MEB'de Olmayan Kadrolara Görevlendirilen Kaç Şube Müdürü Var?

MEB'de Olmayan Kadrolara Görevlendirilen Kaç Şube Müdürü Var?

Geçtiğimiz hafta gündeme gelen "Liyakat, ehliyet ve adalet" tartışmaları gündemde sıcaklığını korurken, MEB'de her geçen gün tartışmalı yeni atama-görevlendirmeler konuşuluyor.

Geçtiğimiz hafta gündeme gelen "Liyakat, ehliyet ve adalet" tartışmaları gündemde sıcaklığını korurken, MEB'de her geçen gün tartışmalı yeni atama-görevlendirmeler konuşuluyor.

Sayın bakanlar, milletvekilleri, sendika başkanları... herkes ağız birliği etmişçesine "Liyakat, ehliyet ve adalet" diyorlar.

Ancak iş icraata gelince farklı tablolarla karşı karşıya gelmekteyiz.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda bazı rakamlar vermiş, bu rakamlar üzerinden liyakat vurgusu yapmıştı.

Sayın Geylan'ın yapmış olduğu açıklamalara göre taşra teşkilatındaki görevlendirme çalışan 517 şube müdürü, vekaleten görev yapan 182 ilçe müdürü, Geçici görevli 25 il müdür yardımcısı bulunmakta.

Öncelikle şunu ifade edelim ki; bu kadar fazla sayıda görevlendirme MEB teşkilatına yarardan çok zarar getirmektedir. MEB merkez ve taşra teşkilatında tüm görevlendirmeler sonlandırılmalı, liyakat esaslı kadrolu atamalar yapılmalıdır. 

Ama bizim esas olarak üzerinde durmak istediğimiz konu şube müdürlüğü görevlendirmeleri ile ilgili.

Şöyle ki; MEB taşra teşkilatlarında her ilçenin nüfus ve öğrenci sayılarına göre belirli sayıda şube müdürlüğü normu bulunmakta. Bazı ilçelerde 2-3 şube müdürü normu varken, bazı ilçelerimizde 6 şube müdürlüğü normu yer almaktadır. 

Yukarıda yer alan bilgiye göre, MEB taşra teşkilatlarında 517 şube müdürü görevlendirme ile çalışmakta. Bu görevlendirmelerin tamamına yakını, olmayan kadrolara görevlendirme şeklinde yapılmaktadır. 

Bu da olur mu demeyin! Burası Türkiye!

Örneğin bir ilçemizde şube müdürlüğü normu 3, söz konusu şube müdürleri görevinin başında olmasına rağmen 1 veya 2 kişi daha fazladan şube müdürü olarak görevlendirilmektedir. Böylelikle o ilçemizde toplam 5 şube müdürü görev yapmaktadır ki, bu görevlendirmelerin hiç bir hukuki dayanağı yoktur.

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere özellikle büyük şehirlerimizde olmayan kadrolara şube müdürlüğü görevlendirmeleri artarak devam etmektedir. 

Tabii ki bu görevlendirilen kişilerin kimler olduğunu burada anlatmamıza gerek yok. Bazen bir siyasi yakını, bazen sendikal gayeler... Bu ikisi en hafifi diyebiliriz. Bazen "akçeli" işler de karşımıza çıkmıyor değil.

Bir dönem eski Personel Genel Müdürümüz Sayın Hamza Aydoğdu'nun ilk göreve başladığı yıllarda, olmayan kadrolara görevlendirilen şube müdürlüğü görevlendirmeleri iptal edilmiş, bu hukuki tavır büyük destek görmüştü.

Ancak, belki de bir takım sendikal ve siyasi baskılar nedeniyle ilerleyen süreçte bu hukuki ve yasal durumdan tavizler verilmeye başlanmış, norm kadro ihtiyacı olmamasına rağmen bugün taşrada görevlendirme sayısı 517'yi bulmuştur.

Buradan yeni Personel Genel Müdürümüz Sayın Ömer İnan'a sesleniyoruz; siz de geçmişte Sayın Hamza Aydoğdu'nun yapmış olduğu gibi bir talimatınız ile olmayan kadrolara yapılan bu hukuksuz şube müdürlüğü görevlendirmelerini sonlandırınız. İnan'ın bu tavrınız en başta Sayın Ziya Selçuk'un elini güçlendirecektir.

Bu durumda hem hukuksuz bir durumu ortadan kaldıracak, hem de her fırsatta "Liyakat, ehliyet ve adalet" vurgusu yapan tüm çevrelerin ve eğitimcilerin desteğini alacaksınız.

TurkiyeEgitim.com 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum