3. Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi başladı

3. Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi başladı

Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği ve Türk Eğitim Sen Genel Merkezi’nin düzenlediği “2020 Bilge Tonyukuk Yılı” anısına 3. Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi 12 Kasım tarihinde başladı.

Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği ve Türk Eğitim Sen Genel Merkezi’nin düzenlediği “2020 Bilge Tonyukuk Yılı” anısına 3. Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi 12 Kasım tarihinde başladı.

Bilindiği gibi 1. sini 2016 Yılında “Hoca Ahmet Yesevi Yılı Anısına” 1. Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi, 2. sini 2017 Yılında 1. Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi, 3.sünü 2018 yılında 2. Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi, 4.sünü 2019 Yılında 2. Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi olarak düzenlemiştik.

Türk bilim hayatına, Türkiye ile Türk Dünyası arasındaki kültürel işbirliğine katkılar sunması amacıyla bir sene sosyal bilimler, bir sene fen bilimleri olmak üzere düzenlediğimiz 5. kongremiz olan 3. Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi koronavirüs salgını dolayısıyla çevirim içi olarak yapılıyor.

Kongremize; Arnavutluk, Azerbaycan, Kazakistan, Kosova, KKTC, Özbekistan, Rusya, Türkiye, İran, Almanya, ABD, Hindistan, Kırgızistan dahil 13 ülkeden 422 bildiri özeti gönderilmiş bunların 318’i kabul edilerek kongrede yer almıştır.

Bu bağlamda 400 civarında bilim insanı 16 oturumda aynı anda beş farklı salonda bildirilerini sunacaktır. Toplam 74 eş zamanlı oturumun olduğu bu kongre sanal ortamda düzenlenen bu kadar çok katılımcılı bir etkinlik olması bakımından da ayrıca önem taşımaktadır.

Öte yandan her salon için Youtube Kanalı açılarak, bu kanallar üzerinden sunumlar hem Türk Eğitim Sen’in resmi Youtube Kanalından hem de Facebook sayfasından canlı olarak yayınlanıyor.

Kongrenin açılışına MEB Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran, UAESEB’e üye kuruluşların Genel Başkan ve Genel Başkan Yardımcıları da katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını Türk Eğitim Sen ve UAESEB Genel Başkanı Sayın Talip Geylan yaptı. Geylan yaptığı konuşmada, UNESCO tarafından 2020 yılının “Bilge Tonyukuk Yılı” ilan edilmesi münasebetiyle bu etkinliği UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun da işbirliği ile bu yılın anısına ithaf ettiklerini söyledi. Geylan, Orhun yazıtlarını bilim heyeti tarafından çocuklar için sadeleştirerek onların anlayacağı bir kitap halinde sunarak Türk okurunun beğenisine sunmayı amaçladıklarını da bildirdi.

Geylan, sempozyumda ayrıca Karabağ konusunda bir panel ve seminerin düzenlenmesi, Covid süreci, eğitim alanında güncel gelişmeler gibi konuların konuşulacağı çağrılı konuşmacı etkinliklerinin yanında atölye çalışması ve sanal serginin de gerçekleşeceğini kaydetti.

Genel Başkan Geylan konuşmasında şunları kaydetti: “Türk tarihinin kadim metinlerinden olan Orhun Yazıtlarına gerekli ilginin ve ihtimamın gösterilmesini millet olarak kaçınılmayacak bir vazife olarak görmekteyiz. Bu bağlamda UNESCO tarafından 2020 yılının “Bilge Tonyukuk Yılı” ilan edilmesi münasebetiyle bu etkinliği UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun da işbirliği ile bu yılın anısına ithaf ettik. Bunun yanında Orhun yazıtlarını bilim heyeti tarafından çocuklar için sadeleştirerek onların anlayacağı bir kitap halinde sunarak Türk okurunun beğenisine sunmayı amaçladığımız da buradan ifade etmek istiyorum.

Etkinliğimize COVİD-19 salgınına rağmen Türk ve Dünya genelinden çok fazla teveccüh olması bizi hem Türk Akademisi hem Türk Eğitim-Sen camiası hem de Türk dünyası bilim dünyası adına son derece heyecanlandırmış ve Türk Eğitim-Sen olarak bir kez daha eğitim sendikaları içinde ilkleri yapan ve doğru yolda olduğumuz gösteren bu etkinliğin, üyelerimizden ve akademik camiadan gelen talepler neticesinde sürdürmeye çalışacağız.

Kongremize, Arnavutluk, Azerbaycan, Kazakistan, Kosova, KKTC, Özbekistan, Rusya, Türkiye, İran, Almanya, ABD, Hindistan, Kırgızistan dahil 13 ülkeden 422 bildiri özeti gönderilmiş bunların 318’i kabul edilerek kongrede yer almıştır. Bu bağlamda 400 civarında bilim insanı 16 oturumda aynı anda beş farklı salonda bildirilerini sunacaktır. Toplam 74 Eş zamanlı oturumun olduğu bu kongre sanal ortamda düzenlenen bu kadar çok katılımcılı bir etkinlik olması bakımından da ayrıca önem taşımaktadır.

Göktürk veya diğer adı ile Türk Kağanlığı’nın Bilge Tonyukuk, Kutluk İlteriş Kağan, Kapgan Kağan, Bilge Kağan ve Köl Tigin gibi sembol isimlerinin bu kongrede salonlara verilmesi ile Türk tarihine ve kültürüne dikkat çekmek amaçlanmıştır. Bunun yanında Türk kültürünün banileri ve dahi devlet adamlarına ithaf edilen oturumlar ile salonlarda şehit öğretmenler ve devlet büyüklerinin anısına salon sunumlarının yapılması da bizim değerlerimize sahip çıkmamızın bir göstergesidir. Bunun yanında COVİD 19 salgını veya çeşitli hastalıklar vesilesi ile yakın zamanda kaybettiğimiz, İbrahim Dülger, Hasan Onat, Harun Güngör, Salim Cöhce, Acar Sevim gibi hocalarımızın da adına sempozyum oturumları tertip edilerek onları hayırla yad etme fırsatı amaçlanmıştır.

Ayrıca Karabağ konusunda bir panel ve seminerin düzenlenmesi, Covid süreci, eğitim alanında güncel gelişmeler gibi konuların konuşulacağı çağrılı konuşmacı etkinliklerini yanında atölye çalışması ve sanal serginin de gerçekleşeceği sempozyumumuz Türk eğitim-Sen’in resmi sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak yayınlanacaktır. Sempozyumumuzun Türk ve Dünya bilim hayatına katkılar sunmasını, Türk dünyası ile yeni köprüler kurmasını ve işbirliklerini sağlamasını temenni ediyor. Bütün katılımcılara ve bizi izleyenlere hayırlar getirmesini diliyorum, hepiniz hoş geldiniz safalar getirdiniz.”

Genel Başkan’ın açılış konuşmasının ardından MEB Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Mustafa Safran bir konuşma yaptı. Covid-19 salgını nedeniyle dünyanın ve ülkemizin içinden geçtiği bu zorlu süreçte böylesi önemli ve anlamlı bir kongreye imza atan Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliğine teşekkür etti. Neredeyse ilk çeyreğini tamamlamak üzere olduğumuz 21. yüzyılın, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin baş döndürücü bir hızla gelişip ilerlediği bir “bilişim çağı” olduğuna vurgu yapan Safran,

“Şüphesiz ki bilimin de teknolojinin de doğrudan etkilediği bir alan varsa o da sosyal bilimlerdir.  Bireye, topluma dokunan her şey eğitimin ve dolayısıyla sosyal bilimlerin de doğrudan konusu ve çalışma alanıdır. Sosyal bilimlerin en önemli alt dallarından biri olan eğitim bilimleri, son yüzyıl içinde büyük değişimler geçirmiştir. Eğitim bilimleri evrenseldir. Bu yönüyle eğitim bilimleri, ülkemizde de üzerinde her daim konuşacağımız, tartışacağımız önemli bir husustur” dedi.

Dünya sendikal mücadele tarihine bakıldığında sendikaların, emekçileri/çalışanları birleştiren ve mücadeleye yönelten bir rol üstlenmelerinin yanı sıra oluşturulan iş birliği ortamıyla devlet katmanlarını da geliştirici ve yönlendirici vasıflarının da olduğu görüldüğünü söyleyen Safran, “Meseleye bu çerçeveden baktığımızda, bugün burada gerçekleştirilen kongrenin ne denli önemli olduğunun altını bir kez daha çizmiş oluruz. Eğitim sendikalarının uğraş verdiği alanlar içinde çalışanların özlük haklarının yanında eğitim-öğretimin geliştirilmesine yönelik proje ve bilimsel çalışmalar, ülkelerin ve toplumların geleceği demek olan eğitim için çok önemli bir hizmettir” diye konuştu.

Safran sözlerini, “Davetlisi ve gönüllüsü olduğumuz bu kongremizin, dünyayla birlikte zorlu bir süreçten geçen Türk dünyasının birlik ve beraberliğinin pekiştirilmesine katkı sağlaması bakımından bilgeliği ve öğütleri ile günümüze dahi yön veren Bilge Tonyukuk etkinliklerinin en önemlilerinden biri olduğuna inanıyorum” dedi.

Safran sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bakanlık olarak bizler eğitim politikalarımızı belirlerken her türlü sivil toplum kuruluşları ve sendikalarımızla istişaremizin öneminin farkındayız. Bu bağlamda, kuruluşundan bugüne kadar Türk Eğitim-Sen’in meslektaşlarımız ve tüm eğitim çalışanlarımız başta olmak üzere toplumun, kamunun ve devletimizin yararına, her türlü millî menfaatimizi gözeten bir sendikacılık anlayışına tanık olduk, bundan sonra da tanık olacağımıza inancım tamdır.”

Kongrede; Kazakistan Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Aygül Mukaşeva, Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı Genel Başkan Yardımcısı Mirza Caferzade, Kıbrıs Türk Memur-Sen Genel Başkanı Akın Manga, Makedonya Ufuk Derneği Genel Başkanı Elvin Hasan, Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Erol Kala, Irak Türkmen Eğitimciler Öğretmen Örgütü Genel Başkanı Abdulselam Bayraktar ve Romanya Demokrat Türk Birliği Eğitim Komisyonu Başkanı, Romanya Tatar Kökenli Öğretmenler Derneği Genel Başkan Vekili Vildan Bormambet’te konuşma yaptı.

 

Canlı yayın kaydını izlemek için tıklayınız.

381114171820

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.