ABD'den ilk sonuçlar gelmeye başladı

ABD'den ilk sonuçlar gelmeye başladı

ABD'den ilk sonuçlar gelmeye başladı

ABD'den ilk sonuçlar gelmeye başladı

ABD'de başkanlık seçiminde nefesler tutuldu, oylar sayılmaya başlandı. Halk oy verme işlemine devam ederken, Demokrat Parti'nin adayı eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Cumhuriyetçi Parti’nin adayı mevcut ABD Başkanı Donald Trump arasındaki mücadele sürüyor. Birçok eyalette sandıkların kapanması ile ilk sonuçlar gelmeye başladı.

ABD’de devam eden başkanlık seçimlerinde ilk sonuçlara göre Demokratların adayı Joe Biden 131 delegeye, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ise 108 delegeye ulaştı.

18 delegeye sahip Ohio’da Biden yarışı önde götürüyor. Biden, yaklaşık 330 bin oy ile Trump’ın yüzde 12,4 önünde seçim yarışını devam ediyor. Biden’ın daha önce yapılan anketlerde Ohio’da kazanmasının zor olduğu ortaya çıkmıştı. Ohio’da şu ana kadar açılan oy miktarı ise yüzde 42’ye ulaştı.

FLORIDA'DA OYLARIN YÜZDE 93'Ü SAYILDI

ABD’nin salıncak eyaletlerinden olan ve 29 delegeye sahip Florida’da oyların yüzde 93’ü sayıldı. Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump sayılan oyların yüzde 51’ini, Demokratların adayı Joe Biden ise oyların yüzde 48’ini aldı.

NEW YORK'TA KAZANAN BIDEN

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde Demokrat Joe Biden, New York eyaletinde kazandı. Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Demokrat aday Biden, New York eyaletinde rakibi Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ı geride bıraktı. Biden, New York'ta 29 delege kazanmış oldu.

ABD'DE BAŞKANLIK YARIŞINDA CONNECTİCUT, COLORADO VE WASHİNGTON DC'Yİ BİDEN, ARKANSAS'I TRUMP KAZANDI

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde Connecticut ve Colorado eyaletleri ile başkent Washington DC'yi Demokrat Joe Biden, Arkansas eyaletini ise Cumhuriyetçi Donald Trump kazandı. Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Biden Connecticut ve Colorado eyaletleri ile başkent Washington DC'de rakibi Trump'ı yendi. 2016 başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton her iki eyalet ve Washington'da Trump'a karşı kazanmıştı. Washington DC eyalet olmadığı için Kongre seçimlerine katılmazken başkanlık seçimine katılıyor. Diğer taraftan Arkansas eyaletinde ise Trump seçimi kazandı. Biden, Connecticut'ta 7, Colorado'da 9, Washington DC'de 3 delege kazanırken, Trump ise Arkansas'ta 6 delegeyi hanesine yazdırmış oldu.

WEST VIRGINA'DA TRUMP, VIRGINIA'DA İSE BIDEN KAZANDI

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde West Virginia eyaletinde Cumhuriyetçi Donald Trump, Virginia eyaletinde Demokrat Joe Biden kazandı. Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı resmi olmayan seçim sonuçlara göre ABD Başkanı Trump, West Virginia eyaletinde rakibi Biden'i yendi. Trump, 2016 yılında da West Virginia eyaletinde rakibi Hillary Clinton'ı yenmişti. West Virginia'yı kazanan son Demokrat 1996'da Bill Clinton olmuştu. Virginia eyaletinde ise Demokrat başkan adayı Joe Biden seçimi kazandı. 2016 yılında da Virginia'da Demokrat aday Hillary Clinton kazanmıştı. Trump, West Virginia'da 5 delege kazanırken, Biden ise Virginia'da 13 delegeyi hanesine yazdırmış oldu.

TRUMP MİSSİSSİPPİ'Yİ, BİDEN MASSACHUSETTS'İ KAZANDI

Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı resmi olmayan sonuçlara göre ABD Başkanı Trump, Mississippi'deki oyların çoğunluğunu elde etti. Halen oy sayımının devam ettiği eyalette Trump, Demokrat rakibi Biden'ı geride bırakarak oyların çoğunluğunu ve 6 delegeyi kazanmayı garantiledi. Öte yandan Biden, Massachusetts eyaletindeki oyların çoğunluğunu elde etti ve eyaletteki 11 delegeyi kazandı. Bu sonuçlarla Trump toplam 19, Biden ise toplam 28 delegeye ulaştı.

