Aile hekimlerinin sağlık raporu tepkisi
Ehliyet için başvuranlar aile hekimlerinden de sağlık raporu alabilecek, Aile hekimleri, "Ehliyet alacak kişinin IQ'su 79'un altında olmasın deniliyor. Biz bunu suratına bakıp mı anlayacağız?" diyerek uygulamaya tepki gösterdi
Mert Neşet MUSLU / GAZETE HABERTÜRK
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, ehliyet alacak kişiler için gerekli olan sağlık raporlarının aile hekimleri tarafından verilmesinin önünün açılması krize neden oldu. İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkanı Dr. Murat Pala, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olan uygulamayı değerlendirdi. Sürücü adayları için belirlenen çoğu kriterin kendilerini aştığını savunarak birçok aile hekiminin vatandaşları uzmana gönderdiğini ifade eden Pala, "Ehliyet alacak kişinin IQ'sunun 79'un altında olmaması isteniyor. Kişinin IQ'sunu suratına bakarak mı anlayacağız? Kişide gece körlüğü ya da epilepsi rahatsızlığının olup olmadığıyla ilgili değerlendirme yapamayız" diye konuştu.
'UĞRAŞTIRMA, İMZALA HOCAM' BASKISI
Vatandaşların, "Bizi uğraştırma, imzala hocam" diyerek rapor için hekimlere baskı yaptığını söyleyen Pala, "Yönetmelikte, aile hekimlerinin şüpheli bir durum görmesi halinde kişiyi uzmana sevk edebileceğine dair madde var. Ancak özele gittiklerinde, rapor için para ödeyecek olan vatandaşlar, arkadaşlarımıza baskı yapıyor. Ağır vasıta ve toplu taşıma araçlarını kullanacak kişilere, kafamıza göre sağlık raporu veremeyiz. Bizim sağlıklı raporu verdiğimiz bir kişi, görme bozukluğu ya da psikiyatrik rahatsızlığı nedeniyle kazaya karışırsa, bunun sonucu ne olur? Bu durumun hukuki sıkıntılarının yanı sıra vicdani sorumluluk altında kalırız" dedi. Sağlık raporlarının verilmesi için 5-6 doktordan oluşan kurulların oluşturulması önerisinde bulunan Pala, "Ayrıca ehliyet alırken verilen paralarda Şoförler Odası'na bile bağış yapılıyor ama aile hekimlerine ödeme yapılmıyor" dedi.
YENİ YÖNETMELİK NE DİYOR?
29 Aralık 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan "Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik" ile ehliyet alacak kişilere yönelik yeni muayene şartları ve kurallar getirildi. Yönetmelikte şu ifadelere yer verildi: "Sürücü ve sürücü adaylarının muayeneleri; Sağlık Bakanlığı'na ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ve Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında görevli tabip veya uzman tabip tarafından bu yönetmelik hükümlerine göre yapılır ve sağlık raporu düzenlenir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.