Murat Hüdavendigar Üniversitesi Ana Yönetmeliği

Murat Hüdavendigar Üniversitesi Ana Yönetmeliği

Murat Hüdavendigar Üniversitesi Ana Yönetmeliği

YÖNETMELİK

Murat Hüdavendigar Üniversitesinden:

MURAT HÜDAVENDİGAR ÜNİVERSİTESİ

ANA YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Murat Hüdavendigar Üniversitesinin yönetimi, işleyişi, akademik organları ve görevlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Murat Hüdavendigar Üniversitesinin yönetimine, işleyişine, idari ve akademik organlarına, öğretim elemanlarına, görevlerine ve mali konulara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun ek 145 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Başkan: Murat Hüdavendigar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanını,

b) Mütevelli Heyeti: Murat Hüdavendigar Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

c) Rektör: Murat Hüdavendigar Üniversitesi Rektörünü,

ç) Senato: Murat Hüdavendigar Üniversitesi Senatosunu,

d) Üniversite: Murat Hüdavendigar Üniversitesini,

e) Vakıf: Merve Eğitim ve Kültür Vakfını,

f) Yönetim Kurulu: Üniversitenin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Mütevelli Heyeti, Başkan ve Görevleri
Mütevelli Heyeti

MADDE 5 – (1) Mütevelli heyeti, Üniversitenin en yüksek karar organıdır. Mütevelli heyeti, vakıf yönetim organı tarafından, ilgili mevzuat hükümlerinde belirtilen şart ve niteliklere uygun olarak dört yıl süreyle seçilen en az yedi, en fazla on üç kişiden oluşur. Rektör, Mütevelli Heyetinin tabii üyesi olup,        Başkanlığa seçilemez ve kendisi ile ilgili konulardaki toplantılara katılamaz.

(2) Mütevelli Heyeti kendi içinden bir Başkan seçer. Mütevelli Heyet üyelerinden biri görevinden ayrıldığında, yeri boşalan üyenin yerine vakıf yönetim organı tarafından en geç bir ay içinde dört yıl süreyle yeni bir üye seçilir. Süresi dolan üye yeniden seçilebilir. Başkan ve üyeler ile bunların birinci derece kan ve kayın hısımları ile eşlerinden mütevelli heyetinde görev alacakların sayısı ikiyi geçemez. Rektör dışındaki Üniversite mensupları Mütevelli Heyet Üyeliğine seçilemez.

(3) Seçilen Mütevelli Heyet Üyeleri Yükseköğretim Kuruluna bildirilir.

(4) Mütevelli Heyet Üyeliği fahridir. Vakıf yönetim organı kararı ile Mütevelli Heyet Üyelerine, ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen miktarı geçmeyecek şekilde toplantıya katılma, yol ve huzur hakkı verilebilir. Ancak bunun dışında herhangi bir ödeme yapılmaz.

(5) Mütevelli Heyeti, ilgili mevzuat hükümlerine göre yılda en az dört defa toplanır ve kararlar alır.

Mütevelli Heyetinin görevleri

MADDE 6 – (1) Mütevelli Heyetinin görevleri şunlardır:

a) Üniversitenin tüzel kişiliğini temsil etmek.

b) Üniversite organlarınca hazırlanan iç işleyişe ilişkin düzenleyici işlemler hakkında karar vermek.

c) Akademik çalışmaların en üst düzeyde yürütülmesi için gerekli önlemleri almak.

ç) Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşünü de alarak Rektör atamak.

d) Üniversitede akademik birimlerin kurulmasına, birleştirilmesine veya kapatılmasına ilişkin Yükseköğretim Kuruluna sunulacak Senato önerilerini karara bağlamak.

e) Üniversitede görevlendirilecek yönetici, öğretim elemanları ve diğer personelin sözleşmelerini yapmak, atamalarını, öğretim elemanı dışındaki personelin terfilerini ve görevden alınmalarını onaylamak.

f) Üniversite bütçesini onaylamak ve bütçe uygulamalarını izlemek.

g) Üniversiteye ait menkul ve gayrimenkulleri denetlemek ve yönetmek.

ğ) Üniversitenin çeşitli organları arasındaki uyuşmazlıkların giderilmesinde son kararı vermek.

h) İlgili mevzuat hükümleriyle verilen diğer görevleri yapmak.

(2) Mütevelli Heyeti, uygun gördüğü ölçüde, yetkilerinden bir kısmını Üniversite yöneticilerine devredebilir.

Başkan ve görevleri

MADDE 7 – (1) Mütevelli Heyet Üyeleri kendi aralarından bir Başkan seçer. Süresi dolan Başkan yeniden seçilebilir.

(2) Başkan; Üniversitenin harcama yetkilisi (ita amiri) olup, Mütevelli Heyetinin kendisine verdiği yetkileri kullanır ve bu yönetmelik ile ilgili diğer mevzuat hükümleriyle verilen görevleri yürütür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Akademik Organlar, İdari Organlar, Öğretim Elemanları ve Görevleri
Senato

MADDE 8 – (1) Senato, Rektörün Başkanlığında, rektör yardımcıları, dekanlar, her fakülteden kendi kurullarınca üç yıl için seçilecek birer öğretim üyesi ve Rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokul müdürlerinden oluşur. Senato, Üniversitenin akademik faaliyetleriyle ilgili konularda karar verir. Mütevelli Heyeti tarafından getirilen konularda görüş bildirir ve verilen diğer görevleri yapar. Senatoya Genel Sekreter raportörlük yapar.

