Ankara M.E.M  Re’sen Norm Dışı Atamadan Vazgeçmelidir

Ankara M.E.M Re’sen Norm Dışı Atamadan Vazgeçmelidir

Ankara M.E.M Re’sen Norm Dışı Atamadan Vazgeçmelidir

 

MEMUR-SEN ANKARA İL VE EĞİTİM-BİR-SEN 1 NOLU ŞUBE BAŞKANI MUSTAFA KIR’IN YAZILI BASIN AÇIKLAMASI METNİDİR. 25.01.2013

Ankara M.E.M  Re’sen Norm Dışı Atamadan Vazgeçmelidir

            Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü web sitesinde ‘NORM FAZLASI BRANŞ ÖĞRETMENLERİ hakkında yaptığı açıklama ile kafaları bir kez daha karıştırmıştır.

             Yapılan açıklama aynen aşağıdaki gibidir;

            Açıklamaya göre: Re’sen atama aşağıdaki esaslara göre yapılacaktır:

             “1- Anadolu statüsündeki okullarımızda çalışan, yazılı sınav sonucuna göre atanmış öğretmenlerimizin atamaları, Anadolu statüsündeki okullara gerçekleştirilecektir.

            2- Öğretmenlerimizin eş ve sağlık özürleri, engelli öğretmen olarak atananların durumları yönetmelik gereği dikkate alınacaktır.

            3-Aday öğretmenlerden norm fazlası olarak belirlenenlerin, tercihleri doğrultusunda ya da re’sen atamaları gerçekleştirilecektir.

            4-Okul idareleri tarafından hatalı bilgi girişleri nedeniyle, norm fazlası konumuna düşen öğretmenlerimizin mağdur edilmemesi amacıyla, okul idarelerinden bu durumdaki öğretmenlerimizin isimlerinin bildirilmesi istenmiş ve bu durumda olan yaklaşık 250 öğretmenin ismi, norm fazlası öğretmen listesinden çıkartılmıştır. Bu nedenle de sitemizde yayınlanan Norm Fazlası Branş Öğretmenleri Ataması Bilgi Sorgu Ekranındaki sıralamalarda değişiklikler olmuştur.

Norm fazlası olmadığı halde, norm fazlası olarak gösterilen bu 250 öğretmenimizin mağduriyetine sebep olan ilgililer hakkında gerekli yasal süreç başlatılmıştır.

            5-Ataması gerçekleşen norm fazlası öğretmenlerin ilişik kesme işlemleri hizmetin gereği, kamu yararı ve öğretmen ihtiyaçları da gözetilerek ilgili kurum ve ilçe milli eğitim müdürlükleri arasında koordine kurulmak suretiyle 2. Yarıyıl sonunda da gerçekleştirilebilecektir.

6-Sistemden kaynaklanan teknik aksaklıklar nedeniyle 2.aşama başvurularının 17.01.2013 tarihinde başlatılamadığından, son başvuru süresi 25.01.2013 tarihine kadar uzatılmıştır.’’

 

            Açıklamadan anlaşıldığı üzere, her ne kadar Anadolu statüsündeki okullara yazılı sınav sonucuna göre atananların norm dışı atamaları yine aynı statüdeki okullara yapılacağı, eş ve sağlık özürleri ile engelli öğretmen olarak atananların durumlarının dikkate alınacağı, okul idareleri tarafından hatalı bilgi girişi nedeniyle norm fazlası gösterilen 250 öğretmenin norm fazlası öğretmen listesinden çıkartıldığı, norm fazlası öğretmen atamalarının ya tercihleri doğrultusunda ya da re’sen atamaları gerçekleştirileceği ancak ilişik kesme işlemleri hizmetin gereği, kamu yararı ve öğretmen ihtiyaçları da gözetilerek ilgili kurum ile ilçe milli eğitim müdürlükleri arasındaki koordine kurularak 2. Yarıyıl sonunda da gerçekleştirilebileceği ifade edilmiş olsa da; gerçekte atama sürecinde öğretmen tercihinin uygulamada belirleyici olmaması nedeniyle   ‘re’sen veya zorunlu isteğe bağlı atama yapılması’  halen eğitim sistemimizin önemli bir sorunu olan parçalanmış aile sorunundan kaynaklanan mağduriyetleri derinleştirecektir.

