Akademik teşvik ödeneği yanlış hesaplanıyor

Akademik teşvik ödeneği yanlış hesaplanıyor

YÖKSİS'te yayıma konulan akademik teşvik hesaplama modülünün yanlış hesaplama yaptığına dair bir yazı

YÖKSİS'te yayıma konulan akademik teşvik hesaplama modülünün yanlış hesaplama yaptığına dair bir yazı

Bir araştırma görevlisi ziyaretçimiz, Yöksis'te yer alan Akademik Teşvik Ödeneği hesaplama modülüyle ilgili olarak aşağıdaki tespitleri yapmıştır.

 

Yöksis'te Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmelikteki gibi hesaplanmıyor

 

Yök'ün Yöksis aracılığıyla kullanıma sunduğu Akademik Teşvik Ödeneği hesaplama modülü Tebliğ faaliyetini hatalı hesaplamaktadır. Şöyle ki;

Tebliğ faaliyeti, Yayın faaliyetindeki gibi yazarların gerçekleştirdiği bir faaliyet değildir. Öyle olsaydı Tebliğ puanı da Yayındaki gibi yazar sırasına göre hesaplanırdı. Aksine, Yönetmelik ikisini aynı kategoriye koymamıştır. Çünkü Tebliğ faaliyetini gerçekleştirenler yazarlar değil, Tebliğ faaliyetine katılım ücreti ve diğer külfetlere katlanarak bizzat katılarak gerçekleştirenler ve adlarına katılım belgesi düzenlenenlerdir. Bu nedenle Yöksis'te olduğu gibi Tebliğ puanı yazar sayısına değil Yönetmelikte belirtildiği gibi faaliyeti gerçekleştirenlerin sayısına bölünmelidir.

 

İAkademikteşviködeneğilk olarak Memurlar.net'in hazırladığı hesaplama robotunda da Tebliğ faaliyet puanı "Faliyetin kaç kişiyle yapıldığı" tanımlamasıyla doğru bir şekilde hesaplanmaktadır. Tebliğ faaliyetini gerçekleştirenlerin sayısı alınmaktadır.

Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliğinin 7 inci maddesinin 6 ncı bendin de geçen "oran/kişi sayısı" faaliyette bulunan kişi sayısını belirtmektedir. Şuan Yöksis'te puan hesabı, kişi sayısı olarak yazar sayısı alınarak yapılmakta yani Tebliğ faaliyetinde puan, bildiri yazarları sayısına bölünmektedir. Oysa yazar olmak Tebliğ faaliyetinde bulunmak anlamına gelmemektedir. Çünkü Tebliğ faaliyetinde bulunan kişiler bizzat faaliyete katılarak bildiriyi sunmuş ve katılım belgesi almış kişiler olmalıdır. Nitekim yazar olmakla Tebliğ faaliyeti yerine getirilmiş olsaydı o zaman Tebliğ, Yayın kategorisinde olur ve puan oranı da Yayın faaliyetiyle aynı şekilde yazar katkısına göre %100, %75, %50 ... şeklinde olurdu.

Ayrıca şuan ki hesaba göre Tebliğ faaliyetine katılmayan bildiri yazarı katılım belgesi alamadığından bu faaliyetini belgeyle ispatlayamaz ve faaliyet puanı boş yere bölünmüş olur. Örneğin dört yazarlı bir bildiriyi iki yazar faaliyete katılarak sunduğunda şayet puan yazar sayısı olan dörde bölünürse, yazar olan fakat faaliyete katılmayan kişilere ayrılan puan, bu yazarlar katılım belgesi sunamayacakları için yanmakta, boşa gitmektedir. Faaliyete katılan yazarlar ise katılım belgesi sunabilirler ama puanın sadece yarısını almaktadır.

Burada çözüm olarak mantıklı olan iki yol görünmektedir. Birincisi şuan Yöksis'te yapıldığı gibi yazarlara puanlama yapılacaksa Yayın faaliyetinde olduğu gibi yazar sırasına göre puanlama yapılmalıdır ki yönetmelik bu yola müsaade etmemekte ve şu ikinci yolu göstermektedir ki o da Tebliğ ile Yayın aynı kapsamda faaliyet olmadığının kabulüdür. Yani Tebliğ için, Yayındaki gibi yazarlara değil faaliyeti gerçekleştirenlere katılım belgesi aracılığıyla bakmaktır. Bu nedenle ve Yönetmeliğe göre aslında Faaliyet Puanının yazar sayısına değil, Faaliyete katılan yazar sayısına bölünmesi gerekmektedir.

Saygılarımla.

 
Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum