Adaylık memura kademe ilerlemesi nasıl yapılır?

Adaylık memura kademe ilerlemesi nasıl yapılır?

Adaylık memura kademe ilerlemesi nasıl yapılır?

Aday memurlara intibak veya kademe ilerlemesi yapılıp yapılmayacağı ile ilgili bir soru ve cevabı

SORU: Afad'da arama kurtarma teknisyeni olarak 2 yıldır çalışıyorum. Kasım 2013'te işe başladım (12/2'den) Mart 2014'te TEF mezunu Teknik Öğretmen oldum ve diplomamı kuruma verdim. İntibakımı yaptılar 9/1'e ilerlettiler. Tazminatımı almaya başladım ama 657'nin A/2, A/4 ve A/6-b maddelerinden yararlandırılmadım. Bunun sebebi ise asaletim henüz onaylanmadığı için dediler. Asaletim onaylandı ama iş bilmezlikler yüzünden yeni ilerlettiler. Halbuki, kanunda asaleti bekler diye bir şey yok. Üstelik diyelim ki hadi beklettiler, o zaman niye 9/1'e intibakı yaptılar? Sorum; haklarımı, diploma tarihinden itibaren alabilir miyim? Benim hakkımı yediler. 12/2 den göreve başladım ama diplomayı verdiğim gibi 7/1 olmam gerekiyordu aradan bir buçuk sene geçmiş vaziyette. Haklarımı alabilmek için ne yapmam gerekiyor? N. D.

CEVAP: Maalesef kamu kurumlarında hala memurlar aleyhine işlem yapılmaktadır. Halbuki internette küçük bir araştırma yapılsa dahi sorun kendiliğinden çözülecekti, ancak çözümsüzlük çözüm olarak algılanmış ve memur aleyhine işlem yapmak kimseyi rahatsız etmemişti. Bu soruları görünce kamu kurumlarında internetin hangi amaçla kullanıldığını sorgulamaktan kendimizi alamıyoruz.

657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesi gereğince yapılması gereken intibak işleminde 142 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nde açıklayıcı bilgilere yer verilmiştir. Buna göre, intibak işlemi için diploma ibrazı gerekmektedir. Diploma ibrazını takip eden ay başından itibaren intibak yapılarak maaşa yansıtılması gerekmektedir. Bu küçük girişten sonra yukarıdaki soru çerçevesinde konuyu izah etmeye çalışacağız.

Adaylık döneminde intibak işlemi yapılır mı?

Açıktan aday memur olarak atanan ve göreve başladıktan sonra, adaylık dönemi içinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinin A/1, A/6 ve A/9 uncu bentleri gereğince kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi talebinde bulunanlar hakkında yapılacak işleme ilişkin Devlet Personel Başkanlığı'nın 30/4/2010 tarihli ve 8303 sayılı görüş yazısında konu açıklığa kavuşturulmuştur.

Bu görüşte şu ifadelere yer verilmiştir; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinin A/1 bendinde; "Avukatlık stajını açıkta iken yapanlara iki, memuriyette iken yapanlara bir kademe ilerlemesi uygulanır" hükmü, A/6-b bendinde; "Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir" hükmü, A/9 bendinde ise; "Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yüksek öğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisansüstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara, meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, mezkur kanunun 158'inci maddesinde ise, aday memurlara, asaletleri tasdik edilinceye kadar kademe ilerlemesi uygulanmayacağı ifade edilmekte olup, bu hükümler çerçevesinde, aday memurların asaletleri tasdik edilinceye kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 64'üncü maddesi hükümlerine göre kademe ilerlemesi yapılamayacağı ancak, adaylık süresi içinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinin A/1, A/6 ve A/9'uncu bentleri gereğince kademe ilerlemesi yapılmasının mümkün olduğu, buna göre, bakanlığınız emrine aday memur olarak atananların kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinde bahsi geçen maddeler uyarınca yapılacak kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi uygulamasının ilgililerin söz konusu öğrenim durumlarına ilişkin belgeleri bakanlığınıza ibraz etmek suretiyle intibak talebinde bulundukları tarih itibariyle yapılması gerektiği belirtilmiştir.

Bu görüşe göre, AFAD tarafından hakkınızda yanlış bir işlem yapıldığını ifade etmek isteriz. Öncelikle kurumunuza bir dilekçe ile müracaat ederek hakkınızda yapılan geç intibakla ilgili düzeltme oluru alınmasını talep etmenizi, şayet olumsuz cevap verilirse dava hakkınızı kullanmanızı öneririz.

 

 

Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.