TRUMP TENNESSEE'DE, BİDEN NEW JERSEY'DE KAZANDI

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Donald Trump, Tennessee eyaletinde, Demokrat Joe Biden New Jersey eyaletinde kazandı. Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan seçim sonuçlara göre, ABD Başkanı Trump, Tennessee eyaletinde rakibi Biden'i yendi. Trump, Tennessee'de 11 delege kazanmış oldu. Türklerin yoğun olarak yaşadığı New Jersey eyaletinde ise Demokrat başkan adayı Joe Biden seçimi kazanarak 14 delegeyi hanesine yazdırdı

TRUMP INDİANA'DA, BİDEN MARYLAND'DA KAZANDI

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump Indiana'da, Demokrat aday Joe Biden Maryland'da kazandı. Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı resmi olmayan ilk sonuçlara göre Trump, Indiana'da Demokrat rakibi Joe Biden'ı geride bıraktı. Biden ise Maryland eyaletinde oyların çoğunluğunu alarak ipi göğüsledi. Bu sonuçla Trump, Indiana'da 11 delege kazanırken, Biden da Maryland'da hanesine 10 delege yazdırdı.

TRUMP GÜNEY CAROLİNA VE OKLAHOMA'YI KAZANDI

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Güney Carolina ve Oklahoma eyaletlerinde kazandı. Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı resmi olmayan ilk sonuçlara göre Trump, söz konusu eyaletlerde Demokrat aday Joe Biden'ı geride bıraktı. Bu sonuçla Trump, Güney Carolina'da 9, Oklahoma'da ise 7 delegeyi hanesine yazdırdı.

Associated Press'in (AP) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Trump, Güney Carolina'da 9, Oklahoma'da 7, Tennessee'de 11, Alabama'da 9, Mississippi'de 6, West Virginia'da 5, Kentucky'de 8, Tennessee ve Indiana'da 11'er, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Wyoming ve Nebraska'da 3'er, Louisiana'da 8, Arkansas'ta 6 delegeyi hanesine yazdırdı.

Öte yandan Demokrat aday Biden, Vermont'ta 3, Illinois'te 20, Virginia'da 13, New Jersey'de 14, Delaware'de 3, Massachusetts'te 11, Maryland'da 10, New York'ta 29, Colorado'da 9, Connecticut'ta 7, Washington DC'de de 3 delege aldı.

DELEGE SAYILARI

Böylece Trump toplam 103 delegeye ulaşırken, rakibi Biden 122 delege kazandı.

Ayrıntılar geliyor...

Başkent Washington DC’de bulunan Beyaz Saray’ın çevresinde olası protestolara karşı geçici duvar örülürken, şehirlerde ise iş yeri sahipleri olası bir protesto gösterisinde gerçekleşebilecek şiddet ve yağma olaylarına karşı mülklerini korumak için önlem aldı.

Ülke genelinde polis teşkilatlarında önlemler arttırılırken, Los Angeles Polis Departmanı (LAPD) Şefi Michel Moore yaptığı açıklamada, polis departmanının hazırlıklı olduğunu ifade etti. Moore, ayrıca Los Angeles’ta büyük bir gösteri beklenmediğini belirtti. LAPD, geçtiğimiz hafta tüm memurlara tatillerini erteleme ve olası bir duruma karşı hazırlıklı olma çağrısında bulunmuştu.

KARŞIT GRUPLAR SİLAHLI ÇATIŞMAYA GİREBİLİR

FBI tarafından yapılan açıklamada, şiddet gösterilerinde bulunanların takip edileceği ve yakalanacağı ifade edilirken, özellikle Portland ve Oregon’da gerçekleşebilecek silahlı çatışmalara karşı uyarıda bulundu. FBI’ın Portland bürosundan Özel Ajan Renn Cannon yaptığı açıklamada, “Beni en çok endişelendiren karşıt grupların silahlı çatışmaya girmesi” dedi.
Portland, özellikle Trump destekçileri ve karşıtları ile şiddet yanlısı grupların sürekli olarak çatıştığı bir yer olarak biliniyor.

DOĞU YAKASINDA OY VERME İŞLEMİ SONA ERMEK ÜZERE

Doğu yakasında akşam saatleri ile oy kullanma son dakikalarına girerken, oy sayımları devam ediyor. Florida’da kullanılan ve açılan oylara göre Trump seçimi önde götürüyor, ancak ülke genelinde posta yolu ile kullanılmış 100 milyondan fazla oyun seçim sonuçlarında belirleyici olacağı tahmin ediliyor.
8 delegeye sahip Kentucky eyaletindeki ilk seçim sonuçlarına göre oyların yüzde 13’ü sayıldı. Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump sayılan oyların yüzde 50,4’ünü, Demokratların adayı Joe Biden ise oyların yüzde 48,1’ini aldı.
11 delegeye sahip Indiana eyaletindeki ilk seçim sonuçlarına göre oyların yüzde 8’i sayıldı. Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump sayılan oyların yüzde 63,9’unu, Demokratların adayı Joe Biden ise yüzde 33,9’unu aldı.

16 EYALETTE ULUSAL MUHAFIZLA GÖREVDE

ABD’de bugün yapılan Başkanlık seçimlerinde çıkabilecek kitlesel protesto ve şiddet olaylarına karşı 16 eyalette valiler Ulusal Muhafızları göreve çağırdı.
ABD’de Başkanlık seçimlerinde halk oy verme işlemine devam ederken, 46. ABD Başkanının belirleneceği seçimde Demokrat Parti'nin adayı eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Cumhuriyetçi Parti’nin adayı mevcut ABD Başkanı Donald Trump arasındaki mücadele sürüyor. ABD’de 16 eyalette valiler seçimler nedeni ile çıkabilecek kitlesel protesto ve şiddet olaylarına karşı 16 eyalette Ulusal Muhafızları göreve çağırdı.


Alabama, Arizona, Colorado, Delaware, Florida, Illinois, Kentucky, Massachusetts, New Jersey, Oregon, Pennsylvania, Tennessee, Texas, Washington, Wisconsin ve Wyoming'de yaklaşık 3 bin 600 Ulusal Muhafız’ın görev yaptığı belirtildi.
Ulusal Muhafızlar, Covid-19 salgını nedeni ile bazı eyaletler seçim merkezlerinde görev alırken, bazı eyaletlerde ise siber güvenliği sağlamak amacı ile bulunuyor.

SENATO VE TEMSİLCİLER MECLİSİNDE SANDALYE DAĞILIMI BELLİ OLMAYA BAŞLADI

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, şu ana kadar Senato'da Demokratlar sandalye sayısını 43'e, Cumhuriyetçiler 37'ye yükseltti. Temsilciler Meclisi'nde ise Cumhuriyetçiler 73 sandalye ile üstünlük sağlarken Demokratların sandalye sayısı 54 oldu. ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçi aday Donald Trump 55, Demokrat aday Joe Biden 64 delegeye ulaştı. ABD'de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık seçimini kazanıyor.

BEYAZ SARAY YAKININDA PROTESTOLAR ŞİDDETLENDİ

ABD’de Başkanlık seçimlerinde halk oy verme işlemine devam ederken, Demokrat Parti'nin adayı eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Cumhuriyetçi Parti’nin adayı mevcut ABD Başkanı Donald Trump arasındaki mücadele sürüyor. Birçok eyalette sandıkların kapanması ile ilk sonuçlar gelmeye başladı.
Başkent Washington DC’de bulunan Beyaz Saray yakınındaki Black Lives Matter Plaza'da toplanan yüzlerce Trump karşıtı kişi heyecanla seçim sonuçlarını bekliyor. Protestolar sırasında çıkan tartışmanın ardından 1 kişi gözaltına alındı. Gösteriler genel olarak barışçıl şekilde devam ediyor. Protestocular, Lafayette Meydanı'nı çevreleyen çitlere onlarca afiş astığı görüldü.

Belediye Başkanı Muriel Bowser ise yaptığı açıklamada, polisin hazır olduğunu ifade ederek, barışçıl protestoları memnuniyetle karşıladığını fakat şiddete başvurulmaması konusunda uyarıda bulundu. Bowser, şu an için sokağa çıkma yasağı uygulamayı düşünmediğini fakat gerekirse bunu yapacağını vurguladı.
Polis Şefi Peter Newsham yaptığı açıklamada, "Bu gece bir sonucun çıkıp çıkmayacağı belli değil. Buraya gelmek isteyen herkesi davet ediyoruz. Onları eğlenmeye davet ediyoruz ve sadece şiddet içeren davranışlara karışmamalarını istiyoruz" dedi.

SENATO VE TEMSİLCİLER MECLİSİ SEÇİMİ

ABD'de başkanlık seçimiyle aynı zamanda yapılan Temsilciler Meclisinin tamamının ve 100 sandalyeli Senatodaki 35 sandalyenin değişeceği Kongre seçimleri de önemli yer tutuyor. Kongre seçimleri, özellikle Trump ile Biden arasında ciddi kutuplaşma yaşayan Amerikan kamuoyu nezdinde başkanlık seçimleri kadar yankı uyandırmasa da ABD siyasetinde oldukça büyük bir öneme sahip.

Zira Kongrenin hangi kanadının hangi parti tarafından kontrol edildiği, ABD başkanının çalışma alanını da önemli ölçüde belirliyor. 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi üyeleri 2 yıllığına göreve gelirken, 100 sandalyeli Senato üyeleri ise 6 yıllığına seçiliyor. Temsilciler Meclisinde hangi eyaletin ne kadar temsilcisi olacağı, eyaletlerdeki seçim bölgelerinin nüfus yoğunluğuna göre belirlenirken; Senatoda her eyaletin 2 senatörü bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.