"15’inci sistem değişikliği 7’nci Milli Eğitim Bakanı’na nasip oldu"

"15’inci sistem değişikliği 7’nci Milli Eğitim Bakanı’na nasip oldu"

Bir türlü doğru rota bulunamayan eğitim sistemimiz için yine yeniden 5 yıllık yol haritası çiziliyor

Yapboz tahtasına dönen eğitim sisteminde 15’inci sistem değişikliği 7’nci Milli Eğitim Bakanı’na nasip oldu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 2019-2023 Stratejik Planından eğitime yeni 5 yıllık yol haritası çıktı. Stratejik plana göre, öğretim programları tüm kademelerde bütünsel, yetenek kümeleri ile ilişkilendirilmiş, esnek ve modüler yapılar olarak yeniden yapılandırılacak.

VERİYE DAYALI YÖNETİM YAPISI

STRATEJİK plan kapsamında öğrencilerin yaş, okul türü ve programlarına göre gereksinimlerini dikkate alan, “beceri temelli yabancı dil yeterlikleri” sistemine geçilecek. Planda yer alan hedeflere göre yönetim ve öğrenme etkinliklerinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla “veriye dayalı yönetim yapısı”na geçilecek. Öğretmen ve okul yöneticilerinin gelişimlerini desteklemek amacıyla yeni bir mesleki gelişim anlayışı, sistemi ve modeli oluşturulacak.

MEB’in internet sitesinde 2019-2023 Stratejik Planı yayımlandı. 2023 Eğitim Vizyonu ışığında hazırlanan stratejik planla, eğitimin 5 yıllık yeni yol haritası belirlendi.  Stratejik planda yer alan hedeflere göre, öğretim programları tüm kademelerde bütünsel, yetenek kümeleri ile ilişkilendirilmiş, esnek ve modüler yapılar olarak yeniden yapılandırılacak. Tüm alanlarda ve eğitim kademelerinde, öğrencilerin her düzeydeki yeterliklerinin belirlenmesi, izlenmesi ve desteklenmesi için etkin bir ölçme ve değerlendirme sistemi kurulacak.

“BECERİ TEMELLİ YABANCI DİL YETERLİKLERİ”

Öğrencilerin yaş, okul türü ve programlarına göre gereksinimlerini dikkate alan, “beceri temelli yabancı dil yeterlikleri” sistemine geçilecek.  Bakanlık, öğrenme süreçlerini destekleyen dijital içerik ve beceri destekli dönüşüm ile Türkiye’nin her yerinde yaşayan öğrenci ve öğretmenlerin eşit öğrenme ile öğretme fırsatlarını yakalamalarını, öğrenmenin sınıf duvarlarını aşmasını sağlamayı hedefliyor.

ÖĞRETMENLER İÇİN YENİ MESLEKİ GELİŞİM MODELİ OLUŞTURULACAK

Stratejik plan kapsamında yönetim ve öğrenme etkinliklerinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla “veriye dayalı yönetim yapısı”na geçilecek.  Öğretmen ve okul yöneticilerinin gelişimlerini desteklemek amacıyla yeni bir mesleki gelişim anlayışı, sistemi ve modeli oluşturulacak.

FEN VE SOSYAL BİLİMLER LİSELERİNİN NİTELİĞİ GÜÇLENDİRİLECEK

TÜRKİYE’NİN entelektüel sermayesini artırmak, medeniyet ve kalkınmaya destek vermek hedefiyle fen ve sosyal bilimler liselerinin niteliği güçlendirilecek. Örgün eğitim içinde imam hatip okullarının niteliği de artırılacak.

DESTEKLEYİCİ ÖZEL ÖĞRETİM YAPISINA GEÇİLECEK

MESLEKİ ve teknik eğitim ile hayat boyu öğrenme sistemleri toplumun ihtiyaçlarına ve iş gücü piyasası ile bilgi çağının gereklerine uygun biçimde düzenlenecek. Bu kapsamda mesleki ve teknik eğitimde yeni nesil öğretim programları geliştirilecek, beşeri ve fiziki altyapı iyileştirilecek, “eğitim-istihdam-üretim” ilişkisi güçlendirilecek.

ÖĞRETMENLER ARA TATİLLER İÇİN EK DERS ÜCRETİ ALABİLECEK

MİLLİ Eğitim Bakanlığınca (MEB), ara tatil dönemlerindeki mesleki çalışmalarda fiilen görev yapan öğretmenlere ek ders ücreti ödenecek. “Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin, ilgili mevzuata göre öğretim yılı başında, sonunda ve ara tatillerde 1’er hafta olmak üzere toplam 4 hafta süreyle fiilen yaptıkları mesleki çalışmalar için haftada 15 saat ek ders ücretinden yararlanması sağlandı.

FEN VE SOSYAL BİLİMLER LİSELERİNİN NİTELİĞİ GÜÇLENDİRİLECEK

*Türkiye’nin entelektüel sermayesini artırmak, medeniyet ve kalkınmaya destek vermek hedefiyle fen ve sosyal bilimler liselerinin niteliği güçlendirilecek. Örgün eğitim içinde imam hatip okullarının niteliği de artırılacak.

Milli Gazete

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.