4.5G'de fatura şoku yaşanmayacak

4.5G'de fatura şoku yaşanmayacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 4.5G etkinliğinde bir araya gelen GSM operatörlerinin yöneticileri, fatura maliyetlerinin artmayacağını söyledi

Dün itibarıyla kullanımına başlanan 4.5G'yle ilgili ilk şikayet kotaların hızla tükenmesi oldu. Aboneler faturaların yükseleceği endişesi yaşarken, GSM operatörlerinden "Fatura şoku yaşanmayacak" taahhüdü geldi. Dün Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 4.5G etkinliğinde bir araya gelen GSM operatörlerinin üst düzey yöneticileri, müşterilerin fatura maliyetlerinin artmayacağını vurguladı. Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, fatura şoku yaşanmayacağını söyledi. Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt ise bu endişeleri gidermek için deneme kampanyası başlattıklarını ifade etti.

BAKAN UYARMIŞTI

Türk Telekom Bireysel İş Birimi CEO'su Erkan Akdemir de müşterilerden 4.5G'ye geçiş için ilave ücret alınmayacağını belirterek, ücretsiz paket hediye edeceklerini kaydetti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da 4.5G'ye geçilmeden önce özellikle gençlere hız uyarısı yapmış, "Hız çok yüksek. Hız iletişimde iyidir ama bir yandan da cepleri yakabilir. Sonunda fatura önlerine gelince '4.5G de ne kadar kazıkmış' diye şikayet olmasın istiyoruz" demişti.

'BİZE ŞANS VERİN'

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Murat Şeker, toplantıda operatörlerden ULAK projesi için kendilerine şans tanımalarını istedi. ULAK projesini antrenman yapan, ısınan, çalışan ama sürekli yedek kulübesinde bekleyen bir futbolcuya benzeten Şeker, operatörlere hitaben "Lütfen bize şans verin, lütfen ULAK'ı canlı şebekelerin içinde kullanalım" dedi.

BTK'DA 4.5G TÖRENİ DÜZENLENDİ

4.5G'nin hizmete başlaması nedeniyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) tören düzenlendi. Törene GSM operatörlerinin yöneticileri de katıldı.

'FİBER ŞEBEKE ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILACAK'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Özkan Poyraz, 4.5G'nin yapıtaşlarından fiber optik altyapının yaygınlaştırılmasının önündeki en büyük engelin araziden geçiş hakları olduğunu, bunu aşmak için kanun içi değişiklik üzerinde çalışıldığını söyledi. Türkiye'de şehirlerarası fiber optik iletişim altyapısında sorun olmadığını belirten Poyraz, ancak kent içinde geliştirilecek şebekeyi şirketlerin tek başlarına mı yoksa ortak mı yapacaklarını belirleyecek bir model üzerinde bakanlığın çalıştığını ifade etti.

BANKA İŞLEMLERİNDE SORUN ÇIKABİLİR

4.5G'li SIM kartı alan kullanıcıların bankacılık işlemlerinde sorun yaşaması halinde bankanın telefon bankacılığını araması, ATM'lerde şifre işlemleri menüsünde yer alan 'SIM kart bloke kaldırma' adımını kullanması veya doğrudan şubeden destek alması gerekiyor.

HIZLI İNTERNET HER YERE ULAŞMIŞ OLACAK

Frekanslar daha verimli kullanılacağı için çok daha fazla kullanıcıya kaliteli hizmet verilecek. Sabit internetin olmadığı bölgelere 4G ile hızlı internet ulaşacak.

3 dakikada 1 milyon kullanıcı sisteme girdi

Operatörler 4.5G'yi düzenledikleri özel etkinliklerle karşıladı. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, saat 00.00'da 4.5G Operasyon Merkezi'nde düğmeye bastı. Şirketin ilk 3 dakika içerisinde 4.5G'yi aktif hale getiren kullanıcı sayısının 1 milyonu aştığı belirtildi. Kaan Terzioğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada gün içinde abone sayılarının 2 milyona yaklaştığını duyurdu.

ERZİNCAN'A BAĞLANDI

Terzioğlu konuşması sırasında, daha önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın kapsama alanının yetersizliğini göstermek için örnek verdiği Erzincan'ın Konukçu Köyü'nün muhtarıyla görüntülü konuştu. Turkcell'in 4.5G Operasyon Merkezi'ndeki etkinliğe Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz ve Şebeke Teknolojileri Grup Başkanı Gediz Sezgin ile Müşteri Hizmetleri Grup Başkanı Doğuş Kuran da katıldı.

TÜRK TELEKOM

'Milli yazılım üretip dünyaya ihraç edeceğiz'

Türk Telekom Bireysel İş Birimi CEO'su Erkan Akdemir, şirketin kendi milli yazılımlarını üreterek dünyaya teknoloji ihraç etmeye hazırlandığını söyledi. Akdemir, BTK tarafından düzenlenen basın toplantısında 4.5G'ye dayalı geleceğin Türkiye'de üretilen teknolojilerle kurgulanmasının stratejilerinin önemli bir parçasını oluşturduğunu kaydetti. "Son 10 yıldır 20 milyar TL'yi aşan yatırımımızla Türkiye'nin 81 ilini fiber ağlarla döşemekle kalmadık, şebekemizde kullandığımız ekipmanların millileştirilmesi için de yoğun bir emek sarf ettik" diyen Akdemir, Türkiye'nin ilk baz istasyonu olan ULAK'ta Ar-Ge şirketleri Argela ile tüm süreçlerinde rol aldıklarını ve operatör olarak da ilk siparişi verdiklerini dile getirdi. Akdemir, "Nokia ile yaptığımız anlaşmayla baz istasyonlarının beyni olarak kabul edilen temel ekipmanların Çorlu'daki fabrikada üretilmesini sağlıyoruz. Kendi milli yazılımlarımızı da üreterek dünyaya teknoloji ihraç etmeye hazırlanıyoruz

VODAFONE

'7 bin noktada 4.5G hizmeti vermeye başladık'

Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, dün gece itibarıyla Türkiye'nin 7 bin noktasında 4.5G hizmeti vermeye başladıklarını söyledi. Öğüt, Türkiye'ye 10 yılda toplam 17 milyar TL yatırım yaptıklarını, bunun Türk pazarına olan inancın yansıması olduğunu kaydetti. Son 2 yılda da frekans bedelleri dahil olmak üzere tam 5 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını ifade eden Öğüt, "Bunlar büyük yatırımlar ama Türkiye'nin dijital dönüşümüne inancımızdan dolayı mutluyuz" dedi.

'KAMPANYA BAŞLATTIK'

4.5G ile faturalarda korkulan artışların olmayacağını söyleyen Öğüt, konuya dair "Bu çok duyduğumuz bir endişe. Bunu gidermek için deneme kampanyası başlattık. Kampanyayla aboneler 1 ay boyunca 4.5G'yi dilediği gibi kullanacak. Ay sonunda ne kadar data kullandıklarını bildireceğiz ve buna göre uygun tarife önerisinde bulunacağız. Yani 2. aydan itibaren kullanıcılar kendi tayin ettikleri, kotaları kendilerinin ayarladıkları tarifeleri seçebilecek" diye konuştu.

'GÜÇLÜ BÜYÜME SÜRECEK'

Öğüt, 3. çeyrekte yüzde 21.3 servis geliri büyümesi gerçekleştirildiğini belirterek "Beklentimiz bu güçlü büyümeyi devam 'Fiber şebeke ettirebilmek" diye konuştu.

Haber Türk

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.