Tekin'den öğretmenlere suçlama

Tekin'den öğretmenlere suçlama

Tekin: TEOG'da öğretmenler peş peşe rapor aldı

Star Gazetesi'nden Fadime Özkanı'ın yaptığı ropörtajda Yusuf Tekin TEOG hakkında konuştu;

TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı) ile ilgili 10 aydır süren bir tartışma var. Son olarak 7 Temmuz'da 1 milyon 300 bini aşkın 8.5 sınıf öğrencisinin 28-29 Kasım'da girdiği sınavla ilgili bir gelişme oldu. Mahkeme 4 soruyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi, MEB de puanları yeniden hesapladı. Şuradan başlayalım: TEOG sınavında sorun neydi?

Bize yeni sistem dershanelerdeki öğrenci sayısını azaltacağı için sabote edilecek diye aleni ihbarlar geldi. Nitekim oldu da sabote girişimleri.

-Ne gibi? Anlatın lütfen, kamuoyu bilsin.

Sınavı 28-29 Kasım'da yapmaya karar verdik. Bakan Bey, sonuçta ilk kez yapılıyor diyerek pilot uygulama talimatı verdi. Pilot uygulamayı Kasım başında yaptık. Yalnız yaklaşık 45 gün önce orijinal sınav için proses de başlıyor. Dolayısıyla ana sınavın soruları da basılı. Kasım başında sadece üç dersten 81 ilde 81 okulda orijinal sınavın kopyası niteliğinde bir pilot uygulama yapalım dedik. Sınav yapıldı, akşamına raporlar geldi, herkes dedi ki gayet güzel. Ama bir arkadaş da dedi ki "her şey güzeldi ama yüz soru kitapçığı içinde bir tane de Fen ve Teknoloji dersinin kitapçığı vardı". Ama biz bu dersi pilota koymadık!

-Yani?

Orijinal sınavın kitapçığını pilot sınavın kitapçıkları arasına karıştırmışlar!

-İkisini de 'mundar' etmek istemişler?

Bakan Bey hemen talimat verdi. 81 ildeki soru kutularını buraya getirdik. Sadece 11 ilde soru kitapçıklarının arasına birer tane orijinal sınavın basılı olan Fen ve Teknoloji soru kitapçığı konulmuş. Kurulan tezgahı göstermek için şunu da anlatayım: Biz bu olayı kamuoyuyla hiç paylaşmadan Fen ve Teknoloji kitapçıklarını iptal ettik, yerine yenisini bastık. 28-29 Kasım'da sınav oldu, Aralık ayı başında bir ilimizden bir avukat suç duyurusunda bulundu: "MEB'in 28-29 Kasım'da yaptığı sınavın soruları bize 1 Kasım'da gelmişti" diye! Tezgahı baştan böyle kurmuşlar ama adam bizim olayı çözdüğümüzden, soru kitapçıklarını değiştirdiğimizden haberi olmadığı için kurguladıkları oyunu devam ettiriyor.

Öğretmenler peş peşe rapor aldı

-Aslında tezgahın ayaklarını açık ediyor!

Aynen. Mesela şöyle bir sabotaj girişimi de oldu: Sınavla ilgili görevlendirmeler yapıldıktan sonra, sınavdan iki gün önce bir ilimizde öğretmenler yoğun biçimde rapor almaya başladı. Aynı gün içinde 30'dan fazla öğretmen rapor almıştı, raporlar gelmeye devam ediyordu. Ne oluyor diye baktık, öğretmenlerin hepsi belli bir yapıyla ilintili. Hemen tedbirimizi aldık ve rapor alan öğretmenlerle ilgili yasal işlem yapacağımızı söyledik. Buna benzer pek çok girişim oldu.

-Paralel yapının eğitim alanında nasıl harekete geçirildiğine geleceğiz ama önce TEOG ile ilgili şu noktaları netleştirelim: İptal edilen dört soru gerçekten yanlış mıydı? Sorulardan ve soru hazırlayan ekipten eminsiniz?

Biz bu ekibe güvendik. Bizden önce kurulmuş. Sahadan seçilmiş öğretmenler. Her ders için 10-12 öğretmen görevlendiriliyor. Soru ekibiyle ilgili güven önemlidir. Sınavdan önce 10 gün burada kalıyor, soruları hazırlıyorlar vesaire.

-Sabit mi peki bu ekip, değişken mi?

Sabitmiş şimdiye dek. Burada bir rahatsızlığımız var. Düşünün bir öğretmen yıllarca Türkçe sorularını hazırlıyor ve bu bir şekilde biliniyor. Diyelim ki üst kat komşunuz. Bu bir şaibe konusu. O yüzden Nisan'daki sınavı seçilmiş geçici öğretmenlerle yaptık. Kasım'daki sınavda başka öğretmenleri görevlendireceğiz. Ekip değişecek.

Star Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum