TEOG için 3'lü formül

TEOG için 3'lü formül

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine MEB harekete geçti: Eve en yakın liseye, adrese dayalı kayıt sistemi gelecek. Liseler için özel yerleştirme programı hazırlanacak

SAFURE CANTÜRK CEYDA KARAASLAN

Hükümetin zirvesi eğitimin kanayan yarası 'sınav çilesini' bitirmek için bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatının ardından Başbakan Binali Yıldırım Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve eğitim kurmaylarıyla toplantı yaptı. Yeni modelin nasıl olacağı konusunda bir çalışma grubu oluşturuldu. MEB'in elinde yeni modele ilişkin 3 formül geliştirilecek. Yeni modellerin uygulamada ortaya çıkarabileceği aksaklıklar önceden tasarlanarak önlem alınacak.

İŞTE 3'LÜ FORMÜL

MEB, TEOG'un yerini alacak modeller içinde en güçlü formül adrese dayalı, evine en yakın lise formülünü gerçekleştirecek. En çok tercih edilen ve talep edilen 100 bin kontenjan için 1.2 milyon öğrenci sınava girmek zorunda kalıyor. Bu sorunu çözmek için sadece belirli tür ve nitelikteki okullar için yerleştirme yapılması öngörülüyor. MEB uzmanları, Fen Liseleri, İmam Hatip Liseleri ile Mesleki ve Teknik Liseler ile bazı Anadolu Liseleri için arz talep dengesinin sağlanamayacağı ve buralara talep eden öğrenciler arasında puana göre yerleştirme yapılması gerektiği yönünde model geliştirdi.

STANDART GELECEK

MEB'in üzerinde çalıştığı bir diğer konu ise eve en yakın okul formülünde 'Evin nerede?' olduğu sorunu yatıyor. Buna göre İstanbul ve Hakkari arasındaki okulların niteliksel olarak eğitim farklılıkları ve aynı zamanda İstanbul'un kendi ilçelerindeki okulların kalite farklılıkları ortaya çıkacak. MEB, okulları nitelik ve nicelik farklılıklarına göre A-B-C standartlarına göre akreditasyonunu yapacak. Türkiye'nin her yerinde puansız alım yapan okullar aynı standarda ulaştırılacak.

TEKİN: GEÇİŞ SINAVSIZ OLACAK

MilliEğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, "Yakın bir zamanda, liselere geçişte sınavsız dönemin başlayacağını ümit ediyorum. Bu talimat sonrası zaten Bakanlık'ta bir çalışma grubu oluşturduk. Çalışmaya başladık. Çalışma verilerini, sayın Bakanımıza, sayın Başbakanımıza arz edip Cumhurbaşkanımızın onaylarını aldıktan sonra, kamuoyuyla da paylaşmış oluruz" dedi.

YARIN AÇIKLANACAK

MilliEğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, kasım ayında TEOG olup olmayacağının Milli Eğitim Bakanı tarafından bugün ya da yarın açıklanacağını duyurdu.

Sabah

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.