Öğretmene Rotasyon Sorunları Çözmez

Öğretmene Rotasyon Sorunları Çözmez

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu NTV’de ve TV Net’te“Öğretmenler Günü” özel yayınlarına konuk oldu.

Canlı yayınlarda önemli açıklamalarda bulunan Gündoğdu, “Öğretmenlerin sorunlarını konuşalım ama bu sözde değil özde olsun. Öğretmenler günü darbeci zihniyetle anılan bir gün olmaktan çıkarılsın, öğretmenlerin mali ve sosyal hakları güzel ahlaklı insan yetiştirmeyi teşvik edecek düzey/şartlarda olması sağlansın” dedi.

 

“ÖĞRETMENLER BİR GÜN DEĞİL HERGÜN HATIRLANSIN”

“Öğretmenler Günü, eğitim sisteminin sınav ağırlıklı, eleyen yapısı dolayısıyla devletin öğretmenleri ağırladığı ve güzel sözlerle taltifte bulunduğu bir gün olarak ortaya çıkıyor” diyen Gündoğdu, “Elbette 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü gibi evrensel bir gün varken, 24 Kasım’ın ilk kez öğretmenler günü olarak 1981 yılında darbeci yönetim tarafından ihdas edilmiş olması söz konusu. Bu durumda 24 Kasım biraz kısıtlanan, biraz darbeci zihniyetle anılan bir gün haline geldi. Bu şartlarda sivil, demokratik, coşkuyu beraberinde getiren bir günden bahsetmemiz mümkün değil” diye konuştu.

 

Öğretmeni seviyoruz diyen geçmiş iktidarların, hiçbir zaman öğretmene hak ettiği değeri vermediğini vurgulayan Gündoğdu, “Astsubay kardeşlerimize 3600 gösterge verildi. Hak ediyorlar. Ama bu ülkenin geleceğini inşa eden öğretmenlerin de göstergesinin 3 bin değil 3 bin 600 olması lazım. Son 1 buçuk, 2 yıllık TEOG ve benzeri yaklaşımlarla okulun, öğretmenin merkeze konulmaya başladığını görüyoruz. Biz öğretmenlerin bir gün değil her gün hatırlanmasını istiyoruz. Öğretmenlerin sorunlarını konuşalım ama bu sözde değil özde olsun. Öğretmenler günü darbeci zihniyetle anılan bir gün olmaktan çıkarılsın, öğretmenlerin mali ve sosyal hakları güzel ahlaklı insan yetiştirmeyi teşvik edecek düzey/şartlarda olması sağlansın” şeklinde konuştu.

 

“EĞİTİMDEKİ SORUNLAR GİDERİLMELİ”

Başbakan Davutoğlu'nun “Ocak ayında 15 bin öğretmen alacağız” sözünü hatırlatan Gündoğdu, “Öğretmenler Gününde verilmiş bir müjde bu konuda teşekkür ediyorum. Ama 110 bin öğretmen açığı var, 47 bin asgari köleliğe yakın ücretli öğretmen çalıştırılıyor ve bunların pedagojik formasyonunun olup olmaması bile önemli değil, çünkü bari ders boş geçmesin mantığıyla yapılıyor. Ankara’nın Haymana’sından, Giresun’un Alucra’sından, Doğu ve Güneydoğu’nun yüzde 99 yerine kalkınmada öncelikli yerlerde mahrumiyetler var. Buralarda öğretmenleri çalıştırmak için bir teşvike teorik olarak haklısınız deniliyor, ama uygulamada bunun karşılığı olmuyor. Öğretmenin hala şiddet gördüğü, şiddete uğradığı ve 2 çocuğuna bakamayan, bakmakta sıkıntı çeken veli gerçeğinin olduğu bir yerde, onlarca, ortalama 40 çocuğu, kendi çocuğuna bakamayanların çocuğuna bile bakan öğretmene saygınlık açısından bakıştaki yanlışlığın, eksikliğin şiddete dönüşmesi gibi bir durumda var. Öğretmenlerimiz şiddet korkusuyla karşı karşıya. Bunun aşılması için toplumun her kesimine, devletin her ferdine görev düşüyor” uyarısında bulundu.

