Türk Eğitim-Sen: Töremizde ve İtikadımızda Kadın-Erkek Ayrımcılığı Yoktur.

Türk Eğitim-Sen: Töremizde ve İtikadımızda Kadın-Erkek Ayrımcılığı Yoktur.

Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği “Türk Dünyasında Sosyal Hayat ve Çalışma Hayatında Kadın” konulu kurultay, 16-17 Aralık 2022 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.

“Türk Dünyasında Sosyal Hayat ve Çalışma Hayatında Kadın” Konulu Kurultayımız Gerçekleştirildi.

Kurultaya; Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı Talip Geylan, Türk Eğitim-Sen Merkez Kadın Komisyonu Başkanı Firdes Işık, Merkez ve Şube Kadın Komisyonu Üyeleri, Genel Merkez Yöneticileri, Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, Kazakistan Eğitim, Bilim ve Yükseköğretim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Aygül Mukaşeva, Türk Kadın Hareketi Derneği Başkanı Mine Bayram’ın yanı sıra, Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı, Kosova Türk Öğretmenler Derneği, Kırgızistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası, Kıbrıs Türk Memur-Sen, Irak Türkmen Eğitimciler Öğretmen Örgütü’nün temsilcileri de katıldı.

Işık: Türkiye’nin geleceği ve eğitim çalışanlarının refahı için çalışıyoruz.

Kurultay saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Türk Eğitim-Sen Merkez Kadın Komisyonu Başkanı Firdes Işık bir konuşma yaptı. Işık, “Bir devletin ya da toplumun ilerlemesi için sadece erkeğin değil, kadının da toplumsal hayatta yer alması gereklidir. Kadınlarımız, hatta erkeklerimizden çok aydın, çok feyizli, daha çok fazla bilgili olmaya mecburdurlar, eğer gerçekten milletin anası olmak istiyorlarsa…” diyen Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün fikir ve anlayışıyla, yaşadığımız toplumun gelişmesi için her Türk kadınının, bulunduğu konumda yeteneklerine göre katkıda bulunmak zorunda olduğunu söyledi.

“Biz kadınlar pasif birer termometre değiliz, her birimiz birer termostat gibi tepki verme, harekete geçme, kaderimizi değiştirme zamanının geldiğinin bilincindeyiz. Tepkimizi en iyi Türk Eğitim Sen’e olabildiğince üye yaparak gösterebiliriz” diyen Işık, hep birlikte Türkiye’nin geleceği ve eğitim çalışanlarının refahı için çalıştıklarını kaydetti. Işık, “Artık bunun önüne kimse geçemez. Bu güçlü ses üflemekle sönmez” dedi.

Geylan: 2023’te yetkili sendika olarak toplu sözleşme masasına oturacağız.

Işık’ın konuşmasının ardından Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı Talip Geylan kürsüye geldi. 1 yılda 64 bin üye kaydı yaptıklarını bildiren Geylan, Türk Eğitim-Sen teşkilatına teşekkürlerini iletti. 64 bin üye kaydı yapmanın her babayiğidin harcı olmadığını bildiren Geylan, “Hiç kimseye gayri ahlaki teklifte bulunmadınız, tehdit etmediniz, makam, mevki vaat etmediniz. Bu üye artışını sadece işinizi iyi yaparak başardınız. Sizleri tebrik ediyorum” dedi.

Genel merkez yönetim kurulu üyesinden, şube başkanına, ilçe ve işyeri temsilcisinden şube kadın komisyonu üyelerine kadar Türk Eğitim-Sen teşkilatının alanlarda mücadele ettiğine dikkat çeken Geylan, 15 Mayıs 2021 tarihinden 15 Aralık 2022 tarihine kadar yaptıkları üye kaydının ise 25 bini aştığını söyledi. 15 Mayıs 2023 tarihine kadar Türk Eğitim-Sen teşkilatının var gücüyle çalışarak, Türk Eğitim-Sen’i yetkiye ulaştıracağına inandığını bildiren Geylan, şunları kaydetti: “Türk Eğitim-Sen yetkili olmalı, bunu kamu çalışanları için istiyoruz. Çünkü kamu çalışanları toplu sözleşme masasında altı dönemdir kaybediyor. Yetkili konfederasyon attığı imzanın mürekkebi kurumadan ek zam talebinde bulunuyor, zira imza attıkları artışlar kamu çalışanının cebine girmeden kuş olup uçuyor. Bu noktada sizlerin gayretiyle yetkiyi alacağız. 2023 yılında toplu sözleşme masasına yetkili sendika olarak oturarak, kamu çalışanlarının hak ve menfaatlerini korumak için güdümlü değil, bağımsız mücadele edeceğiz. Kamu çalışanlarının özlük haklarının artırılmasını, ücretlerinin insanca yaşayabilecek seviyeye çıkarılmasını, kayıplarının telafisi edilmesini sağlayacağız.” dedi.

