Özel kalem müdürü, şube müdürü olabilir mi?

Özel kalem müdürü, şube müdürü olabilir mi?

Özel kalem müdürü olanlar, görevde yükselme uygulamasına takılmaksızın, sınavsız olarak şube müdürü kadrosuna atanabilir mi?

Soru: Bir belediyede yedi yıl bilgisayar işletmeni olarak çalıştıktan sonra aynı belediyedeki özel kalem müdürü kadrosuna atandım. 2 aydır özel kalem müdürü olarak görev yapıyorum. Belediyedeki şube müdürü kadrosuna geçmek istiyorum. Mevzuatta buna engel bir durum var mıdır? Teşekkürler.

Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 59, 60 ve 61 inci maddelerinde, istisnai memurluklarla ilgili düzenlemelere yer verilmiştir. Özel kalem müdürü kadrosu istisnai bir memuriyettir. Görevde Yükselme Genel Yönetmeliğinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 59 uncu maddesinde belirtilen istisnai memurluklar hakkında bu Yönetmeliğin uygulanmayacağı hükme bağlanmıştır. Genel Yönetmeliğin ek 1 inci maddesinde de, kurumların aynı unvana veya bu unvanın bulunduğu aynı alt gruptaki diğer unvanlara veya daha alt unvanlara naklen atama yapabileceği hüküm altına alınmıştır. Belirtilen Genel Yönetmeliğin geçici 3 üncü maddesinde de, "Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatı uyarınca kazananların hakları saklıdır." hükmü vardır.

"Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik"in 20'nci maddesinin (ç) bendinde yer alan "İstisnai memurluklarda çalışanlar veya çalışmış olanlar, bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara, atanacakları kadro için öngörülen şartları taşımaları kaydıyla sınavsız atanabilir."hükmünün yürütmesinin durdurulması hususu, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 01/04/2010 tarihli ve YD. İtiraz No: 2010/70 numaralı Kararıyla onanmıştır. Söz konusu Kararda, "657 sayılı Yasa'da Devlet memurluğunda yükselmenin kariyer ve liyakat ilkeleri çerçevesinde yapılması esası benimsenmiş, anılan Yasaya dayanılarak Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen Genel Yönetmelik'te de görevde yükselmenin esaslarının aynı ilkelere dayandırılmış olması karşısında, istisnai memurluklarda çalışan veya çalışmış olanların, dava konusu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara sınavsız atanabilmeleri yönündeki düzenleme kariyer ve liyakat ilkelerine aykırı olduğu gibi eşitlik ilkesine de uygun düşmemektedir." ifadesine yer verilmiştir. Dava konusu bent, 07/05/2014 tarihli ve 28993 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile kaldırılmıştır.

Halen istisnai memuriyet niteliğindeki kadrolarda görev yapan Devlet memurlarının, öğrenimle kazanmış oldukları unvana ilişkin kadrolara, unvan değişikliği sınavına tabi tutulmaksızın, genel hükümlere göre atanmalarının mümkün bulunmaktadır. Ancak, yukarıdaki Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı bağlamında, mahalli idareler bu uygulamanın dışında kalmıştır. Yani, özel kalem müdürlüğünden ayrıldıktan sonra herhangi bir mahalli idaredeki şube müdürü kadrosuna atanmanız mümkün bulunmamaktadır. Belediyenizde yalnızca eski göreviniz olan bilgisayar işletmeni kadrosuna veya bilgisayar işletmeni kadrosu ile aynı düzeydeki memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni gibi kadrolara atanmanız olanaklıdır. Ancak, mahalli idareler dışındaki kurumlarda bulunan şube müdürü kadrolarına naklen atanmanız mümkündür. Mahalli idareler dışındaki kamu kurumlarıyla ilgili bir Danıştay kararı söz konusu olmadığından, kamudaki uygulama bu yöndedir.

www.memurlar.net

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.