Aday öğretmenlerin performans kriteri belli değil

Aday öğretmenlerin performans kriteri belli değil

Aday öğretmenlerin 'asil'liğe geçişlerini düzenleyen yasa çıktı. Ama adaylıklannı kaldırmak için kullanılacak performans kriterleri belli değil

Selvi ÇELİK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) aday öğretmenlerin bağlı olduğu kanunu netleştirdi ama "asil öğretmen" olabilmeleri için kullanılacak performans kriterlerini henüz açıklamadı. Aday öğretmenler hangi kriterlere göre "başarılı sayılacaklarını" bilmediklerini söyleyerek, bir an önce bu kriterlerin açıklanmasını istiyor. Yapılan değişiklik ise 2 yıl başarılı olamayan aday öğretmenlerin memuriyetten atılmasını da öngörüyor.

26 Kasım 2014'te Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (TÜSEB) ile birlikte aday öğretmenlerin eğitiminden MEB sorumlu oldu. Geçtiğimiz mart ayında değiştirilen Milh Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile aday öğretmenlerin asil öğretmenliğe geçişi için önce performanslarında başarılı olmaları sonra da yazıh ve sözlü smava girmeleri gerekiyor. Ancak bu smava girmenin koşulu olarak getirilen "performans değerlendirmesinde başarılı olmak" için kriterler ortada yok.

MEB, illere gönderdiği yazıda geçtiğimiz eylül ayında atanan 40 bin öğretmenin valilikler tarafından yapılan eğitimlerinin sona erdirilmesini, bu öğretmenlerin eğitimini hazırlıklarını yaptığı yönetmelikle birlikte kendisinin yapacağmı belirtti. Bakanlık, 14 Mart 2014'ten önce atananların bu kapsamda olmadığını ve eğitimlerinin sürdürülebileceğini aktardı.

ASİLLİK 3 AŞAMADA GELECEK

Geçtiğimiz eylül ayında atanan öğretmenler ise 3 aşamalı değerlendirmenin ardından asil öğretmen olabilecek. Bu öğretmenler önce 1 yıl çalışacak. Henüz kriterleri belli olmayan performans değerlendirmesinde başarıh olanlar yazıh ve sözlü smava girecek. Bunlarda da başarıh olan asil öğretmen olacak. Ancak 1 yıl çalıştıktan sonra performans değerlendirilmesinde başarıh olamayan öğretmen bir yıl daha bir okulda aday öğretmen olarak görev yapacak. Bu ikinci yılın sonunda başarıh olanlar yazdı ve sözlü smava girecek. Başarı gösteren asil öğretmen olacak, ikinci yılda da başarısız olan memuriyetten atılacak.

İLETİŞİM BECERİLERİNE BAKILACAK

Yeni getirilen sözlü smavda adayların bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü, Uetişim becerüeri, özgüveni ve ikna kabihyeti, bilimsel ve teknolojik gehşmelere açıklığı, topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri değerlendirilecek.
Bu değerlendirmeyi bakanlığın oluşturacağı komisyon yapacak.

ADAYIN TAYİN HAKKI YOK

Aday öğretmenler adayhkları kalkmadan "özür grubu atamalarına" katılamıyor, öğretmenler özür grubu atamalarına eş, sağhk ve eğitim gerekçeleriyle katıhyor. Ancak eğitim nedeniyle yer değiştirme talebi eski Midi Eğitim Bakanı Ömer Dinçer döneminden bu yana uygulanmıyor. 

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.