Radyo-TV öğretmenlerinin mağduriyeti

Radyo-TV öğretmenlerinin mağduriyeti

Radyo-TV öğretmenlerinin mağduriyeti

Sitemize ulaşan "Radyo-TV öğretmenlerinin mağduriyeti" konulu yazıyı aynen yayınlıyoruz. 
 
Merhaba,
 
Ben İletişim Fakültesi Radyo-TV ve Sinema bölümü mezunuyum. 2011 yılında mezun oldum. Lisans eğitimim içinde pedagojik formasyon derslerini aldığım için 2011 yılında mezun olurken formasyon sertifikamı alarak mezun oldun. 2011 ve 2012 yıllarında KPSS 10 puan türünden sınava girdim. (KPSS 10 puan türü öğretmen atamalarında kullanılıyor.) Tercih yapmama rağmen atanamadım. Bu sene yine KPSS 10 puan türünden sınava girdim. Kendi alanımdan Türkiye birincisi oldum. Yine atanamadım. Benim gibi aynı sorunu yaşayan binlerce arkadaşım var. MEB bizlere formasyon veriyor ama atamıyor. Niye atanmadığımı sizlere aşağıda detaylı anlattım. Sizlerden bizim yaşadığımız bu sorunu dile getirmenizi istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar...  
 

Radyo-Televizyon alanı; mesleki eğitim, iletişim meslek liseleri ve meslek liselerinde (AİML, AML, TL, ATL) bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, medya sektörünün önemine dikkat çekerek, bu bölümün amacının medya sektörüne nitelikli elaman yetiştirmek olduğun belirtmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu 80 sayılı kararı ile Radyo-Televizyon derslerine girecek öğretmenlerin İletişim Fakültelerinin Radyo-Televizyon ve Sinema bölümlerinden pedagojik formasyon alanların başvuru yapabilecek şekilde düzenlemiştir.

12/07/2004 tarihinde çıkarılan Talim ve Terbiye Kurulu 119 sayılı karar ile Radyo-Televizyon alanına atanabilecek bölümler içine Elektronik Öğretmenliği ile Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği bölümleri de eklenmiştir. 17/09/2007 tarihli 155 saylı Talim ve Terbiye Kurulu kararı ile 119 sayılı kararda düzeltmeler yapılarak, Radyo-Televizyon alanından tercih yapabilecek bölümler içerisinden Elektronik Öğretmenliği çıkarılarak, Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliğinin atanmasına devam edilmiştir. Bu kararla Radyo-Televizyon alanın ders içeriği değiştirilmiştir. Ders içeriği İletişim Fakülteleri’nin Radyo-Televizyon ve Sineme Bölümleri ile tamamen uyumlu hale getirilmiştir. 07/07/2009 tarihinde çıkarılan Talim ve Terbiye Kurulu 80 sayılı karar ile Radyo-Televizyon alanında düzenlemeler yapılmıştır. TTK 80 sayılı karar ile Radyo-Televizyon alanından tercih yapabilecek bölümler yeniden düzenlenmiştir. Bu karar ile Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği de çıkarılarak sadece Radyo-Televizyon ve Sinema bölümü pedagojik formasyon alanlar tercih yapabilecek şekilde düzenlenmiştir. Fakat, 80 sayılı kararın istisnası olarak, geçici 3. Madde ile 80 sayılı kararın çıktığı tarihte Elektronik Öğretmenliği ile Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği bölümlerinde okuyan ve mezun olanlara verilmiş hak kapsamında Radyo-Televizyon alanından tercih yapmalarına imkan tanınmıştır. Geçici 3. Madde ile 2009 yılında öğrenci olanlar ve mezun olanlar bu alandan tercih yapabiliyorlar.

TTK 80 sayılı kararla, Elektronik Öğretmenliği ile Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği bölümlerinin lisanstaki aldıkları eğitim Radyo-Televizyon alanı ile uyuşmamaktadır. Radyo-Televizyon alanının ders müfredatıyla en uyumlu bölüm İletişim Fakültelerinin Radyo-Televizyon ve Sinema bölümleridir. Bizler iletişim fakültesi mezunları olarak bu fakülteye girerken ÖSYS sınavından sözel puanlarla girdik. Eğitimimiz boyunca hiçbir zaman sayısal dersler almadık. Elektronik Öğretmenli ile Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği bölümleri, kendi bölümlerine sayısal puanlarla yerleştiler ve lisans eğitimleri boyunca sayısal dersler aldılar. Bizler sözelci olduğumuz için KPSS 10 puan türünden elektronikçilere göre daha düşük puanlar almaktayız. Çünkü bizler sayısal dersleri yapamamaktayız. Böyle olunca bizler Radyo-Televizyon alanına yerleşememekteyiz. Bu bölümü daha çok elektronikçiler yerleşmektedirler.

KPSS aslında bir yarışma sınavıdır. Bizler KPSS’de elektronikçilerle aynı sorulara muhatap oluyoruz. Bize sınavda mesleki alandan soru sorulmamaktadır. Böyle olunca sınav eşitsizlik yaratmaktadır. Normal şartlar altında sözel ve sayısal bölümler aynı alan için yarıştırılmaz. Yarıştırılması eşitsizlik yaratır. Bu tip durumlarda bizlerin de mağdur edilmemesi adına, kontenjanların yarı yarıya bölünmesi ya da bu alanın gerçek eğitimini almışlara tercihlerde birinci öncelik hakkı tanınması gerekirdi. Milli Eğitim Bakanlığı bunların hiçbirisini yapmadı. Bakanlık bizlerin hakkını korumuyor, daha çok elektronikçileri koruyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, elektronikçilerin atanmasını verilmiş hak kavramı ile açıklamaktadır. Burada verilmiş haktan bahsedilemez. Çünkü elektronikçilerin lisanstaki aldığı eğitimle Radyo-TV alanın ders içeriği uyuşmamaktadır.

Radyo-Televizyon alanından mezun olan öğrenciler, lise eğitimlerini tamamladıktan sonra lisans eğitimlerini İletişim Fakültelerinde tamamlayacaklardır. İletişim Fakültelerinin kalitesinin artması için, Radyo-Televizyon alanına elektronikçilerin atanmasının engellenmesi gerekmektedir. 

Radyo-Televizyon mezunu bir öğrenci medya sektöründe çalışacaktır. Bu bölümün amacı medya sektörüne nitelikli eleman yetiştirmektir. Radyo-Televizyon alanına atanan elektronikçiler öğrencilere faydalı olamamaktadırlar. Dersler genellikle boş geçmektedir. Medya sektörünün kalitesinin artması için bu okullara önem verilmesi gerekmektedir. Buradaki öğrenci lisans eğitimini iletişim fakültesinde tamamlayacak ve sektöre girecektir. Gelecekte medya sektörünün kalitesinin artması için radyo-tv alanına bizlerin girmesi gerekmektedir. Çünkü bizler bu işin eğitimini aldık. Bizler ayrıca sektör deneyimine de sahibiz. Elektronikçiler bunların hiçbirisini bilmiyorlar. Sizlerden ricamız bizim yaşadığımız bu mağduriyeti dile getirmenizdir. 

EKLER:

1. TTK 80 Sayılı Karar
2. TTK 119 Sayılı Karar
3. TTK 155 Sayılı Karar
4. Radyo-TV MEB çerçeve program 10. Sınıflara 
5. Radyo-TV MEB çerçeve program 11-12. sınıflar için
6. Radyo-TV ders içeriği 

www.turkiyeegitim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.