Mahkeme, Muvafakat Verilmemesi İşleminin Yürütmesini Durdurdu!

Mahkeme, Muvafakat Verilmemesi İşleminin Yürütmesini Durdurdu!

Mahkeme, Muvafakat Verilmemesi İşleminin Yürütmesini Durdurdu!

 

Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, 2011 Yılı Dikey Geçiş Sınavı ile (Elazığ) Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünü kazanarak, fakülteye kaydını yaptıran ve eğitimini sürdürebilmek amacıyla Fırat Üniversitesi Rektörlüğü’ne muvafakat yoluyla atanma talebinde bulunan Bilecik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Söğüt Meslek Yüksekokulu’nda memur kadrosunda görev yapan üyemizin talebine yüksekokul müdürlüğü tarafından olumsuz cevap verilmesi üzerine açtığımız davayı karara bağlayarak, işlemin yürütmesini durdurdu.

Kararda, şu ifadelere yer verildi: “… Kamu hizmetinde amaç kamu yararıdır. Kamu hizmeti yerine getirilirken, etkinliğin ve verimliliğin sağlanması yalnızca idarenin tasarrufları ile yerine getirilmesi mümkün olmayıp ayrıca kamu hizmetini yerine getiren personelin maddi ve manevi ve eğitim-öğrenim yönünden bulunduğu durumun katkısının farklı olacağı da açıktır. Diğer bir ifade ile aynı işi yapan kişilerin eğitim ve öğrenim durumu bakımından öğrenimi üst olanın kamu yararına katkısının diğerine göre daha fazla olacağı muhakkaktır.

Dosyada yer alan bilgi ve belgelere göre davacının Fırat Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü öğrencisi olduğu görülmekte olup, davacıya öğrenim gördüğü yerdeki bir kadroya atanmasına muvafakat verilmemesinin Anayasa’nın 42. maddesinde belirtilen eğitim ve öğrenim hakkını kısıtladığı gibi, yukarıda aktarılan kamu hizmeti açısından da kamu yararına uygun olmadığı dikkate alındığında, davacının Fırat Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi olmasından dolayı anılan üniversiteye atanmak için yaptığı başvuru üzerine söz konusu atamaya muvafakat verilmemesi yönünde tesis edilen dava konusu 4.4.2012 tarih ve 01.01.6 sayılı davalı idari işleminde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

Fırat Üniversitesi Rektörlüğü, üyemizin talebini kabul ederek, Bilecik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Söğüt Meslek Yüksekokulu’ndan, görevden ayrılmasında sakınca görülmediği takdirde sicil özeti ile son iki yıla ait gizli sicil raporlarının gönderilmesini talep etmişti.

Bilecik Üniversitesi Söğüt Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü’nün, başvuruya “Yüksekokulda yeni bölümlerin açılması ve iş yükü sebebiyle uygun görülmemektedir” şeklinde cevap vermesi üzerine konuyu yargıya taşımıştık. 

Mahkeme Karar
ı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.