45 yaşa öğretmenlik hakkı

45 yaşa öğretmenlik hakkı

45 yaşa öğretmenlik hakkı

 

Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı öğretmen atamaları ve ders okutma esaslarını belirlemiş durumda. Öğretmen olmak için neler yapmak gerekiyor? İşte sorularınızın cevapları...

Türkiye'de her yıl onlarca eğitim fakültesinden çok sayıda öğrenci mezun olarak öğretmen adayı ordusuna katılıyor. 1 milyondan fazla öğretmenimiz de gerek devlet gerekse özel okullarda görev yapıyor. Çok yakında öğretmenlik mesleği ile ilgili bir yasa da hazırlanarak Meclis gündemine gelecek. Böylece öğretmenlerin özlük hakları 657 sayılı devlet memurları kanununun dışında belirlenmiş olacak. yine formasyonla ilgili de yenilikler bilindiği gibi açıklandı. Ancak bize öğretmen adaylarından çok sayıda soru geliyor. Bu sorulardan bazılarını belirleyerek öğretmen olma adımlarını da sizinle paylaşmak istiyorum.

45 yaşında olanlar öğretmen olabilir mi?

Öğretmenlik mesleğine atanmada yaş sınırlaması kaldırılmıştır. Kadrolu veya sözleşmeli öğretmen olarak atanacaklardan 45 yaşında olanlar öğretmen olarak atanabilirler.

Öğretmenliğe atanmada pedagojik formasyon gerekli mi? Pedagojik formasyonu olmayanlar öğretmen olabilir mi? Adaylar mutlaka pedagojik formasyon almak zorunda mı?

Öğretmenliğe atanabilmek için öğretmen adaylarının Bakanlık ile Yükseköğretim Kurulu işbirliği çerçevesinde açılan Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans, Pedagojik Formasyon, İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Sertifikası ve İngilizce öğretmenliği için İngilizce Öğretmenliği Sertifikası programlarından birini başarıyla tamamlamış olması gerekmektedir.

Pedagojik formasyonu olmayanlar ne yapacak?

Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır.

Bu eğitim süreçlerinden birini tamamlamamış ya da yeterli kredi almamış olanların öğretmen olarak ataması yapılmaz.

Ancak, öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı durumlarda, gereken nitelikleri taşıyan adayların atanmalarından sonra gelmek koşuluyla pedagojik formasyonu olmayanların atamaları da yapılabilir.

Bu şekilde atananların adaylık dönemi içinde pedagojik formasyon kazanmaları için gerekli önlemler Milli Eğitim Bakanlığınca alınır.

Yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olanlar öğretmen olabilir mi?

Yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar bu öğrenimin belgelerinin Yükseköğretim Kurulunca yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarına veya programlarına denkliğinin yapılmış olması ve mezun olduğu programın öğretmenliğe atanmada kaynak gösterilmiş olması halinde öğretmen olarak atanabilirler.

Özel bir okulda öğretmen olarak görev yapanlardan adaylığı kaldırılmayanlar veya öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olanlar Kamu Personeli Seçme Sınavına girmeden açıktan öğretmen kadrolarına veya sözleşmeli öğretmen olarak atanabilirler mi ?

Özel öğretim kurumlarında adaylığı kaldırılmış olsun veya olmasın devlet memurluğuna ilk defa atanacaklar ile sözleşmeli öğretmenliğe atanacakların Kamu Personel Seçme Sınavında atanacağı alan için puan türleri (KPSSP10 ve KPSSP121- KPSSP120) sınavına katılmak zorunda. Bu sınavlarda Bakanlıkça belirlenen taban puan ve üzerinde puan alanlar gerekli diğer şartları da taşımaları kaydıyla açıktan öğretmen kadrolarına veya sözleşmeli öğretmen olarak atanabilirler.

Vakıf veya özel üniversitede görev yapanlar ile yapmış olanlar KPSS sınavına girmeden kadrolu öğretmen veya sözleşmeli öğretmen olarak atanabilir mi? MEB'te nasıl öğretmen olabilirler?

Vakıf veya özel üniversitelerde görev yapmış olanlar ile yapmakta olanlardan devlet memurluğuna ilk defa atanacaklar veya sözleşmeli öğretmenliğe atanacakların Kamu Personel Seçme Sınavında atanacağı alan için puan türleri (KPSSP10 ve KPSSP121- KPSSP120) sınavına katılmaları gerekiyor. Bu sınavlarda Bakanlıkça belirlenen taban puan ve üzerinde puan alanlar gerekli diğer şartları da taşımaları kaydıyla kadrolu öğretmen veya sözleşmeli öğretmen olarak atanabilirler.

Kamu kurumlarında görev yapan aday memurlar nasıl öğretmen olabilirler? Memur olmanın bir avantajı veya dezavantajı var mı?

Kamu kurumlarında görev yapan aday memurların öğretmenliğe atanmada aranan genel ve özel şartları taşımaları durumunda Kamu Personel Seçme Sınavında atanacağı alan için puan türleri (KPSSP10 ve KPSSP121- KPSSP120) sınavına katılmaları lazım. Bu sınavlarda Bakanlıkça belirlenen taban puan ve üzerinde puan alanlar sınıf değişikliği yoluyla kurumlarından muvafakat almaları halinde kurumlar arası ilk atama biçiminde kadrolu öğretmen olarak atanabilirler.

Sözleşmeli öğretmenliğe atamalarda ise öğretmenliğe atanmada aranan genel ve özel şartları taşımaları durumunda Kamu Personel Seçme Sınavında atama yapılacağı için puan türleri (KPSSP10 ve KPSSP121- KPSSP120) sınavına katılmak gerekli. Bu sınavlarda Bakanlıkça belirlenen taban puan ve üzerinde puan alanlar atanmaları halinde devlet memurluğu görevlerinden istifa ederek sözleşmeli öğretmenliğe başlayabilirler.

3 üncü sınıf öğrencisi iken Kamu Personel Seçme Sınavına girilenler sınavdan almış oldukları puanla öğretmenliğe atanabilirler mi?

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından lisans mezunlarının öğretmenlik için yapılan Kumu Personel Sınavında aldıkları sonuçlar atamalarında dikkate alınmaktadır. Dolayısıyla 3'üncü sınıf öğrencisi iken girilen sınav sonuçları öğretmen atamalarında dikkate alınmamaktadır.

Toplam öğretmen sayısı ........................ 1 milyon 30 bin 130
Resmi okul öğretmen sayısı............................... 880 bin 673 
Özel okul öğretmen sayısı ................................. 149 bin 457

Faruk ERDEM Kaynak:Yeniasır

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.