 

 Norm dışında kalıp ta eş veya sağlık özür grubundan öğretmenlerin atama esnasında yönetmelik gereği de olsa durumlarının dikkate alınması yerinde bir karar olmakla birlikte,  atama kararnamesinde eş durumundan atandığı yazmasa bile aynı ilçe de eşleri ile birlikte çalışan öğretmenlerin atamasının yapılması yeni parçalanmış aileler ve yeni özür grubu mağdurları üretecektir.

 

            Bu kapsamda yapılan uygulama ile ilişiği kesilen veya ilişiğinin kesilmesi sene sonuna bırakılan öğretmenin motivasyon düşüklüğü ve uyum sorunu sebebiyle verimli hizmet yapması engellenmiş olacaktır.

 

            ‘’Re’sen veya isteğe bağlı’’ atamaları gerçekleştirilen öğretmenlerin ilişik kesme işlemlerinin ilgili kurum ile ilçe milli eğitim müdürlükleri arasında kurulacak koordine sonucunda 2. yarıyıl sonunda da gerçekleştirilebileceği hükmüne göre ilişik kesme işlemi; farklı şekillerde yorumlanacak, bu durum açık bir kaosun yaşanmasına, öğretmen camiası nezdinde okul müdürlüklerine ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine olan güven duygusunu sarsacaktır.

 

Bilindiği üzere 2012-2013 eğitim-öğretim yılı başında okul müdürlükleri ile ilçe milli eğitim müdürlükleri arasında yapılan çalışma neticesinde ders açığı, okullara öğretmen görevlendirme yoluyla giderilmeye çalışılmıştır. Gerçekte norm dışı gösterilen branş öğretmenlerinin 2012 Temmuz ayında yapılan tahmini norm güncellemesi ile norm dışı gösterilen ve şu anda yapılacak bir güncelleme ile de büyük çoğunluğu norm kadro içinde kalabilecek bu öğretmenler tayin istemeye zorlanmıştır.

 

 Oysaki öğretim yılı sonunda zaten bir norm güncellemesi yapılacaktır.  Şu an ataması yapılıp ihtiyaca binaen ilişiği kesilmeyip okulunda kalan veya ilişiği kesilip başka ilçelere gönderilen öğretmenin yerine yeni bir norma kadro ihtiyacı doğacaktır. Re’sen atanan öğretmen, böylelikle norm içinde kalabilecekken, resen ataması yapıldığı için o gidecek yerine doğal olarak yerine bir başkası gelecek re’sen atama şekli resmen zulme dönüşecektir.

 

Norm dışı öğretmenlerin çalıştığı ilçe içerisinde isteğe bağlı olarak atamasının yapılması uygulaması hizmetin gereği olarak yerinde bir uygulama şeklidir. Ancak, ister zorunlu isteğe bağlı il içi atama isterse resen atama olsun her iki durumda da mevcut uygulama bu haliyle hukuk dışı olup, açılacak bir dava neticesinde isteği dışında atanan öğretmenlerin eski okullarına dönmeleri durumu kamu yararı beklenirken, kamu zararı doğuracaktır.

 

  Norm dışı olarak gösterilen öğretmenlerin atama işlemlerinin eğitim yılı sonunda yapılacak bir norm güncellemesi neticesinde yapılması en akılcı ve en sağlıklı yoldur.

 

            Evini, çalıştığı okula göre tutan, çocuklarının okulunu buna göre belirleyen ve şimdi de norm dışında gösterilen branş öğretmenleri eğitim-öğretim yılı başından beri tabir caizse diken üstünde duruyor. Kamu yararı veya hizmetin gereği gibi ifadelerle yapılan icraatlar meşru gibi gösterilmeye çalışılsa da sürekli ev, iş ve okul değiştirmeye zorlanan öğretmenin eş ve çocuklarının uyum sorunu ve psikolojik durumu dikkate alınmamaktadır.

 

 Özellikle ülke genelinde Milli Eğitim Müdürlüklerinin bazılarının norm dışı atamaları sene sonuna ertelemeleri, bazılarının ise hemen uygulamaya geçmesi böyle aynı şartlardaki eğitim çalışanlarının farklı uygulamalara tabi tutulmaları sürekli huzursuzluğa yol açmaktadır.

 

       Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün mağduriyetler derinleşmeden söz konusu resen atama işlemini derhal durdurmasını aksi takdirde Eğitim Bir-Sen olarak, mağdur edilen öğretmenlerimizin haklarını hukuk sistemi içinde sonuna kadar arayacağımızın bilinmesini kamuoyuyla paylaşıyorum.

 

mustafa-kr19@hotmail.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.