Son 3 yılda, kayıp çocuk vakaları 3 kat arttı

Son 3 yılda, kayıp çocuk vakaları 3 kat arttı

Kayıp çocuk vakalarının son üç yılda üç kat artmasının ardından kayıp çocuklarla ilgili olarak sivil toplum kuruluşları Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bir öneri sundu.

Öneride başta Amerika'da ve Avrupa ülkelerinde devlet politikası olarak uygulanan biyolojik kimlik kartı projesinin Türkiye'de de uygulanması talep edildi.

Kişinin DNA bilgilerinin hepsinin kayıtlı olduğu bu kimlik kartı kayıpların bulunmasında çok önemli bir rol alıyor. Biyolojik kimlik kartında kişinin kan grubu, saç teli örneği, vücundaki doğum izleri veya sonradan herhangi bir ameliyat ya da yaralanma vakası sonucu oluşan tüm izler yer alıyor. Öneriyi hazırlayan STK yetkilileri "Avrupa ve ABD'de aileler evde çocuklarının saç teli ve tükürük örneğini alıp, emniyet yetkililerini gidiyor ve bu kart iki dakika içinde hazırlanıp ebeveyne veriyorlar. Böylece kayıp vakalarında sonuca daha hızlı ulaşılıyor. Çünkü kişinin tüm DNA bilgileri bu kartta var" dedi.

FOTOĞRAFI BİLE YOK

Emniyet güçleri kayıp vakalarında ilk 24 saatin çocuğun bulunması açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Ancak aileler çocuğun fotoğrafını bile yetkililere veremiyor. Bu konuda büyük bir boşluk olduğunu açıklayan Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkan Yardımcısı Özer Zeyrek' geçen yıl kayıp çocuk sayısının bin 657 olduğunu söyledi. Zeyrek yapmış olduğu açıklamada "Bu kayıp çocuklardan sadece ikisinin fotoğrafı ve tutarlı bir tarifi vardı" dedi.

ADLİ VAKA OLUR

Çocuk Suçlarını Önleme Derneği da kayıp ihbarı yapılan çocuğun ilk gün bulunamadığı takdirde yüzde doksan dokuz ihtimalle adli bir olayın ya suçlusu ya da mağduru olduğuna dikkat çekti. Emniyet yetkilileri çocuğun kaybolması durumunda kayıbın tüm biyolojik bilgilerini içeren bu karnenin polise verilmesinin, uluslararası çocuk arama ağlarının daha kolay taranmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

14 yıl saklanabiliyor

Ailelerin çocuklarından alacağı saç ve tükürük örneği evinin bir yerinde tam 14 sene boyunca bozulmadan saklanabilme özelliğine de sahip.

Biyolojik kimlik nasıl oluşturulur?

ABD ve Avrupada aileler çocuklarının parmak izini verilen apartlarla evde kolayca alabiliyor.

Çocuğunuzun fiziksel özelliklerini tarif eden vücuttaki ben, yara ve izler tek tek tarif edilerek yazılıyor.

Verilen DNA çubuğuyla yanak içinden tükürük örneği alınıyor.

Diş kayıtları sene sene rapor ediliyor.

Aldığı ilaçlar ve alerjileri doktorundan onaylı olarak emniyete gönderiliyor.

HABER: BİLAL ŞAHİN-BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.