Veliler İçin TEOG Rehberi - Bursa MEM'den Örnek Uygulama

Veliler İçin TEOG Rehberi - Bursa MEM'den Örnek Uygulama

Türkiye'de ilk defa Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulamaya geçirilen ve kısa adı "OGES" olan "Dijital Platformda Ortaöğretime Geçiş Tercih Süreci Yönetimi" Projesinin en önemli ayağı olan Rehberlik ve Tercih Robotu ile ilgili merak edilen..

Türkiye'de ilk defa Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulamaya geçirilen ve kısa adı "OGES" olan "Dijital Platformda Ortaöğretime Geçiş Tercih Süreci Yönetimi" Projesinin en önemli ayağı olan Rehberlik ve Tercih Robotu ile ilgili merak edilen soruları sizler için cevapladık. 

Bilindiği üzere 30 Haziran 2017 tarihinde Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) Yerleştirme Puanları (YEP) açıklandı. Öğrenci ve velilerini yakından ilgilendiren bu süreçte Türkiye'de ilk kez Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve kısa adı "OGES" olan "Temel Eğitim Sonrası Kariyer Danışmanlığı Projesi" uygulamasının en önemli ayağı  "Rehberlik" ve "Tercih Robotu" bilinçli ve sağlıklı tercih yapılması noktasında iki yıldır gelişerek öğrencilere hizmet vermeye devam ediyor.

 

Bu yıl, OGES (Ortaöğretime Geçiş Sistemi) modülü, 8.sınıf öğrencilerinin ortaöğretim kurumlarına sağlıklı bir şekilde yerleşebilmelerinde büyük kolaylık sağlayacak bilgileri de bünyesinde barındırıyor. Özellikle TEOG hakkında tanıtımların, Rehberlik faaliyetlerinin, İlgi alanı belirleme envanterlerinin, nakil, başvuru tercih ve yerleştirilme süreçlerinin ayrıntılı olarak anlatıldığı, Bursa Ortaöğretim kurumlarının çeşitlliliğinden ve özelliklerinden de detaylı bir şekilde bahsedildiği, Tercih Robotu ile de desteklenen modül alanında ilk ve tek olma özelliğini taşıyor.

 

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Teog tercih ve yerleştirme sürecinde başta  OGES modülü olmak üzere merak edilen ve cevap aranan 15 soruyu yanıtladı. İşte o sorular ve cevapları:

 

1-OGES Nedir?

Türkiye'de ilk kez Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ve kısa adı "OGES" olan "Dijital Platformda Ortaöğretime Geçiş Tercih Süreci Yönetimi" Projesinin en önemli ayağı olan Rehberlik ve Tercih Robotudur.

 

2-İçeriğinde ne var?

8.sınıf öğrencilerinin ortaöğretim kurumlarına sağlıklı bir şekilde yerleşebilmelerinde büyük kolaylık sağlayacak olan aynı zamanda içeriğinde TEOG hakkında tanıtımların, Rehberlik faaliyetlerinin, İlgi alanı belirleme envanterlerinin, nakil, başvuru tercih ve yerleştirilme süreçlerinin ayrıntılı olarak anlatıldığı, Bursa Ortaöğretim kurumlarının çeşitlerinin ve özelliklerinin de detaylı bir şekilde anlatıldığı bir Rehberlik ve Tercih Robotudur.

 

3-OGES’e nereden ulaşabilirim?

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün resmi web sitesinin içinde sağ tarafta yer alan "Ortaöğretim Kariyer Planlama" linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ya da http://bursa.meb.gov.tr/oges  adresine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

4-Yerleştirme işlemleri için tercihler ne zaman yapılacak?

14-24 Temmuz 2017 (en geç saat 17:00’ye kadar) tarihinde https://eokul.meb.gov.tr  üzerinden yapılacaktır.

 

5-Yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?

 

11 Ağustos 2017 tarihinde https://eokul.meb.gov.tr üzerinden açıklanacaktır.

 

6-Yatılılık başvuruları ne zaman yapılacak?

 

11-14 Eylül 2017 tarihleri arasında yapılacaktır.

 

7-Liseyi özel okulda okumak istiyorum, nasıl tercih yapabilirim?

2017–2018 öğretim yılı için özel okullar, kendi yönetmeliklerinde belirledikleri puan hesaplama sistemine göre 30 Haziran – 13 Temmuz 2017 tarihleri arasında kayıt işlemlerini yapabilecektir.

Ayrıca bazı özel okulların %100 burslu kontenjanlarına Merkezi Yerleştirme ile puan üstünlüğüne göre öğrenci alınmaktadır. Bunun için 14-24 Temmuz 2017 (Saat 17:00) tarihlerindeki merkezi başvuru yoluyla e-okul üzerinden başvurmanız gerekmektedir.

8-Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine başvurular ne zaman yapılacak?

 

03 - 13 Temmuz 2017 tarihleri arasında Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Müdürlüğüne yapılacaktır.

9- Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Klasik Sanatlar ve Musiki, Görsel Sanatlar ve Spor Programı/Projesi Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liselerine başvurular ne zaman yapılacak?

 

01-23 Haziran 2017 tarihleri arasında ilgili okul müdürlüğüne başvuru yapılacaktır.

 

03-07 Temmuz 2017 tarihleri arasında bölümler bazında, yetenek sınavı yapılacaktır.

21 Temmuz 2017 tarihinde kayıt işlemleri tamamlanacaktır

 

10-Kaç Tercih Yapabilirim?

En fazla 25 tercih yapabilirsiniz.

 

11-e-Okul girişinde hangi adımları takip etmeliyim?

https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden tercih işlemleri için giriş yaptığınızda, tercih işlemleri ekranında karşınıza, «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» ve «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonlarının bulunduğu seçenekler çıkacaktır. «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonunu işaretlediğinizde tercih hakkınızı kullanmış sayılacaksınız. Ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilirsiniz.

 

12-Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler Merkezi Yerleştirme başvurusu yapabilir mi?

Evet. Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) kullanarak 14-24 Temmuz 2017 tarihlerinde tercihlerinizi yapıp Merkezi Yerleştirmeye başvurabilir ve herhangi bir liseye yerleşebilirsiniz.

 

13-Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ve Türkiye Geneli Yüzdelik Dilimi ile merkezi başvuru yoluyla e-okul üzerinden hangi kurum türlerini tercih edebilirim?

 

  • Fen Liselerini,
  •  Sosyal Bilimler Liselerini,
  •  Anadolu Liselerini,
  •  Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini,
  •  Çok Programlı Anadolu Liselerini,
  •  Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezlerini,
  •  Mesleki Eğitim Merkezlerini,
  •  Anadolu İmam‐Hatip Liselerini,
  •  Merkezi sistemle öğrenci alan özel okulları tercih edebilirsiniz.

 

14-TEOG Tercih Sürecinde Nelere Dikkat Etmeliyim?

 

Türkiye Geneli Yüzdelik Diliminiz ve Yerleştirmeye Esas Puanınıza göre mümkün olabilecek kurum türlerini belirleyin. Sizin ne istediğiniz çok önemli olsa da tercihlerinizi büyük oranda Türkiye Geneli Yüzdelik Diliminiz ve Yerleştirmeye Esas Puanınız sınırlandırır.

Türkiye Geneli Yüzdelik Diliminiz ve Yerleştirmeye Esas Puanınıza göre mümkünlüğü açısından belirlediğiniz kurum türlerinin içinden isteğiniz yani sizi kariyer hedefinize ulaştıracağını düşündüğünüz kurum türlerine karar vermelisiniz.

 

UYARI: Okul rehberlik servisi, okul yönetimi veya sınıf öğretmeninizle mutlaka görüşerek tercih sürecini yönetmelisiniz.

 

15-Yerleştirmeye Esas Nakil Tercih Başvuruları ne zaman yapılacak?

 

 

 

Yerleştirmeye Esas 1. Nakil

 

Tercih Başvurularının Alınması

 

 

 

 

14-18 Ağustos 2017 (Saat 17:00)

 

Sonuçların İlanı

 

 

 

21 Ağustos 2017

 

 

 

Yerleştirmeye Esas 2. Nakil

 

Tercih Başvurularının Alınması

 

 

 

 

21-25 Ağustos 2017 (Saat 17:00)

 

 

Sonuçların İlanı

 

 

 

28 Ağustos 2017

 

 

 

   Yerleştirmeye Esas 3. 

              Nakil

 

Tercih Başvurularının Alınması

 

 

 

 

28 Ağustos-06 Eylül 2017( Saat 17:00)

 

 

Sonuçların İlanı

 

 

 

08 Eylül 2017

 

 

 

Tercih Süreci Yönetiminde Aşağıdaki Adımları Takip Edebilirsiniz

1. Adım

Kariyer hedefi doğrultusunda kurum türlerine ve kurum türündeki uygun okullara karar verme

2. Adım

Yerleştirmeye Esas Puana (YEP) ve Türkiye geneli yüzdelik dilime göre geniş tercih havuzunun oluşturulması

3. Adım

YEP’e ve Türkiye geneli yüzdelik dilime göre belirlenen okul tercih havuzu içerisinden kesin tercih listesi oluşturulması

4. Adım

Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki eğitim merkezleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri, tematik mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile yetenek ve mülakatla öğrenci kabul eden liselerin özel durumlarını dikkate alma

5. Adım

Tercihleri e-okuldan yaparak kurum müdürlüklerine onaylatmak

6. Adım

Yerleştirme sonrası yerleştirmeye esas nakil dönemlerini takip ederek gerekli başvurular yaparak süreci sonlandırmak

Tercih Süreci Yönetimi Adımları

 

Daha ayrıntılı konu başlıkları için http://bursa.meb.gov.tr/oges adresini ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.