Yönetim Kurulu

MADDE 9 – (1) Yönetim Kurulu; Rektörün Başkanlığında, dekanlar ile Üniversiteye bağlı değişik öğretim birim ve alanlarını temsil edecek şekilde Senato tarafından dört yıl için seçilen üç profesörden oluşur. Yönetim Kurulu, Üniversitenin yönetimiyle ilgili olarak Rektörün getireceği konularda karar alır, önerilerde bulunur; fakülte, enstitü ve yüksekokul yönetim kurullarının kararlarına yapılan itirazları karara bağlar ve verilen diğer görevleri yapar. Yönetim Kuruluna Genel Sekreter raportörlük yapar.

Rektör

MADDE 10 – (1) Rektör, Üniversite içinden veya dışından, Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü alındıktan sonra, Mütevelli Heyeti tarafından dört yıl için atanır. Süresi dolan Rektör, aynı usulle yeniden atanabilir. Mütevelli Heyeti, yeni Rektör seçilinceye kadar eski Rektörün görevine devam etmesi veya görevin vekâleten yürütülmesine karar verir. Görevin vekâleten yürütülmesi durumunda Rektörlüğe vekâlet edecek kişi ile ilgili Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü alınır.

(2) Rektör, 2547 sayılı Kanun ile Mütevelli Heyeti tarafından verilen görevleri yapar.

Rektör yardımcıları

MADDE 11 – (1) Rektöre çalışmalarında yardım etmek üzere, Üniversitenin kadrolu ve tam zamanlı profesörleri arasından en çok iki kişi rektör yardımcısı olarak, Rektörün önerisi üzerine Mütevelli Heyeti tarafından atanır. Rektör yardımcıları aynı usulle değiştirilebilir. Rektörün görevi sona erdiğinde yardımcılarının görevi de sona erer. Rektör, görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından birisini vekil olarak bırakır.

(2) Rektör yardımcıları, Rektörün kendilerine verdiği görevleri yürütür.

Genel Sekreter

MADDE 12 – (1) Genel Sekreter, Üniversite idari teşkilatının başıdır ve Üniversitenin tüm idari işlerinden sorumlu yöneticidir. Genel Sekreterin atanması ve görevden alınması Rektörün önerisi ve Mütevelli Heyetinin kararı ile olur.

Dekanlar ve enstitü müdürleri

MADDE 13 – (1) Dekanlar, Rektörün önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü alınarak Mütevelli Heyeti tarafından atanır.

(2) Rektöre bağlı enstitü müdürleri, Rektörün önerisi üzerine Mütevelli Heyeti tarafından atanır. Fakülteye bağlı enstitü müdürleri ise bağlı olduğu dekanın önerisi ile Rektör tarafından atanır. Dekanların ve enstitü müdürlerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi dolan dekan ve enstitü müdürleri aynı usulle yeniden atanabilir.

Öğretim elemanları

MADDE 14 – (1) Öğretim elemanları; öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, okutmanlar ve öğretim yardımcılarından oluşur.

(2) Öğretim üyeleri; bütün çalışmalarını Üniversiteye veren tam zamanlı profesör, doçent ve yardımcı doçentlerdir. Öğretim üyelerinin atanmaları ve terfilerinde, Devlet Yükseköğretim kurumlarındaki atamalarda aranan şartlara ilave olarak aranacak şartlar Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler
Araştırma-geliştirme projeleri ve danışmanlık hizmetleri

MADDE 15 – (1) Öğretim elemanlarının ve yöneticilerin girişimleriyle elde edilecek araştırma ve geliştirme projeleri, Rektörlük tarafından incelenir, değerlendirilir ve karara bağlanmak üzere Mütevelli Heyetinin onayına sunulur. Değerlendirme yapılırken, projenin Üniversiteye katkısı ve Üniversiteye sağlayacağı gelir göz önünde bulundurulur.

(2) Tam zamanlı öğretim üyelerinin Üniversite içinde veya dışında danışmanlık yapmaları Rektörlük iznine bağlıdır.

(3) Üniversitede görevli tam zamanlı personelin projelerden veya danışmanlık hizmetlerinden elde edilecek gelirlerden, telif hakları dâhil, ne ölçüde yararlandırılacakları ile ilgili esaslar, Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

Öğretim dili

MADDE 16 – (1) Üniversitede öğretim dili; 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde belirlenir. Öğretim dili yeni açılan bölümlerde Senato ve Yükseköğretim Kurulunun onayı, eğitime devam eden bölümlerde ise ilgili kurul, Senato kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile olur.

Gelir kaynakları

MADDE 17 – (1) Üniversitenin gelir kaynakları şunlardır:

a) Öğrencilerden alınacak ücretler.

b) Üniversitenin yatırım ve işletmelerinden elde edilecek gelirler.

c) Araştırma-geliştirme projeleri ve danışmanlık hizmetlerinden elde edilecek gelirler.

ç) Devlet bütçesi, diğer kamu kurum ve kuruluşları ve kurucu vakıf tarafından yapılacak yardımlar.

d) Bağışlar, vasiyetler, kira ve diğer gelirler.

Yürürlük

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Murat Hüdavendigar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı yürütür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.