Uzman Öğretmenlik İçin Olumsuz Karar

Uzman Öğretmenlik İçin Olumsuz Karar

Danıştay İddgk Uzman Öğretmenlik İçin Olumsuz Karar Verdi

Bilindiği üzere; uzman öğretmenlikle ilgili açmış olduğumuz davalar çoğunlukla olumlu sonuçlanmakta, hatta olumsuz sonuçlananlar da Danıştay 2. Dairesi tarafından lehimize bozulmaktaydı. Yani Danıştay 2. Dairesi; Anayasa mahkemesinin iptal kararı sonrasında tanınan  süre içerisinde yasama organının Anayasa Mahkemesi kararına uymak suretiyle bu konuda yeni bir düzenleme yapmadığı, bu durumda, yüksek lisans yapanların, ya da sınav kazandığı halde kontenjan, kıdem nedeniyle uzman öğretmenlik ünvanı alamayan öğretmenlerin , mevcut haliyle Yasada uzman öğretmen olmalarını engelleyen bir kuralın bulunmadığı gerekçesiyle, lehe kararlar vermekteydi.

Ancak bir mahkemenin Danıştay 2. Dairesinin bozma kararına rağmen direnip, davayı reddetmesi üzerine, 2. Temyiz ile  konu Danıştay İdari Dava Dairelerine gelmiştir.

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun ekte sunulan kararında; "…sınav kazanmış olma, yüksek lisans veya doktora yapmış olmanın da tek başına atanma kriteri olarak belirlenmesi hukuken olanaklı değildir. Bu nedenle , uzman veya başöğretmenliğe atanma konusunda Anayasa mahkemesi kararı sonrasında oluşan boşluğun yargı içtihadıyla doldurulmaya elverişli olmadığı ve konunun yasa koyucu tarafından yapılacak yasal düzenleme ile açıklığa kavuşturulması gerektiği açıktır.  

…uzman öğretmenliğe atanma konusunda Anayasa mahkemesi kararı sonrasında oluşan boşluk nedeniyle konunun yasama organınca yeniden düzenlenmesi ve yasada çerçevesi belirlenmesi halinde başarı sıralamasına ilişkin ölçütlerin alt düzenlemelerde yer alması gerektiğinden, davacın uzman öğretmenliğe atanmamasına ilişkin işlemde sonucu itibariyle hukuka aykırılık bulunmamıştır. " denilmiştir. 

Bu durumda, önümüzdeki günlerde Danıştay 2. Dairesi de artık kararlarını değiştirecek ve lehe olan kararları, Bakanlığın temyizi ile bozmaya, aleyhe olan kararları da onamaya başlayacaktır. Tabi yine yerel mahkemelerde devam etmekte olan davalar da artık büyük ihtimalle olumsuz sonuçlanacaktır. 

Bu nedenle üyelerimizin, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik talebi ile yeni dava açmamalarını önermekteyiz.

Kararı görmek için tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum