'Andımız' kararı kesinleşmeden ortalığı karıştırdı

'Andımız' kararı kesinleşmeden ortalığı karıştırdı

Yerel seçimde Cumhur İttifakı'nı sürdürmek için zemin arayan AK Parti ile MHP arasında andımız çatlağı... Danıştay'ın 'Öğrenci Andı'nı kaldıran yönetmeliği iptal etmesine AK Parti tepki gösterdi. MHP ise açıklamalardan sonra 'Ne mutlu Türküm diyene' tweet

Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında öğrenciler tarafından okunan 'Andımız'ı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti. Danıştay'ın bu kararına siyasi parti, sendika ve Milli Eğitim Bakanlığı'ından tepki geldi.

Gerekçe: Hukuki olarak temelsiz

Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında okunan 'Andımız'ı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti. Gerekçesinde "Uygulamanın kaldırılmasına ilişkin değişiklik hukuksal temellere dayanmıyor" denildi.

'DANIŞTAY ANAYASAYI ÇİĞNEDİ'

Yüksek Mahkeme'nin hükmünü eleştiren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül "Yargı kararları ihtilaf çıkarmaz, ihtilaf giderir" dedi. Anayasaya göre Danıştay'ın, yerindelik denetimi yapamayacağını belirtti. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ Anayasa'nın çiğnendiğini öne sürdü. TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop da tepkisini "Eski ideolojik korumacılık günleri geri mi dönüyor?" sözleriyle dile getirdi.

'TÜRK OLMAKTAN MI RAHATSIZLAR'

AK Parti kanadından gelen sert değerlendirmeler sonrası MHP'nin resmi Twitter hesabından 'Ne mutlu Türküm diyene' paylaşımı yapıldı. Andımız kararına muhalefetten de destek geldi. Akşener: Danıştay'a çemkirenler Türk olmaktan mı, doğru olmaktan mı rahatsız oluyor? Karamollaoğlu: Mahkemenin aldığı karara uyulur herhalde. CHP'li Engin Özkoç: Danıştay'ı töhmet altında bırakmak doğru değil.

8 Ekim 2013'te kaldırılan Öğrenci Andı, Danıştay'ın kararıyla geri döndü. Danıştay "Öğrenci Andı okutulsun" dedi. Danıştay'ın verdiği bu karar tepkiler gecikmedi. Milli Eğitim Bakanlığı'nca Danıştay 8'inci Dairesi'nin 'Öğrenci Andı' kararıyla ilgili "Danıştay 8'inci Dairesi, 24 Nisan 2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir. Karar henüz kesinleşmemiştir. Hukuki süreç devam etmektedir" denildi. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Danıştay 8'inci Dairesi'nin 'Öğrenci Andı' kararıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Kararın henüz kesinleşmediği, hukuki sürecin sürdürüldüğü belirtilen açıklamada 'Medyaya 'Öğrenci Andı Geri Dönüyor' başlığıyla yansıyan haberlerle ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. İlköğretim kurumlarında 'Öğrenci Andı' okutulmasına ilişkin yönetmelik maddesi, 8 Ekim 2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 1. Maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Danıştay 8. Dairesi, 24.04.2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir. Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir. Hukuki süreç devam etmektedir' denildi.

ADALET BAKANI GÜL: DANIŞTAY VERDIĞI KARARLA IHTİLAF YARATTI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Danıştay'ın "Öğrenci Andı"yla ilgili kararına ilişkin Twıtter hesabından yaptığı açıklamada, "Yargı kararları ihtilaf çıkarmaz, ihtilafları giderir. Bunun yolu Anayasaya sadakatten, her organın kendi meşru sınırları içinde kalmasından geçer. Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar. Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Dairesi'nin öğrenci andına ilişkin kararı, maalesef bu ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır" dedi.

AKŞENER: KARARA ÇEMKIRENLER DOĞRU OLMAKTAN MI KORKUYOR?


İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Danıştay'ın 'Öğrenci Andı' kararının ardından AK Parti ve hükümetten gelen açıklamalara tepki gösterdi: "Danıştay kararına çemkirenler, Türk olmaktan mı, doğru olmaktan mı rahatsız oluyorlar?" Danıştay'ın okullarda 'Andımız Yeniden okutulsun' kararına gelen itirazları eleştiren İYİ Parti lideri Akşener, Twitter hesabından, "Başta Sayın Bakan olmak üzere Andımız ile ilgili Danıştay kararına çemkirenler, Türk olmaktan mı, doğru olmaktan mı rahatsız oluyorlar?" paylaşımında bulundu.

KARAMOLLAOĞLU: MAHKEMENIN ALDIĞI KARARA UYULUR HERHALDE


8 Ekim 2013'te kaldırılan 'Öğrenci Andı'nın Danıştay'ın kararı ile geri döndü. Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, Danıştay 8. Dairesinin 'Öğrenci Andı' kararıyla ilgili gazetecilerin sorusunu yanıtladı. Karamollaoğlu, Danıştay'ın verdiği kararı inceleme zamanı bulamadığını belirterek, "Mahkemenin aldığı bir karar varsa ona uyulur herhalde. Ama bir değişiklikte yapılabilir artık onu nasıl olacak hükümet takdir edecek herhalde" dedi.

ENGIN ÖZKOÇ: BU METINDE SIZI RAHATSIZ EDEN NE?


CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Danıştay'ın 'Andımız' kararıyla ilgili olarak hükümet ve AK Parti çevrelerinden gelen tepkilere ilişkin 'Bu metinde sizi rahatsız eden nedir?' diye sordu. Özkoç "AKP istediği zaman 'yasalar var' diyor. Brunson'da öyle demediler mi? 'Yargı karar verdi saygılıyız' diyorlar. İşlerine geldiğinde 'tamamdır' diyorlar. Ama işlerine gelmeyen karar çıkınca hemen feveran ediyorlar. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Yargıya ya güveniyorsunuz ya da güvenmiyorsunuzdur. Danıştay'ı töhmet altında bırakmak doğru değil. Neden bu kadar rahatsızsınız bu anttan? Türklüğün adının geçmesi mi, Atatürk'ün adı geçmesi mi? Bu metinde sizi rahatsız eden nedir? Söyleyin samimi olun, dürüst konuşun' dedi.

Karar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum