MEB Sosyal Sorumluluk Programı nedir? Nerelerde yapılacak?

MEB Sosyal Sorumluluk Programı nedir? Nerelerde yapılacak?

Milletlerin genetiğine işlemiş ve aradan asırlar geçse bile izleri sürgit devam eden hususlar hep var.

Milletlerin genetiğine işlemiş ve aradan asırlar geçse bile izleri sürgit devam eden hususlar hep var. Nasıl ki Türkçemizde “ hiç mi yok “ cümlesi dipdiri duruyor ve en olmadık yerde birden karşınıza çıkıyor. Yokun hiçi mi olur diye sormak geçiyor içinizden. Buradan Esenlere dolmuş gider mi? Gitmez. Cevap ise hiç mi gitmez? Millet hafızasına kodlanmış ne olsa değişmiyor. Galip Dede merhum Hüsn ü Aşkının dibacesinde “ çaldımsa miri malı çaldım “ demişti ya bak bu da toplumun derin hafızasından süzülüp geliyor da sanki devlet malını, zamanını çalmakta bir beis yokmuş gibi yaşayıp gidiyor aramızda. Tıpkı bu hal gibi “ kervan yolda düzülür “halimiz de göçebe zamanlarımızdan beri içimizde yaşıyor her kararımızda varlığını hissettiriyor. Genetik bir miras gibi ardımızca geliyor.

Milli Eğitim Bakanlığımız ders çizelgelerini değiştirdi. Mutfağında ne kadar, nasıl kimler çalıştı bilinmez ama çabuk alınmış bir karar izlenimi olacak şekilde kamuoyunda çok da tartışılmadan uygulanmaya konuldu. Çizelgeye program dışı etkinlikler başlığında bir de “ Sosyal Sorumluluk Programı “ başlığı eklendi. Durum çizelgenin yayımlanmasını takip eden yaklaşık bir hafta sonrasında yayımlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği değişikliği ile kısmen açıklandı. Anlaşıldı ki öğrenciler lise öğrenimleri boyunca 40 saat Sosyal Sorumluluk Programı tamamlayacaklar. Bir de bunu belgelendirecekler, bunlar da öğrencinin e- okul veri tabanına işlenecek. Buraya kadar ki kısım rutin mevzuat düzenlemesi işlemleri

Yine soralım kervan hep yolda düzülmek zorunda mıdır? Bu uygulamaların mevzuat düzenlemesi yayımlanır yayımlanmaz doğrudan açıklığa kavuşturulması gerekmez mi? Sosyal Sorumluluk Programına dair iş ve işlemlerin Bakanlıkça düzenleneceği ifade ediliyor Yönetmelikte. Okullar açıldı 3. Hafta da bitti bitiyor. Öğrenci Kulübü faaliyetleri planlandı başlayacak. Nedir bu Sosyal Sorumluluk Programı yaklaşık 7 milyon öğrenci hangi sosyal sorumlulukları yapacak. Bunların belgelendirilmesi ne olacak? Hangi evraklar sisteme yüklenecek. Öğrenci Sosyal Sorumluluk Programını yapmazsa müeyyide ne? Sınıf mı kalacak, mezun mu olmayacak? Hele bir de işin fantastik tarafı var ki özürsüz devamsızlık yapan öğrenci her gün yerine 1 saat daha sosyal sorumluluk programı yapacak. Yapmazsa müeyyide yine açıklanmamış. İdare hukuku esası gereği idare “ Kanun ile sınırlandırılır “ ise demek burada öğrenciye müeyyide konulmamış ve yok demek. O halde okul idareleri ve öğretmenler bunca uğraşı nasıl ve niçin yapacak?

Kervan yolda düzülmesin bir mevzuat düzenlemesi yapılıyorsa, mevzuatın gereği “ ağyarını mani efkarını cami “bütünlüğü ile topyekun ortaya konulsun.

Soruyorum :

Sosyal Sorumluluk Programı nedir? Nerelerde yapılacak?

Belgelendirmesi nasıl olacak?

Yapmayan öğrenci bir karşılık görecek mi?

Sosyal Sorumluluğu tamamlamayan öğrenci lise yaşamının sonunda mezun olacak mı?

İbrahim Hakkı CELİS

Eğitimci-Yazar

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.