileceğimizi düşünüyoruz. Çıkarları uğruna ülkeleri harap eden, kirli ve karanlık odaklara karşı saflarımızı sıklaştırmaya, bilgi ve tecrübelerimizi birbirimize aktarmaya, bir araya gelip ortak projeler üretmeye ihtiyacımız var. Umarım başarırız.”

Selvi, genel kurulda yeniden başkan seçilen Abbas Habibullah ve yönetimini tebrik ederek, başarılar diledi.
 


Uluslararası iş birliği anlaşmalarımıza bir yenisini ekledi

Latif Selvi, Sudan programı kapsamında birçok ziyarette bulunurken, iş birliği anlaşması da imzaladı.

Sudan Çalışanlar Sendikaları Federasyonu (SWYUF) Genel Başkanı Yusuf Abdulkerim ile bir görüşme yapan Selvi, sendikal dayanışmanın önemine dikkat çekerek, “Sudan’daki kardeş sendikamıza destek için buradayız. Dünyada sendikal hareketler arasında dayanışma önemlidir. Emperyalist güçlere karşı daha fazla dayanışma içinde olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Yusuf Abdulkerim ise, Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunu dile getirerek, “Karşılıklı olarak birbirimizin tecrübelerinden yararlanmalıyız. Buraya gelmenizden ve desteğinizden dolayı teşekkür ederim” dedi.
 


Sudan Yüksek Öğretim Sendikası’na ziyarette bulunarak, yetkililerle görüştü, akabinde Sudan Sınav Merkezi’ni gezerek, Müdür Muhtar Muhammed Muhtar’dan sınav merkezi hakkında bilgi aldı.
 


Selvi, Fas, Çad, Mısır, Lübnan ve Filistin heyetleriyle birlikte, Sudan Genel Eğitim Çalışanları Sendikası’nın yaptığı Öğretmenler Sağlık Merkezi’nin açılışına katıldı.
 


Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Danışmanı Tarkan Zengin ve Dış İlişkiler Uzmanı Ali Abo Rezeg’in eşlik ettiği Latif Selvi, Çat Öğretmenler Sendikası Genel Başkan Vekili Muhammed Cibril Salih ile de bir araya gelerek, sendikal çalışmalar konusunda bilgi alışverişinde bulundu. Görüşmenin ardından, eğitim ve iş birliği anlaşması imzalandı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.