AES İstanbul Vali Yardımcısı İle Görüştü

AES İstanbul Vali Yardımcısı İle Görüştü

Eğitimden sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Yusuf Ziya KARACAEV ile görüşen Anadolu Eğitim Sendikası İstanbul Şubesi; İstanbul’da Eğitimin ve Eğitimcilerin Sorunlarına Yönelik Tespit ve Önerileri sundular.

Görüşme sonrasında konuyla ilgili dosya da KARACAEV'e iletildi. Sunulan dosyanın incelenerek gerekli işlemlerin yapılacağı KARACAEV tarafından belirtildi. 
Görüşmeye AES İstanbul İl Başkanı Mehmet SATAR,İl Yöneticileri Metin ÖZYÜREK ve İlker ÖZTÜRK katıldı. Görüşmede dile getirilen konular ve sunulan dosya şu şekilde oldu:

İSTANBUL VALİLİĞİNE Anadolu Eğitim Sendikası İstanbul Şubesi’nin Tespit ve Önerileri :

1) Eğitim sendikaları ve kurumlar arasında işbirliği sağlanması Sadece ilimizde değil Türkiye’de sendikal anlayış ve mücadele yöntemi rekabete, çatışmaya, üye avcılığına ve siyasi eğilime göre yapılmaktadır.Bu nedenle sendikalar işbirliğinden uzak, mevcut problemlere çözüm bulmaktan çok sorun üreten ya da kurumları zor durumda bırakmak için bir problem kollayan kuruluşlar haline geldi. Biz AES olarak her zaman işbirliğine açık, çözüm odaklı bir sendikal yöntemi ilke edindik. Sendikalar eğitime ve eğitimciye destek veren kuruluşlar yerine; giderek artan mobbing, fişleme, ayrımcılık,çatışma ve hesaplaşmalara doğru gitmektedir. AES olarak önerimiz; valilik nezdinde tüm sendikalardan birer tane temsilci davet edilerek işbirliğini, hoşgörüyü, sendikal mücadele ahlakını pekiştirecek toplantı düzenlemek.

2) Öğretmenlere Karşı Yapılan Şiddet Olaylarının Engellenmesi Günümüzün en büyük sorunlarından ve ayıplarından birisi de eğitimcilerin uğradığı şiddet. Her geçen gün artarak da devam etmektedir. Resmi kayıtlar bir tarafa okul yönetimi tarafından kol kırılır yerinde kalır misali açığa çıkarılmayan, örtbas edilen çok sayıda şiddet olayları vardır.Sahip çıkılmayan öğretmen bırakın velileri öğrenciler tarafından dahi hedef haline gelmektedir.Hatta, ne gariptir ki bazen şiddete uğrayan öğretmene dahi yaptırım olabilmektedir. Öğretmene şiddeti engellemek için: -Okul yönetiminden valiliğe kadar tüm kurumların öğretmenine sahip çıkması gerekmektedir. -Okuldaki güvenlik önlemlerinin alınması ve denetlenmesi mecburidir. -Şiddeti gerçekleştiren aileye ve öğrenciye disiplin maddeleri caydırıcı uygulanmalıdır.

3) Okullarımızın Maddi Durumları

Okullarımız genel olarak maddi imkanlar açısından yetersizdir. Birçok okulumuzda hizmetlilerin maaşları, fotokopi ve kağıt ücretleri, genel okul giderleri veliler tarafından desteklenen okul-aile birliği bütçesi tarafından karşılanmaktadır. Bu bütçe velilerden gelen bağışlarla beslenmektedir ve bu masrafları karşılamaktan uzaktır. Öğretmenler aracılığıyla okullarımızda öğrenci velilerinden para toplatılması yerine; özellikle hizmetli maaşlarının Valilik tarafından karşılanması öğretmenlerimizi ve okul idarelerini rahatlatacak bir uygulama olacaktır.

 

4) Norm Fazlası Öğretmen Atamaları

Ülkemiz genelinde norm fazlası öğretmen atamalarında ilden ile farklılık gösteren uygulamalar bulunmaktadır. Bu konuyu İstanbul özelinde değerlendirmek gerekirse, norm fazlası öğretmenlerin tespitinin titizlikle yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Norm fazlası öğretmen atama dönemi öncesinde yapılan boş normların tespiti sürecinde bazı kadroların norm fazlası öğretmenlere dolu olarak gösterildiği bilgisini almaktayız. Norm fazlası öğretmenlerin mağduriyetini önlemek adına, tercih döneminde tüm boş normların tespit edilmesi ve öğretmenlerimizin tercihine açılması gerekmektedir. Bu konuda daha dikkatli davranılması gerektiğini düşünüyor ve öğretmenlerimizin tercihleri doğrultusunda uygun boş normlara yerleştirilmesinin hem öğrenciler hem de öğretmenler açısından yararlı olacağını düşünüyoruz. Öğretmenlerimizin, tercihleri dışında rastgele herhangi bir okula resen atanmasını doğru bulmuyoruz. İstemediği bir okula zorla atanan öğretmenimizin o okulda verimli çalışabileceğini düşünmüyoruz. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu yılki uygulamasında resen atama uygulaması yapmayacağını duyurmuştur. Resen atama yapılmamasını doğru buluyoruz. İlerleyen yıllarda da öğretmenlerimizin sadece tercihleri dahilindeki okullara atanmasını temenni ediyoruz.

