Sınıf Geçmede Yeni Yönetmeliğin Uygulanması

Sınıf Geçmede Yeni Yönetmeliğin Uygulanması

Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığımız okulların açılmasına bir hafta kala “Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği”ni değiştirdi.

On bir yönetmeliğin ve dört yönergenin tek bir yönetmelik altında birleştirilerek mevzuatın sadeleştirilmesi çoktan beri istenilen bir şeydi. Yönetmeliğin elbette doğruları yanında eleştirilmesi gereken yanları da var.

Bu yazıda yönetmeliğin bütününe yönelik eksiklerden ziyade yeni yönetmeliğin sınıf geçme boyutuna değineceğiz. Öncelikle bir dersten başarılı sayılmak için 45 olan puanın 50’ye çıkarılması, sınıfta kalacak öğrenci sayısını artırabilir. 50 puanın 45’e düşürülmesinde fayda var. Sistemin 49,99’u başarısız kabul etmesi de hiç de insani bir yaklaşım değil. Eskiden olduğu gibi buçuklar bir üste tamamlanmalıdır. 

Performans çalışmaları, hem öğrencileri hem de velileri ilköğretimde perişan etmişti. Şimdi aynı şey liselerde yaşanabilir, insanlar aile boyu sözlü notu için seferber olabilir ve öğretmen-veli-öğrenci-idare arasında istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.

Türkiye eğitim sistemi tüm sınavların ortak yapılmasına henüz hazır değil. Bu durum, not bakımından istenmeyen neticelerle karşılaşmamıza neden olacağı gibi öğretmenler arasında tartışmalara da sebep olabilir. Esnek geçiş yapılarak birkaç yıl boyunca iki yazılısı olan derslerin bir yazılısı, üç yazılısı olan derslerin iki yazılısı ortak yapılabilir.

Asıl üzerinde durmak istediğimiz konu: Yeni yönetmeliğin geçen yıla uygulanması ile ilgili yaşanan çifte standart. Yeni yönetmeliğin üç-altı zayıfla sınıf geçebilme hükmü, geçen yıla uygulanınca sınıfta kalan öğrencilerin bir kısmı sınıflarını geçti. Yaptığımız incelemeye göre yeni yönetmeliğin puan ortalamasıyla sınıf geçme maddesi de geçen yıla uygulanmış olsa bir o kadar daha öğrenci sınıflarını geçmiş olacak. Bir öğrencinin bir yıl kaybetmesinin aileye, ülkeye her açıdan neler kaybettirdiği hesaplanırsa bu çocukların sınıf geçmesi çok çok önemli hale geliyor.

Bakanlığımıza sesleniyor ve diyoruz ki yeni yönetmeliğin ortalamayla sınıf geçme maddesini de geçen yıla uyarlayarak hem hatırı sayılır oranda bir öğrenci kitlesini daha sevindirebilir hem de çifte standarda düşmemiş olursunuz.

    

 

     Erol Ermiş

   Eğitim-Bir-Sen

  İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum