61 bin aday sıfır çekti

61 bin aday sıfır çekti

24 Mart tarihinde düzenlenen YGS’nin sonuçları açıklandı. ÖSYM sıfırcı aday sayısını açıklamadı.

 

8 bin 586 aday 4 testte 0 puan alırken, 61 bin 36 adayın 4 testten en az ikisinde 0 puan aldığı açıklandı. Yaklaşık 4 bin aday Türkçeden, yaklaşık 306 bin aday ise matematik testinden hiç puan alamadı. En başarılı il Ankara, en başarısız il ise yine Hakkâri oldu.
 
ÖSYM Başkanı Ali Demir, YGS’nin sonuçlarını, düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Demir’in açıklamalarından dikkat çeken başlıklar şöyle:
 
1 soru iptal: Temel matematik testindeki, temel soru kitapçığındaki sıralama ile 30. soru iptal edildi. Adayların bu soruya doğru yanıt verdikleri kabul edilerek değerlendirme yapıldı.
 
8 bin kişi sıfır çekti: 1 milyon 924 bin 563 adayın başvurduğu sınava, 1 milyon 805 bin 125 aday katıldı. ÖSYM bu yıl sıfırcı adayların tam rakamını açıklamaktan kaçındı. Yapılan açıklamaya göre, test türlerinin hiçbirisinde 0.5 puan alamayan yani sıfır çeken aday sayısı 8 bin 586 olurken, dört testten en az ikisinden 0.5 puan alamayan aday sayısı ise 61 bin 36 olarak gerçekleşti. 2012 YGS’de 50 bin 805 aday sıfır almıştı. 234 adayın sınavı ise değişik nedenlerle geçersiz sayıldı.
 
4 bin aday Türkçede sıfır: 4 bin 80 aday hiçbir Türkçe sorusunu yanıtlayamadı. Aynı şekilde 96 bin 633 aday sosyal bilimler, 306 bin 442 aday matematik, 951 bin 596 aday ise fen bilimleri testinden hiç puan alamadı. 2012 YGS ile karşılaştırıldığında sosyal bilimler ve matematikte ortalama başarı artarken, Türkçede düştü, fen bilimlerinde ise sabit kaldı.
 
3 aday birinciliği paylaştı: Ankara TED Ankara Koleji’nden Zeynep Nur Karagöz, İstanbul Lisesi’nden Hümeyra Çolak ve Kadıköy Anadolu Lisesi’nden Irmak Öziskender tüm puan türlerinden 500 tam puan alarak birinci oldu.
 
En başarılı il Ankara: Sınavda en başarılı adaylar sırasıyla Ankara, Karabük, Denizli, Aydın ve Isparta illerinden çıktı. İstanbul 26., İzmir ise 16. sırada yer aldı.
 
Van başarısını yükseltti: Başarı sıralamasında son sırayı ise 2010 ve 2011’de olduğu gibi Hakkâri aldı. Hakkâri’yi Şırnak, Ardahan ve Mardin izledi. Yaşadığı depremin yaralarını sarmaya çalışan Van, 79. sıradan 77. sıraya yükseldi.
 
En başarılı okullar fen liseleri: YGS puan ortalamasına göre en başarılı okullar sıralamasında ilk sırayı fen liseleri alırken; özel fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, öğretmen liseleri ve askeri liseler ise sırasıyla fen liselerini takip etti.
 
Düz lise başarısı her yıl düşüyor: Düz liselerin başarı oranı 2011’de yüzde 85.54 iken 2012’de yüzde 79.57’ye düşmüştü. Bu yıl düz liselerin başarısı daha da düşerek yüzde 72.16 olarak gerçekleşti. İmam hatip liselerinin başarı oranı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yüzde 72 oldu. En başarısız lise türü ise geçen yıl da olduğu gibi akşam liseleri oldu.
 
Kızlar yine başarılı: Kız öğrencilerin sınav başarısında da önceki yıllara göre bir değişiklik olmadı. Kız adayların yüzde 89.5’i, erkek adayların ise yüzde 84.2’si 140 ve üstü puan aldı.
 
İlk kez din sorusu: YÖK kararı ile bu yıl YGS’de ilk defa 5 din kültürü ve ahlak bilgisi sorusu soruldu. Bu dersi yasal olarak almak zorunda olanlar soruları da zorunlu olarak yanıtladı. Yasal olarak din dersinden sorumlu olmayan öğrenciler ise sosyal bilimler testinde yer alan 5 felsefe sorusundan sorumlu tutuldu.
 
LYS için belge gönderilmeyecek: 180 ve üzeri puan alan adaylara YGS sonuç belgesi gönderilmeyecek. Bu adaylar sonuçlarını “http://www.-osym.gov.tr veya http://sonuc.-osym.gov.tr internet adreslerinden, TC kimlik numaraları ve şifreleriyle öğrenecek ve 22 - 29 Nisan tarihleri arasında LYS’ye başvuracaklar.
 
Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.