Aktif-Eğitim-Sen: Öğretmen Çocukları Burs Kontenjanından Yararlanmalı

Aktif-Eğitim-Sen: Öğretmen Çocukları Burs Kontenjanından Yararlanmalı

Aktif-Eğitim-Sen Öğretmen Çocuklarının Burs Kontenjanından Yararlanmasını İstedik

Aktif Eğitim-Sen genel merkezi'nden yapılan açıklama:

Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavına (PYBS) başvurabilmek için İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinin 5. maddesinde; hesaplama ve maddi yoksunluk sınırıyla ilgili "Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun (M) işaretli cetvelinde belirtilen Milli Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinden en azının üç katını geçmemek kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak." şartı esas alınmıştır.

Ancak günümüzdeki reel maaşlar dikkate alındığında hiçbir öğretmen çocuğunun bu şartlara uymadığı görülecektir. Örneğin; 2 çocuklu bir ailede ortaya çıkan hesaba göre (4x7050=28200/12=2350 TL.) tek maaşlı 12 yıllık bir öğretmen çocuğu bile bu şartları taşımamaktadır.

Kişi başı gelir limitinin çok düşük belirlenmiş olması, öğretmen ve memur çocuklarının bu haktan yararlanmasını neredeyse imkânsız hale getirmekte, serbest meslek çalışanlarının gelirlerini gerçek dışı beyan etmeye teşvik etmektedir. Bu şartlar altında öğretmen çocukları için yüzde 15 olarak belirlenen kontenjan göstermelik olmaktan öteye geçmemektedir. Yani İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinin 5. maddesi 2. fıkrasının (d) bendi ile 10. maddesinin 1. fıkrası günümüz şartlarında uygulanamaz hale gelmiştir.

Sonuç olarak; İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinin maddi yoksunluk sınırını belirleyen 5. maddesinin 2. fıkrasının (d) bendindeki "üç katını geçmemek" ibaresinin günümüz şartlarına uyarlanarak "dört katını geçmemek" şeklinde değiştirilerek mağduriyetlerin gidermesi için, Aktif Eğitimciler Sendikası olarak Milli Eğitim Bakanlığına talepte bulunduk.

 

Bakanlığa yazılan resmi yazı için tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.