5)Öğretmen Kıyafetleri

Sınıf ortamlarında öğretmenlerin, kendilerini rahat hissettikleri kıyafetlerle bulunmasından daha doğal bir durum yoktur. Bu sebeple, öğretmenlerimizin kılık-kıyafetlerine okul yönetimleri tarafından müdahale edilmemesi önemli bir konudur. Öğretmenlerimiz kendilerine yakışan kıyafetleri seçebilecek kapasitede insanlardır. Kıyafetlerinden çok alanlarında donanımlı ve verimli olmaları önemsenmesi gereken bir konudur. Bu sebeple, öğretmenlerimizin istedikleri, rahat ettikleri ve kendilerine yakışan kıyafetlerle sınıflarında bulunmaları konusunda gerekli kolaylığın sağlanması gerekmektedir.

6)Öğretmen Ödüllendirmeleri ile İlgili Taleplerimiz

Öğretmen ödüllendirmelerinin bir çok il ve ilçede adaletli olmadığını, hemşericiliğin, yandaşlığın ve belirli sendika üyeliklerinin kriter olarak uygulandığını biliyoruz. Bu nedenle adaletli bir şekilde ödüllendirmelerin yapılabilmesi için önerilerimiz şunlardır: 
DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ 
1. İnternet Oylaması: - İl ve ilçe genelinde adaylığı kalkmış tüm öğretmenlerin oy kullanabileceği bir alt yapının hazırlanması, 
2. Müfettiş Raporları(Herkesin müfettiş denetimi olmayabilir,bundan sonra ders denetlemesi de olmayacağı için bu kriteri silebiliriz) -İl,ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü kayıtlarında bulunan son 3 yıla ait müfettiş raporlarının sonuçları da değerlendirilmesi, 3. Okul idaresi Görüşleri İl,ilçe MEM’lerce kurumlara gönderilecek olan “Öğretmen Değerlendirme Formu” okul idaresi tarafından objektif bir şekilde doldurulmalı (Seçilen öğretmenin seçilme nedeni açıkça belirtilerek belgelerle desteklenmelidir. ÖRN: Resim, rapor, tutanak, elektronik belge…vs), 
4. Merkezi ve Ortak Sınav Raporları Sene içerisinde yapılan Merkezi ve Ortak Sınav sonuç raporlarına ve okulların merkezi sınavdaki branş bazındaki başarılarına göre öğrencilerin ders başarılarının istatistikî verilerinin de değerlendirilmesi, 
5. Diğer Kriterler: Yukarıda belirtilen kriterlerden başka öğretmenin gösterdiği olağanüstü gayret ve çabaları (Örn: Okuluna kazandırdığı yenilikler, yaptığı etkinlikler, katıldığı sosyal faaliyetler….vs.) 
DEĞERLENDİRME 
Değerlendirme kriterleri aşağıda belirtilen objektif bir komisyon tarafından değerlendirilmelidir. 
KOMİSYON ÜYELERİ 1. İl ve İlçelerde bulunan sendika temsilcileri 2. *Müdür/ Müdür Yrd. (5 Adet) 3. *Öğretmen NOT: * ile gösterilen komisyon üyeleri tarafsızlığı sağlamak açısından kura ile belirlenecektir.

7) Yönetici Görevlendirmeleri

Müdür, Müdür Yardımcılığı, Müdür Başyardımcılığı görevlendirmelerinde, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin objektif davranarak, gerekli vasıfları taşıyan en uygun öğretmenlerimizi görevlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sadece belli sendika üyesi öğretmenlerimizin değil; görevini en iyi şekilde yapabilecek ve bu görevlere istekli öğretmenlerimizin de bu kadrolara görevlendirilmesini bekliyoruz. Mülakatların ve yönetici görevlendirme sürecinin daha objektif ve tarafsız yapılmasının eğitim-öğretim ortamlarına da olumlu yansıyacağı düşüncesindeyiz. Oldukça tartışmalı ve torpil mekanizmasına zemin oluşturabilecek mülakat, valilik takdiri yerine yazılı sınav puanı, tecrübesi, kıdemi açısından kriterleri uyan idareci adaylarının halen çalıştıkları kurumda kendi personeli, veli ve öğrenci temsilcilerinin gizli oy açık tasnif ile seçilmesini uygun buluyoruz.

8)Çoğu ilçelerde okul dönüşümlerinin tamamlanmış olmasına rağmen Anadolu yakasında özellikle Sancaktepe ilçesinde merkezi okulların durumunun netleşmemesi Okul dönüşümlerinde ihtiyaçtan ziyade okul yöneticileri ve velilerin istekleri çatıştığı için bu sorun kördüğüm haline gelmiş olup veliler, öğrenciler ve öğretmenler önünü görememektedir. -Dönüşecek okullarda çalışan öğretmenlerin mayıs ayı içinde il içi tayin hakları doğacaktır ancak dönüşüm kararı veremeyen ilçe milli eğitimleri yüzünden mağdur edilme tehlikesi yaşamaktadırlar.

9)Anadolu yakasındaki bazı ilçelerde haftasonu kurslarının sadece merkezi okullarda yapılması öğrencilerin katılımını azaltmıştır.Her okul kendi bünyesinde haftasonu kursu açabilmelidir.

10) İl genelinde yapılan yarışmalarda görev alan öğretmenlerin ulaşım zorlukları çekmesi göz ardı edilmektedir. Yarışma finallerinin Avrupa yakasında yapılması Anadolu yakasında çalışan öğretmenleri ve öğrencileri mağdur etmektedir. Yarışmalar için iki farklı şehir gibi düşünülüp iki yakada ayrı ayrı organizasyonlar planlanabilir.Bu etkinliklere haftasonu vakit ayıran öğretmenlere ücret ödenmesi gerekir.

11)Sancaktepe ve Çekmeköy bölgesinde fen lisesi olmadığı için bölgenin başarılı öğrencileri mağdur durumdadır. Bu yüzden başarılı öğrenciler uzak bölgelerdeki fen liselerini tercih etmekte çekimser kalmaktadır.

ANADOLU EĞİTİM SENDİKASI İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.