16 milyon öğrenci için 'okul' zamanı

16 milyon öğrenci için 'okul' zamanı

Öğrenciler, veliler ve turizm sektöründen gelen taleple uzatılan tatilin sonuna geldi. Yaklaşık 16 milyon öğrenci yarın ders başı yapacak. Yeni yılda öğrencileri yeni disiplin kuralları bekliyor

Türkiye genelinde 16 milyon öğrenci ve yaklaşık 1 milyon öğretmen yarın eğitime başlıyor. 2015-2016 yeni eğitim öğretim yılında öğrencileri yeni kurallar bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, tatil döneminde öğrenci disiplin yönetmeliğini değiştirerek yeni uygulamalar devreye soktu. Buna göre derste cep telefonu kullanan disipline gönderilecek, Twitter, Facebook gibi sosyal medya araçlarıyla arkadaşlarına ya da öğretmenine hakaret eden okuldan uzaklaştırılacak. Sosyal medyadan arkadaşlarına sarkıntılık yapan ise okuldan kovulacak.

TELAFİ PROGRAMI: MEB, veliler ve turizm sektörünün talebi üzerine 14 Eylül'de açılacak okulları 28 Eylül'e açılmasına karar verdi. Ancak, 21-22 ve 23 Eylül günlerinde yapılamayacak dersler için yıl içinde yoğunlaştırılmış telafi programı uygulanacak. Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıflarındaki öğrencilerin okula uyum programları da değişti. Daha önce bu öğrenciler okulların açılmasından 1 hafta önce uyum programına alınıyordu. Yeni takvimle birlikte bu öğrenciler uyum programını 28 Eylül'den itibaren gerçekleştirecek. Okulların bir hafta geç açılması yıl sonuna yansıyacak. Eğitim öğretim yılı 12 Haziran yerine 17 Haziran 2016'da sona erecek. 

CEP TELEFONUNA 1-5 GÜN CEZA: 1 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan "Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile liseler için de yeni cezalar getirildi. Derste öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında bilişim araçlarıyla meşgul olan ve dersin akışını bozan öğrenciye disiplin cezası verilecek. Arkadaşlarına ve okul çalışanlarına sözle, davranışla veya sosyal medya üzerinden hakaret eden, paylaşan, yayan veya başkalarını bu davranışa kışkırtan öğrencilere 1-5 gün okuldan uzaklaştırma cezası verilecek. 

HAKARET EDENİN OKULU DEĞİŞTİRİLECEK: Bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla eğitim ve öğretimi engelleyen, arkadaşlarına ağır derecede maddi ve manevi zarar veren öğrenci okul değiştirme cezası alacak. Genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışları alışkanlık haline getiren öğrenci de aynı cezaya tabi olacak.

Yönetmelikte yer alan değişiklikler şöyle: 
 - Liselerde ders seçimi her yıl mayıs ayının ikinci haftasındaydı. Artık ikinci dönemin ilk haftası seçilecek. 
 - Öğrenci kulüp faaliyetlerinde israftan kaçınılması için okul yönetimi tedbirler alacak. 
-  Liseye geçiş sisteminde nakiller puan üstünlüğü ve okulların açık kontenjanlarına göre yapılacak. 
 - Yurt içi ve yurt dışında, bilim, tiyatro, spor, müzik, folklor, beceri yarışması gibi faaliyetlerde bulunan öğrenciler "faaliyet izinli" sayılacak. 
 - İzinlerin toplamı bir eğitim ve öğretim yılının yarısından fazla olamayacak. 
 - Veliler devamsızlığın 5, 15 ve 25'inci günlerinde uyarılacak. 
 - Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak. Daha önce en fazla 45 gündü. 
 - Nakil ve geçiş başvurusu, her ayın ilk iş gününden son iş gününe kadar yapılabilecek. 
- Okul birinciliğine 10 puan şartı getirildi. 10 puandan fazla davranış puanı indirilmiş öğrenciler birinci olamayacak. 

ANAOKULUNDA "SABAHÇI-ÖĞLENCİ" DÖNEMİ: Anaokulu öğrencilerinin sabahçı ve öğlenci olarak ikili eğitim alabilmesinin önü açıldı. Ayrıca ilköğretim 5. sınıftan itibaren öğrencilerin hafızlık eğitimi alabilmesine imkan sağlandı. Öğrenciler hafızlık eğitimi aldığı yılda izinli sayılacak. 

DERSHANELER GİTTİ ÜCRETSİZ KURS GELDİ

Öğrenci ve mezunlar için ücretsiz açılacak destekleme ve yetiştirme kurslarına 21 Eylül'de başlayan başvurular, 2 Ekim'e kadar devam edecek. Kurslar, 1. dönem, 2. dönem ve 3. dönem (yaz kursları) olmak üzere üç dönemde açılacak. Kurslarda, hafta içi 4, haftasonu 8 saate kadar ders verilecek. İlk dönem kursları 3 Ekim'de başlayacak ve 24 Ocak 2016'da sona erecek. 2. dönem kursları ise 8 Şubat 2016'da başlayacak, 17 Haziran 2016'da tamamlanmış olacak. 3. dönem yaz kursları ise 20 Haziran-11 Eylül 2016 arasında düzenlenecek. Öğrenciler ders ve öğretmen tercihinde bulunabilecek. Kurslarla ilgili ders programları ve haftalık örnek ders çizelgeleri ile kazanım testleri, tarama testleri Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sayfasında ve e-kurs modülünde yayımlanacak. Kursa katılmak isteyen örgün eğitime devam eden öğrenciler, okul veya kurumlarından alacakları Eğitim Bilişim Ağı (eba) şifresi ile e-kurs modülü üzerinden veya bizzat kurs müdürlüğüne kurs açılan derslerle ilgili başvuru yapabilecekler. Merkezler, e-kurs modülü üzerinden öğrencilerin bir önceki yıla ait ağırlıklı yıl sonu başarı puanı, test sonuçları, diploma notu gibi ölçülebilir kriterleri de dikkate alarak sınıf oluşturma iş ve işlemlerini yapacak. 

İSTANBUL'DA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ

İstanbul'da okulların açılacağı yarın toplu ulaşım araçları 06.00-14.00 saatleri arasında ücretsiz hizmet verecek. Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre metro, tramvay, metrobüs, otobüs ek seferleriyle 745 bin yolcu toplu ulaşıma yönlendirilecek ve 500 bin aracın trafiğe çıkmaması sağlanacak.

Safure Cantürk-Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.