 

“ÖĞRETMENLERE HAKLARI TESLİM EDİLSİN”

Nöbet ücreti konusunda da öğretmenlerin sıkıntılar yaşadığını altını çizen Gündoğdu, “Öğretmene Rotasyon, sorunları çözmez. Ortak akılla hareket edilmeli. Doktor, mühendis mesai tutup ücretini alırken öğretmenler ücretini alamıyor. Sayın Başbakanla beraber olduğumuz Antalya’daki çalıştayda il dışı rotasyona kesinlikle hayır, il içinde de 15 yılını dolduranlar rotasyon olabilir denilmişti. Şimdi 8 yıl olsun mu arayışları var. Bu yaklaşımlar bizi tedirgin ve rahatsız ediyor. Eş tayinlerinin öğretmenlikte, memuriyette bir kriteri var, ama eşi kamuda çalışmayan, başka kurumlarda özelde çalışanlar için bunu 3 yıla çıkaralım mı yaklaşımları var. Hafta sonu destek kursları ücretlerinin yetersizliği unutulmamalı. Yıllar önce ders ücretlerinin arttırılması kararı alınmıştı ama artış olmadı. Hala aynı ders ücreti ile gel hafta sonu da buna destek kursu ver deniliyor. Bu yanlış bir uygulamadır. Ek ders ücretlerindeki öğretmenler arası dengesizlik giderilmeli” ifadelerini kullandı.

 

“EĞİTİM MESELESİ HAYATİ ÖNEME SAHİP, İHMAL EDİLEMEZ”

Türkiye’nin demokratikleşmeyle birlikte en önemli, konulardan birisi de eğitim olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Eğitim sisteminde öğretmen lokomotiftir, öncüdür. Öğretmenin geçim sıkıntısı çekmediği, verdiği dersin karşılığını hem ücret, hem maaş olarak aldığı bir sistem olmalı. Diğer mesleklerle kıyaslandığında sayısının çokluğuyla devre dışı kalan değil, yaptığı işle anılan bir karede olması gerektiği anlayışını önemsiyorum. İstihdam politikalarımız sorunlu. Doktor ihtiyacınız çok, bir tek bekleyen doktor yok. Öğretmen ihtiyacınız 100 bin, 300 binin üzerinde bekleyen var, iktisadi, idari bilimler fakültesi, mezunu gençlerin zaten yaşadığı dramdan 10 belgesel hazırlanır. Mili Eğitim Bakanının ifade ettiği 110 bin öğretmen açığı var. 15 binin bugün müjdesi verildi, geriye kaldı 95 bin. O zaman öğretmenlik bu ülkenin geleceğini yeniden inşa eden bir meslek olarak algılanıp, 2015 içerisinde bu 95 bininde atanması gerekiyor. Bu ihtiyaç karşılanmadığı takdirde de gelecek açısından Türkiye’nin çok daha büyük faturalar ödemek zorunda kalacağı bir tablo var.”

 

“GENÇLİK TEHDİTLERLE KARŞI KARŞIYA”

Gençliğin önünde duran ciddi toplumsal sorunların olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, sorunların aşılması için değerler eğitimine önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Öğrencilerin önüne koyulan sitemde daha çok test çözebilenin değerli olduğu söz konusu. Alkol, uyuşturucu, satanizm, misyonerlik bunun yanına birde bugün sentetik uyuşturucu diye bonzai belası çıktı ve bu hiçbir dünya görüşüne bakmaksınız bütün çocuklarımızı tehdit ediyor. Onun için eğitim sistemimizi kariyerin önüne, ahlak eğitimini, değerli olmayı, koyamadığımız sürece sıkıntı var demektir. Bu boyutuyla eğitim felsefesini, sosyolojisini, eğitimde sanat anlayışını, sadece testle öğrencinin akademik bilgisini ölçerken onun sporsal, sanatsal, doğuştan gelen kabiliyetlerini ölçmeye yönelik arayışlarımızın, çabalarımızın olmayışı da tek düze bir gençlik yetiştirme gibi yine bize maliyetli bir tablo çıkaracak diye düşünüyorum” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.