Öğretmen Atama Sistemi İflas Etmiştir

Öğretmen Atama Sistemi İflas Etmiştir

Öğretmen Atama Sistemi İflas Etmiştir

TAYİN SİSTEMİ İFLAS ETMİŞTİR

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Çorum/Sungurlu İlçe Başkanı İbrahim BIÇAK Pazartesi günü sonuçlanan öğretmenlerin özür grubu tayinleri ile ilgili basın açıklaması yaptı. Bıçak, “Tayin sistemi iflas etmiştir.” dedi.

Mevcut yer değiştirme yönetmeliği ile sorunların çözülmeyeceğini ve öğretmenlerin ailesinden ayrı yaşamak zorunda bırakılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Bıçak açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

Bakanlık tarafından özür grubu yer değiştirme işlemlerine ait sayısal veriler açıklanmamış olsa da tarafımıza gelen bilgiler maalesef öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmediği yönündedir.   Mevcut yönetmelik artık öğretmenlerin yer değiştirme taleplerini karşılayamamaktadır. Yeni politikalar hayata geçirilmediği takdirde öğretmenlerimiz bulundukları okulda çakılı kalmaya, eşler farklı şehirlerde yaşamaya devam edecektir.

 

İL-İLÇE EMRİ UYGULANMALI

Özür grubu atamalarında il-ilçe emri uygulanmamış ve aralarında binlerce kilometre mesafe bulunan eşler birbirlerine kavuşamamıştır. Toplumun temel taşı olan ailenin bütünlüğünün sağlanması devletin asli görevlerinden birisidir. Öğretmen eşlerin farklı şehirlerde çalışmak zorunda bırakılmasının hiçbir şekilde mazereti olamaz. İkinci dönem başlamadan bu durumdaki öğretmenler il-ilçe emrine atanmalı ve yerel yöneticiler tarafından adalet ilkesinden taviz verilmeden ihtiyaç bulunan kurumlarda değerlendirilmelidir. Bu şartlar altında çalışan bir öğretmenden verimlilik beklemek gerçekçi değildir.

 

FARKLI ÜCRET POLİTİKASI İZLENMELİ

Atama taban puanlarına baktığımızda özellikle sınıf öğretmenleri için artık yer değiştirmenin bir hayal olduğunu söyleyebiliriz. İl içinde tayin bekleyen öğretmenler için sonuç hüsran olmuştur. Sadece hizmet puanı üstünlüğünü esas alan yer değiştirme yönetmeliği artık ihtiyaçları karşılayamamaktadır. Tayin sistemi iflas etmiştir. Bir an önce gerçekçi çözüm üreten bir tayin sistemi geliştirilmelidir. Yetkililerin bahane olarak öne sürdükleri bütün öğretmenler merkezi yerlerde, belli başlı şehirlerde yaşamak istiyorlar gerçeğini kabul ediyoruz. Ancak bu istek insani bir taleptir. Herkes daha iyi şartlarda daha fazla imkanları bulunan şehirlerde yaşamak, daha donanımlı okullarda çalışmak ister. Bu durumu problem olmaktan çıkarmak için bakanlığın bir an önce teşvik sistemi geliştirmesi gerekmektedir. Hizmet bölgelerine, okulların bulunduğu yerleşim yerlerinin özelliklerine göre farklı ücret politikası izlenmelidir. Bu ücret ek ders ücretlerinde olduğu gibi komik rakamlar olmamalı, öğretmenleri bu bölgelerde çalışmaya istekli hale getirecek miktarda olmalıdır.

 

BECAYİŞ GETİRİLMELİDİR

Öğretmenlere kendi aralarında yer değiştirme imkanı sağlandığı takdirde sadece kurumdaki kişiler değişecektir, yürütülen hizmette herhangi bir aksama olmayacaktır. Kişiler arasında gerçekleşirken suistimalyaşanabilir endişesi kolaylıkla halledilebilir. Bakanlık tarafından elektronik ortamda kurulacak bir sistemle birçok öğretmenimizin sorunu çözülebilir.

 

YOL VE YEMEK ÜCRETİ ÖDENMELİDİR

Şehir merkezi dışından köylerde çalışan öğretmenlerin ceplerinden karşılamak zorunda oldukları yol ve yemek ücretleri bakanlık tarafından ödenmelidir. Kısıtlı imkanlarla eğitim öğretimin devam ettiği okullarımızda üstüne bir de ekstra masraf ederek çalışmak öğretmenler arasında adaletsizliğe yol açmaktadır. Şehir merkezlerinde oluşan öğretmen yığılmasının azalması ve uzun süre köy okullarından görev yapmanın sağlanması için bu uygulamanın acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir.

 

GÖREVLENDİRMELER ADALETLİ OLMALI

İl içinde yapılan objektif kriterlere dayanmayan görevlendirmeler eğitim sisteminin kanayan yarasıdır. Eş, dost, akraba, sendika ilişkilerine bağlı görevlendirmeler orta çağ değerlerine ait uygulamalardır. Bazı sendikalar kendi adamlarımızın sorunlarını nasıl olsa bir şekilde çözüyoruz mantığı ile genel sorunu görmezden gelmektedirler. Hatta tayin istismarlarının yapıldığını, görevlendirme yaptırırız vaatleriyle öğretmenleri kendi sendikalarına üye yapmaya çalıştıklarını bile duymaktayız. Öğretmenlerimizi kişisel, ufacık menfaatleri uğruna büyük sorunların çözümünde rol oynamayan sendikalardan desteklerini çekmeye davet ediyoruz. Her konuda olduğu gibi öğretmen tayinlerindeki sorunları da en üst perdeden dile getirmeye devam edeceğiz.

 

HEDEFLERE MUTLU ÖĞRETMENLER ULAŞILABİLİR

Mevcut durum genç, dinamik öğretmenlerimizi onlarca yıl dezavantajlı bölgelerde ve köylerde çalışmaya mecbur bırakmaktadır. Bu ağır ve zor şartlar, büyük özveri ile çalışan öğretmenlerimizde mesleki tükenmişliğe yol açmaktadır. Türkiye eğer 2023, 2071 hedeflerine ulaşmak istiyorsa bunu ancak eğitim sayesinde gerçekleştirebilir. Eğitimde kalitenin artması da mutlu öğretmenlere bağlıdır. Küstürülmüş, mesleki tükenmişliğin içerisine itilmiş, ailesinden ayrı yaşayan öğretmenlerle bu hedeflere ulaşmak hayal olmaktan bir adım ileriye gidemez. 

www.turkiyeegitim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.