Geylan: Kadın çalışanlardan en büyük isteğimiz; daha fazla sorumluluk almaları ve talepkâr olmalarıdır.

Kadınların sendikalarda, sivil toplum kuruluşlarında, siyasi partilerde daha fazla sayıda ve aktif görevlerde yer alması gerektiğine dikkat çeken Geylan, Türk Eğitim-Sen’e üye kadınların da daha fazla sorumluluk almasını istedi. Geylan, “Kadın çalışanlardan en büyük isteğimiz; daha fazla sorumluluk almaları ve talepkâr olmalarıdır. Özellikle kadınlarımızın iş yeri temsilciliğinde çok daha aktif yer almasını arzu ediyoruz. Bu hususta kadın meslektaşlarımıza güveniyoruz. Türk Eğitim-Sen bu sayede daha da güçlenebilir, faaliyetlerini daha etkin yürütebilir, alanlarda kendisini daha iyi ifade edebilir” dedi.

Geylan: Bir ara unuttuk kendimizi, Atatürk, bize bizi hatırlattı. Türk’e Türkü hatırlattı.

Kültürümüzün, töremizin kadın-erkek ayrımcılığına dayanmadığını belirten Geylan, Nene Hatun, Halime Çavuş, Gördesli Makbule, Tomris Hatun’u hatırlattı. Dünyanın birçok yerinde kadına değer verilmediği dönemde, devletimizin kurucusu Büyük Atatürk’ün kadınlara 5 Aralık 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanıdığını söyleyen Geylan, “Bir ara unuttuk kendimizi, Atatürk, bize bizi hatırlattı. Türk’e Türkü hatırlattı. Türk milletinin tarihte var olduğu andan itibaren töresinde kadın-erkek ayrımı yoktur” dedi. 

Geylan: Kadına ve çocuğa yönelik her şiddet ve istismar, olağanüstü bir durumdur.

Genel Başkan Geylan, Türkiye’yi sarsan 6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesine de değinerek, Türk milletinin böyle bir hadiseyle gündeme gelmesinden utanç duyduğunu söyledi ve “Allah sıfatı, pozisyonu ne olursa olsun çocuklarımızı istismar edenleri kahretsin. En ağır şekilde cezalandırılsınlar ki, bu aynı hastalıklı zihniyete sahip müptezellere ibret olsun. Unutulmasın ki; kadın ve çocuk istismarı ne Türk töresinde ne de itikadımızda vardır. ” dedi.

Son olarak Türkiye Sağlık-Sen Isparta Eğirdir EKHTR Hastanesi İşyeri Temsilcisi Server Bulut’un eşi tarafından katledildiğini hatırlatan Geylan, “Kadına yönelik şiddet olaylarının ülkemizin büyük bir ayıbı olduğunu vurguladı. Bu ayıptan kurtulmanın yolunun cezai müeyyidelerin tavizsiz olarak uygulanmasından geçtiğini söyleyen Geylan, kadına yönelik şiddet ve istismar olaylarında medyanın kullandığı dili de eleştirdi. Geylan, “Medya öyle bir dil kullanıyor ki, adeta olay sıradanlaşıyor. Oysa ki bu haberlerin topluma sunuluş şekli çok önemli. Kadına ve çocuğa yönelik her türlü şiddet ve istismar, olağanüstü bir durumdur. Bu yaşananlar sıradan adli vakalar gibi topluma sunulmamalıdır” dedi.

Geylan: Asgari ücretin 8 bin TL’ye yükseltilmesi gündemdeyken, eğitim çalışanlarının ve kamu çalışanlarının ücretlerinin bu kadar düşük olmasını kabul etmiyoruz.

