Okul- Sanayi İşbirliği Ve Tematik Okullar

Okul- Sanayi İşbirliği Ve Tematik Okullar

Hızlı değişen gündemimizde kendine yeterince yer bulamadığını düşündüğüm konulardan birisi de İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Tematik Okullar Projesi.

Hızlı değişen gündemimizde kendine yeterince yer bulamadığını düşündüğüm konulardan birisi de İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Tematik Okullar Projesi.

2016 yılı verilerine göre, ülke genelindeki 3 bin 290 mesleki ve teknik eğitim okulunda yaklaşık 1 milyon 740 bin öğrencinin okumakta, 130 binin üzerinde öğretmen görev yapmaktadır. 2014-2018 yıllarını kapsayan Stratejik Eylem Planı'nı çerçevesinde 22 okul türü 3’e indirilmiş,  bu sayede her meslek lisesinde o bölgeye has bölümlerin açılabilmesinin önü açılmıştır. Yılda  320 bin öğrenci meslek liselerinden mezun olmaktadır.

Almanya’nın nüfusu 82 milyon, Türkiye’nin nüfusu 78 milyon. Birbirine yakın. Almanya'da 0-24 yaş genç nüfus yüzde 23, bizde yüzde 42. Çok genç bir nüfusumuz var. Almanya'da genç nüfus oranı yüzde 23, üniversite sayısı 298. Bizim üniversite sayımız 193. Almanya’dan yüzde 30 daha az. Almanya'da meslek lisesi öğrencisi sayısı 8,4 milyon, ülkemizde 1,7 milyon, bu kadar genç nüfusa rağmen. Almanya'da üniversite öğrencisi 2,4 milyon, bizde 5,5 milyon. Almanya'da işsizlik yüzde 6, bizde yüzde 11. Tablo bu. Demek ki Almanya'da sektörün verdiği ücret, çalışma ortamları, yönlendirme, çocukları lisans eğitiminden, ön lisans eğitimden daha ziyade meslek lisesini bitirdikten sonra sektörle buluşturmuş, istihdam etmiş.

Meslek liselerindeki bölümlerde, bölgenin ihtiyacına göre sınıf açılmalı ve bu okullar ile özel sektör arasındaki iletişim güçlendirilmelidir.  Kısaca okul ile sanayi iç içe olmalıdır. Tematik okullar tam da burada önem kazanmaktadır. Bir meslek lisesinde birbirinden çok farklı alanlar bulunabilmektedir. Bu eğitim anlamında dağınıklığa neden olabilmektedir.

Hani meslek liseleriyle ilgili çok bilinen bir kavram vardır. “ara eleman”. Meslek lisesi eğitiminde nitelik ve kalite attıkça bu kavramın yerini “aranan eleman” kavramı alacaktır.

İşte meslek lisesi mezunlarının ara değil aranan eleman olmasında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Tematik Okul Projesi’nin ciddi katkısı olacağı kanaatindeyim.

Meslek liselerinin hak ettiği değeri görmesi dileğiyle.

Yunus Emre KAKI

TurkiyeEgitim.Com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum