Öğretmenlerin 21 saatlik zorunlu ek dersinde kritik soru: Kimler muaf tutulabilecek?
Türk Eğitim-Sen, ağır hastalık ve küçük çocuk bakımının öğretmenlerin 6 saatlik zorunlu ek ders görevinden muafiyet için “kabul edilebilir özür” sayılıp sayılmayacağını MEB’e sordu.
Türk Eğitim-Sen, öğretmenlerin zorunlu ek ders görevinden hangi mazeretlerle muaf tutulabileceğinin açıklığa kavuşturulması için Milli Eğitim Bakanlığına başvurdu. Sendika özellikle ağır hastalık ve küçük çocuk bakımının “kabul edilebilir özür” sayılıp sayılmayacağını sordu.
Öğretmenlerin zorunlu ek ders görevi konusunda uygulamada yaşanan tereddütler Milli Eğitim Bakanlığına taşındı.
Türk Eğitim-Sen, MEB’e gönderdiği yazıyla mevzuatta yer alan “kabul edilebilir özür” ifadesinin hangi durumları kapsadığının açıklanmasını istedi.
Sendikanın başvurusunda özellikle kendisi veya eşi ağır hastalık sürecinde bulunan öğretmenler ile küçük bebeğinin bakımını üstlenen öğretmenlerin durumu gündeme getirildi.
Öğretmenlere kaç saat zorunlu ek ders verilebiliyor?
Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 6’ncı maddesi, öğretmenlere verilebilecek ek ders görevini düzenliyor.
Buna göre aylık karşılığı ders görevini tamamlayan genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerine 6 saati zorunlu olmak üzere haftada 15 saate kadar ek ders görevi verilebiliyor.
Atölye ve laboratuvar öğretmenlerinde ise 20 saati zorunlu olmak üzere haftada 24 saate kadar ek ders görevi söz konusu olabiliyor.
| Personel | Verilebilecek ek ders |
|---|---|
| Müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı | Haftada 6 saate kadar |
| Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni | 6 saati zorunlu, haftada 15 saate kadar |
| Atölye ve laboratuvar öğretmeni | 20 saati zorunlu, haftada 24 saate kadar |
Aynı düzenlemenin 27’nci maddesinde ise zorunlu ek ders görevi verilenlerden “kabul edilebilir bir özrü olmaksızın” görevini yerine getirmeyenlerin asli görevlerini yapmamış sayılacağı hükmü bulunuyor.
Tartışmanın merkezinde de bu ifadenin kapsamı yer alıyor.
Kanser hastalığı ve bebek bakımı MEB’e soruldu
Türk Eğitim-Sen, Bakanlığa gönderdiği yazıda iki somut örnek üzerinden görüş istedi.
Bunlardan ilki, kendisi veya eşi kanser hastası olan bir öğretmenin durumu.
Sendika, ağır hastalık ve tedavi sürecini gerekçe gösteren bir öğretmenin haftalık 15 saatlik maaş karşılığı ders görevini yerine getirip, buna karşılık 6 saatlik zorunlu ek ders görevini almak istememesi halinde bu mazeretin kabul edilip edilmeyeceğini sordu.
İkinci örnek ise küçük bebeği bulunan öğretmenler üzerinden verildi.
Çocuğunun bakım ihtiyacını gerekçe gösteren öğretmenin maaş karşılığı ders görevini tamamlamasına rağmen 6 saatlik zorunlu ek ders görevini almak istememesi durumunda, çocuk bakımının “kabul edilebilir özür” kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğinin açıklanması talep edildi.
MEB’den yanıt beklenen temel konu şu:
Ağır hastalık, eşin ağır hastalığı veya küçük çocuk bakımı gibi mazeretler, zorunlu ek ders görevinden muafiyet için “kabul edilebilir özür” sayılabilir mi?
Türk Eğitim-Sen: Uygulamada birlik sağlansın
Türk Eğitim-Sen, mevcut düzenlemede geçen “kabul edilebilir özür” ifadesinin kapsamının açık şekilde belirlenmediğini ve bu nedenle uygulamada tereddüt oluştuğunu belirtti.
Sendika, hangi mazeretlerin bu kapsamda değerlendirilebileceğinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklığa kavuşturulmasını istedi.
Böylece benzer durumda bulunan öğretmenler için farklı uygulamaların önüne geçilmesi ve uygulamada birlik sağlanması hedefleniyor.
Bu aşamada MEB tarafından verilmiş bir muafiyet kararı bulunmuyor. Türk Eğitim-Sen’in başvurusu, söz konusu mazeretlerin mevcut düzenleme kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine ilişkin Bakanlıktan resmi görüş alınmasını amaçlıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.