Enflasyonun yüzde 84’e ulaştığı bu dönemde, kamu çalışanlarının vergi diliminden dolayı yılın 5’inci ayından itibaren maaşlarının eridiğini ve gelir kaybı yaşadığını söyleyen Geylan, “Öncelikli gündemimiz maaş artışları olacak. Gider kalemlerindeki artışlar ve enflasyondan dolayı uğradığımız gelir kaybının telafisi için ek zam ve refah payı uygulamasının ocak ayından itibaren hayata geçirilmesi, enflasyon farkının aylık olarak ödemesini istiyoruz. ‘Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz’ söyleminin altının doldurulması gerekmektedir. Kasım 2022’de 4 kişilik asgari geçim haddinin 18 bin 595 TL, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının 8 bin 555 TL olduğuna vurgu yapan Geylan, öğretmenlerin de neredeyse en alt gelir grubu haline geldiğine dikkat çekti. Geylan, “4 yıllık öğretmenin kasım ayı maaşı 8 bin 567 TL’dir. Öğretmenler bugün en alt gelir grubu haline gelmiştir. Asgari ücretin 8 bin TL’ye yükseltilmesi gündemdeyken, eğitim çalışanlarının ve kamu çalışanlarının ücretlerinin bu kadar düşük olmasını kabul etmiyoruz” dedi. Geylan ayrıca tüm ek gelirlerin emekliliğe yansıtılarak, çalışan ve emekliler arasındaki ücret makasının da daraltılmasını istedi.

Açılış konuşmalarının ardından “Türk Dünyasında Sosyal Hayat ve Çalışma Hayatında Kadın” konulu panel gerçekleştirildi. Panelin oturum başkanlığını Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yonca İldeş yaptı. Panelde Merkez Kadın Komisyonu Başkanı Firdes Işık, Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, Kazakistan Eğitim, Bilim ve Yükseköğretim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Aygül Mukaşeva ve Türk Kadın Hareketi Derneği Başkanı Mine Bayram birer konuşma yaptı.

Panelin ardından “Sendikal Örgütlenmede Kadının Yeri, Sorunları ve Çözüm Önerileri”, “Kadın İstihdamına Yönelik Çıkarılan Yasaların Eksiklikleri ve Çözüm Önerileri” ve “Çalışma Hayatında Kadın” konulu oturum gerçekleştirildi. Oturumun başkanı Van 100. Yıl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sema Sancak iken; Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı’ndan Zümrüd Rzayeva ile Arzu Cahangırova, Kazakistan Eğitim, Bilim ve Yükseköğretim Çalışanları Sendikası’ndan Nazgül Kasenova, Kosova Türk Öğretmenler Derneği’nden Ayser Leskovcı, Kırgızistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası’ndan Tynybekova Baktygul Kachıevna konuşmacı olarak katıldı.

İkinci oturumda ise “Kadına Yönelik Şiddet ve Çözüm Önerileri”, “Çalışma Hayatında Kadınların Maruz Kaldığı Mobbing”, “Toplumsal Cinsiyet Rolü Çalışma Hayatında Kadın” konuları masaya yatırıldı. Oturum başkanı Kadın Hareketi Derneği Başkanı Mine Bayram iken; konuşmacılar Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı’ndan Zehra Hüseynova, Kazakistan Eğitim, Bilim ve Yükseköğretim Çalışanları Sendikası’ndan Aliya Abiyeva ve Rauşan Serikova, Kıbrıs Türk Memur Sen’den Kadriye Özadmaca, Kosova Türk Öğretmenler Derneği’nden Ümran Aşıkferki ve Kadın Hareketi Derneği’nden İzen Çimen’di.

Kurultayın üçüncü oturumu 17 Aralık tarihinde gerçekleştirildi. Van 100. Yıl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sema Sancak’ın yönettiği “Sosyal Medya ve İletişim Araçlarında Kadına Yönelik Duyarlılık”, “Kadın-Erkek Fırsat Eşitliğinin Geliştirilmesi İçin Öneriler” konulu oturumda Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı’ndan Afaq Qasımova, Kadın Hareketi Derneği’nden Derya Ölmez Arıtürk ile Hatice Betülay Himoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Dördüncü oturumda ise “Geleceğin Türk Dünyasında Kadının Yeri”, “Geleceğin Dünyasında Kadına Biçilen Görev” konuları mercek altına alındı. Oturum başkanlığını Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yonca İldeş yaparken, Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı’ndan İlahe Talıbova ile Leman Şerifova, Irak Türkmen Eğitimciler Öğretmen Örgütü’nden Nevda Halil İbrahim ve Kadın Hareketi Derneği’nden Mine Bayram oturuma konuşmacı olarak katıldı.

Oturumların ardından “Renkler ve Desenlerle Türk Dünyasında Kadın” konulu defile düzenlendi. Kurultay, sonuç bildirgesinin okunması ve Genel Başkan Talip Geylan’ın kapanış konuşmasıyla sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.