Aktif Eğitim Sen: Alan Değişikliği Fos Çıktı

Aktif Eğitim Sen: Alan Değişikliği Fos Çıktı

ğretmenlerin aylardır beklediği alan değişikliği takvimi yayınlandı. Alan değişikliğinin gecikmeli de olsa gerçekleşeceğini düşünen öğretmenler yine hayal kırıklığına uğradı.

Aktif Eğitim-Sn tarafından yapılan açıklama:

Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 44’ünücü maddesi gereğince Haziran ayında açıklanması gereken takvim Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 26 Kasım 2014 tarihinde açıklandı ve MEB’in alan değişikliğini sadece “Teknoloji Tasarım ve Zihinsel Engelliler” öğretmenliği kurslarını tamamlayan öğretmenlerle sınırlı tutması öğretmenler arasında şaşkınlıkla karşılandı.

MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 26 Kasım 2014 tarih ve 190953 sayılı Alan Değişikliği resmi yazısı, 4+4+4 eğitim sistemiyle oluşan sınıf öğretmeni fazlalığının ve bu duruma Bakanlığın çare bulamayışının itirafı niteliği taşımaktadır. 1-5 Aralık 2014 tarihleri arasında alınacak başvurularda Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliğinin 44’üncü maddesi hükümlerine rağmen çok daraltılmış bir alan değişikliği öngörülmüştür. Bu durumda sadece 540 saatlik ‘Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği’ eğitim programı ile 90 saatlik ‘Teknoloji Tasarım Öğretmenliği’ eğitim programlarını başarı ile bitirenlere alan değişikliği başvurusu yapma hakkı tanınmıştır. Bakanlık buna gerekçe olarak; 4+4+4 eğitim sisteminin mağduru olan sınıf öğretmenliğinde oluşan fazlalığın giderilmesine dönük 2012 yılında yapılan alan değişikliği uygulamalarındaki hataların sonucunu göstermiştir. Şu an yapılmak istenen bu durumun yasal zemine kavuşturulmasından başka bir şey değildir. Böylelikle MEB yönetmelikte var olan hakları hukuksuz bir şekilde genelge ile gasp etmektedir. Önceki yıllarda bu haktan yararlananlar göz önünde bulundurulduğunda öğretmenlerin adalet duyguları zedelenmektedir. Alan değişikliği bekleyen öğretmenler, tamamen keyfi, hak ve adaletten uzak, mevzuata aykırı bir uygulama ile karşı karşıya bırakılmıştır.

Ayrıca bakanlığın basın açıklamasında Türkiye genelindeki öğretmen doluluk oranının yüzde 87.66 olmasını ve atama bekleyen öğretmenlerin olası mağduriyetleri gerekçe gösterilerek alan değişikliğinin son defa ve sadece yargı kararlarına dönük olarak yapılacağını ifade edilmiştir. Danıştay 2. Dairesinin 12/04/2013 tarih ve 2012/12121 esas numaralı kararında il içi alan değişikliği ile 25/09/2013 tarih ve 2012/11933 esas sayılı kararıyla iller arası özür durumundan kaynaklı alan değişikliği işlemlerinin yürütmesinin durdurulması bakanlığı alan değişikliğinde atacağı adımlardan alıkoymaktadır. Verilen mahkeme kararları o işlemin hatalı yapıldığı anlamına gelir ve hatalı yapılan bir işten sonra hata düzeltilip yeniden uygulanmalıdır. Bir hatadan dönüyoruz basitliğinde, bir daha alan değişikliği yapmayacağım demek başka mağduriyetleri ve yeni hukuki süreçleri gündeme getirir. Bilimsel ve hukuki karar almak yerine anlık ve duygusal kararlar veren MEB, Alan değişikliği başvurularında öğretmenlerin taleplerini de dikkate almalıdır.

Öğretmenin eğitimini aldığı alanda çalışması esas alınarak, ilde boş olan tüm kontenjanların alan değişikliği işlemlerinde açık olarak gösterilmesi gerekmektedir. Buralara başvuru imkânının önü kesilmemelidir. Sınıf Öğretmenliği yapan alan mezunu öğretmenlerin branşına geçişleri sağlanmalıdır. Fizik, Kimya, Biyoloji mezunlarının Fen Bilgisi; Edebiyat mezunlarının Türkçe; Tarih, Coğrafya mezunlarının da Sosyal Bilgiler alanına geçebilmelerine imkân verilmelidir. Önceki yıllarda alan değişikliği yapmış fakat atandıkları alanda yeterli olamadıklarını düşündükleri için mutsuz olan ve verimsiz olarak çalışmak zorunda kalan öğretmenlerimiz de tekrar eski alanlarına dönebilmelidir. İkinci üniversite, yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayanlar da alan değişikliğinden yararlandırılmalıdırlar.

Sadece belirtilen alanlara geçiş hakkı verilmesi çok eksik bir uygulamadır ve beklentilere çare olamamıştır. Bir zamanlar sadece yan alan ile alan değişikliği yapılabilmişken 4 yıllık fakülte bitirerek, kendisine bilgi katan, tecrübe edinen öğretmene geçiş hakkı verilmeyerek adeta cezalandırılmıştır. Ayrıca mezuniyet alanı farklı, atandığı alan farklı öğretmene de bu haktan faydalanması gerekmektedir.

2013-2014 eğitim öğretim yılı sonunda kapatılan, Öğretmen Liselerindeki ve Sağlık Meslek Liselerindeki alan öğretmenlerinin girebileceği dersler, Talim Terbiye Kurulunca düzenlenmiş olsa da, seçmeli hale getirilen ve YGS sınavlarında kıymeti bulunmayan bu derslerin neredeyse hiç tercih edilmemesi bu öğretmenlerin alan değişikliğini zorunlu kılmaktadır. Bu alanlardaki binlerce öğretmen çok yakında norm fazlası durumuna düşecekler ve acilen alan değişikliğine ihtiyaçları vardır.
Teknoloji tasarım dersi sadece 7 ve 8. sınıflarda olmasına ve norm açığı da çok olmamasına rağmen alan değişikliği yapılabilmesine bir anlam verilememiştir.

Alan değişikliği sadece zihinsel engelliler ve teknoloji tasarım alanıyla sınırlandırılması öğretmenlere önce umut dağıtıp sonra onları eli boş çevirmektir. Böylece binlerce atama alanı dışında çalışan öğretmenin beklentisi boşa çıkmıştır. Hesapsız ve plansız bir çalışma ile bunu yapan MEB, umut tacirliğine bir son vermeli; diploma, mezuniyet alanı veya yan alanlar konusunda alan değişikliği yapıp yapmayacağını bir sisteme oturtmalıdır. Usulen yapılmış izlenimi veren bu çalışma ile MEB üzerine düşeni yapmamış ve sonuçta dağ fare doğurmuştur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum