Türk Eğitim Sen'den PİKTES Öğretmenlerine Tam Destek

Türk Eğitim Sen'den PİKTES Öğretmenlerine Tam Destek

PİKTES Öğretmenleri Türk Eğitim Sen'i ziyaret etti ve taleplerini Genel Sekreter Haydar Urfalı'ya iletti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Avrupa Birliği destekli, “Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi” PİKTES kapsamında görev yapan öğretmenler 16.11.2023 tarihinde Türk Eğitim Sen'i ziyaret etti. Ziyarette Genel Sekreter Haydar Urfalı ile görüşen öğretmenler yaşadığı problemleri dile getirdiler.

Disiplin yönünden 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na, özlük hakları bakımından ise işçi kanuna tabi olduklarını belirten öğretmenler, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na dâhil edilmeyi istediler. Kamu sendikalarına üye olabilmeyi taleplerini de dile getiren öğretmenler sendikadan destek istediler.

Türk Eğitim-Sen olarak ayrım yapmaksızın tüm öğretmenlerin mücadelesinde her zaman onların yanında olduklarını söyleyen Genel Sekreter Haydar Urfalı konuşmasında şunları kaydetti: “Türk Eğitim-Sen olarak her zaman savunduğumuz tek istihdam yöntemi kadrolu atamadır. Bu konuyu zaten sosyal medyada, alanlarda, MEB bürokratları ile görüşmelerimizde sıklıkla paydaşlarımıza dile getiriyoruz.

Öte yandan ücretli öğretmenlik neredeyse asal öğretmen istihdam modeli haline geldi. Ücretli öğretmenlerimizin aldıkları ücretler de kabul edilebilir değildir. Bu arkadaşlarımızın tamamı, asgari ücretin dahi yarısı kadar bir aylıkla görev yapmaktadırlar. Bu durum, öğretmenlik hizmetinin haysiyetiyle de bağdaşır bir tablo değildir. Tüm öğretmenlerimiz, mesleğin saygınlığına ve insan haysiyetine yakışır ücret ile çalıştırılmalıdır. Ayrıca bir uzmanlık mesleği olan öğretmenliğin “ücretli” unvanıyla anılması da doğru değildir. Bu konuda da MEB tedbir geliştirmeli ve elzem durumlarda görevlendirilen bu öğretmenlerimizi 657 Sayılı DMK’ya dayalı olarak “Vekil Öğretmen” unvanıyla çalıştırmalıdır.”

PİKTES öğretmenlerinin Türkiye’deki yabancı öğrencilerin eğitime erişmelerine ve sosyal uyumlarına katkı sağladığını söyleyen Urfalı, “Yabancı nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu 29 proje ilinde yabancı öğrencilere eğitim veriyorsunuz. Aslında yapılan iş tanımı göz önüne alındığında kadrolu öğretmenler ile aranızda bir fark yok. Hatta sizlerin sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde görev yaptığınız için sorunlarınız var. Bu açıdan bakıldığında; kadrolu bir öğretmenden daha az maaş alıyorsunuz. Bu durumun da düzeltilmesi gerekiyor. Tabi sorunların topyekûn düzeltilmesi için tüm öğretmenlerin istihdam modelinin kadrolu olması gerekir.” dedi.

Konuşmaların ardından PİKTES Öğretmenleri Genel Sekreterimiz Haydar Urfalı’ya hazırladıkları raporu takdim ettiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.