65. Hükümet Programı'nda kamu personeli için neler öngörülüyor

65. Hükümet Programı'nda kamu personeli için neler öngörülüyor

Daha önce bu köşeden 64. Hükümet'in Eylem Planı'nda yer alan memurlar, diğer kamu görevlileri ve emekliler açısından göze çarpan önemli ayrıntıları maddeler halinde sizlerle paylaşmıştık. Şimdi de 65. Hükümet'in açıklamış olduğu Hükümet Programı'nda kamu

657 sayılı Kanun en geç 6 ay içinde değişecek

64. Hükümet'in Eylem Planı'nda kamu personel rejimi reformunun 21.12.2016 tarihine kadar yapılacağı ifade edilmişti. Bütün hükümetlerin Ak Parti hükümetleri olduğunu dikkate aldığımızda, 65. Hükümet'in de kamu personel rejimi reformunu 21.12.2016 tarihine kadar yapacağını söyleyebiliriz.

Kamu personel rejimi reformuyla ilgili olarak Eylem Planı'nda şu ifadelere yer verilmişti; Temel olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile düzenlenen bu alanda zaman içinde dağınık bir yapı oluşmuş ve sistem çok karmaşık bir hale gelmiştir. Kamu yönetiminin daha dinamik ve etkin bir hale getirilmesi, verimliliğin, hesap verebilirliğin, şeffaflığın ve etkililiğin artırılması amacıyla uluslararası örnekler de dikkate alınarak yeni bir personel rejimi oluşturulacaktır. Yeni oluşturulacak rejim, kamu personelinin performansının ölçülebilmesine ve değerlendirilebilmesine de imkan verecektir.

Ancak, şu ana kadar kamuoyuna, yapılan çalışmalarla ilgili herhangi bir paylaşımda bulunulmamıştır. Bu çalışmanın 3 milyon 400 bin civarındaki kamu personelini ilgilendirdiği düşünüldüğünde ne denli önemli bir düzenleme olduğu görülecektir. Bu hızla 6 ay içerisinde, bu çalışmanın yapılmasının oldukça zor olduğunu ifade etmek isteriz.

Zaman yönetimini esas alan etkin bir personel sistemi oluşturulacak

Programda, kamuda zaman yönetimini esas alan etkin bir personel sistemi oluşturulacağı ifadesini görüyoruz. Bu sayede, daha hızlı çalışan ve daha hızlı karar veren bir idari yapının gerçekleştireceği ifade ediliyor. 64. Hükümet'in Eylem Planı'nda zaman yönetiminin esas alınacağından bahsedilmemişti. Bu yönden önemli bir yenilik olarak görülebilir.

Güvenlik hizmetlerinin profesyonelleşmesi sağlanacak

Programda güvenlik hizmetleri alanındaki personelin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesi ve profesyonelleşmesini sağlayacak her türlü tedbirin alınmasında kararlı olunacağı ifade ediliyor.

Kamuda insan gücü planlaması yapılacak

Devlet personel rejimini etkinleştirecek, kamuda insan gücü planlaması yapılacağından bahsedilerek, nispeten geri kalmış yörelerimizde yeterli ve nitelikli personel istihdamına yönelik tedbirler geliştireceğinden bahsedilmektedir.

Öğretmen adayları için alan sınavı genişletilecek

Programda Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda bütün alanlardaki öğretmen adayları için alan sınavı yapacağından bahsediliyor. Benzer konuda, 64. Hükümet'in Eylem Planı'nda; "Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda, uygun görülen diğer alanlardaki öğretmen adayları için de alan sınavı uygulamasına geçilecek. Öğretmen adaylarının sadece genel kültür ve eğitim bilimleri (formasyon) alanındaki bilgilerini ölçen sistemden, kendi alanlarındaki bilgilerini de ölçen Alan Bilgisi Sınavı uygulaması 2013 yılında 15 alanla başlamıştır. Daha nitelikli öğretmen adaylarının mesleğe girmesini sağlayan bu sistem, uygun görülen diğer alanlar için de uygulamaya konulacaktır." Ancak, aynı ifadeler 64. Hükümet'in Eylem Planı'nda da yer almıştı.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Yeni Şafak

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.