Ankara MEM'den Örnek Proje: Çatışmaları “Arabulucu Öğrenciler” Çözecek

Ankara MEM'den Örnek Proje: Çatışmaları “Arabulucu Öğrenciler” Çözecek

Ankara İI Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan “Arabuluculuk Projesi”yle Ankara’daki öğrenciler arasında kardeşlik pekiştirilecek.

Ankara MEM’den Örnek Proje:  Okullarda Çatışmaları “Arabulucu Öğrenciler” Çözecek

Ankara İI Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan “Arabuluculuk Projesi”yle Ankara’daki öğrenciler arasında kardeşlik pekiştirilecek.

Projenin bir adımı; “Etimesgut  Müzakereci - Arabulucu - Lider Öğrenci Yetişiyor” sloganıyla Ufuk Aslan Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Öğrenciler ‘arabuluculuk’ sertifikasını alarak, yemin ettiler.

Erol Bozkurt: Yarının Liderlerini Yetiştirmek İstiyoruz

Projenin Ankara ve Türkiye’deki öğrencilerin geleceğine yatırım yapacağını belirten Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt, “Şu an Polatlı ve Etimesgut’ta 6 bin arabulucu öğrencimiz bulunuyor. Hedefimiz Ankara’da 100 bin arabulucu öğrenciye ulaşmak. Bu bir kardeşlik  projesi. Yani öğrenciler arasındaki çatışmanın ortadan kaldırıldığı, otoritenin kenara itildiği, çocukların kendi projelerini üretebildiği, kendi sorunlarını çözebildikleri bir proje. 16 - 17 yaşındaki çocuklarımız bir başkasının sorunlarını çözecek. Böyle bir insan yarın yetişkin olduğu zaman sorunların çözümünde öncü olacak. Sadece okullarımızda öğrenciler arasında akran çatışması sorunu olduğu için bu projeyi başlatmadık, amacımız yarının liderlerini yetiştirmek” ifadelerini kullandı.  

“Akran Akranı Dinler”

“Bu projeye başlarken odak noktamız bireydi” diyen 9 Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abbas Türnüklü, “Şiddete odaklanarak barış ve uzlaşı ortamını getirmemiz zor. Bireyin becerileri arasında arabuluculuk zaten var, biz bunu geliştirmek istiyoruz. Proje kapsamına 10 –-18 yaş arasındaki öğrencileri aldık ve bu dönemde akran etkisi çok önemli. Akran akranı dinler, dolayısıyla biz bu 8 sene içerisinde empati kültürünü, dinleme kültürünü, uzlaşma kültürünü bu çocuklarımıza kazandırırsak şiddete karşı çocuklarımız duracak ve önemli liderler yetişecek” diye konuştu.

“Tüm Türkiye’de Arabuluculuk Yayılacak”

Arabuluculuk projesinin yüzde 90’ların üzerinde başarıya ulaştığını ifade eden Türnüklü şöyle konuştu: “100 binlerce toplum liderini bu coğrafyalarda yetiştirirseniz kendi geleceğinize yatırım yapmış olacaksınız. Biz bu arabuluculuk projesiyle yüzde 90’ın üzerinde başarı elde ediyoruz. Yüzde 93 - 94 seviyelerinde çocuklar aralarındaki sorunları çözüyor. Her sınıftan arkadaşlarının seçtiği 4 kız 4 erkek öğrenci arabulucu oluyor. Bu projeyi Ankara’da başlatıp tüm Türkiye’ye yaymayı hedefliyoruz”       

“Toplumun Dönüşümüne De Katkı Sağlanacak”

Projenin sağlayacağı faydalar hakkında konuşan Ufuk Aslan Anadolu Lisesi temsilcisi, “Bir yandan öğrenciler arasında yaşanan anlaşmazlık ve çatışmalar yapıcı ve barışçıl bir şekilde dönüştürülürken, diğer yandan da arabulucu öğrencilerin sosyal becerileri geliştirilecek. Böylece toplumun dönüşümüne de katkı sağlanacak. Hem öğretmenler hem de öğrenci velileri, anlaşmazlık çözümü ve arabuluculuk konusunda bilgilenecek, uzlaşı ve diyalog kültürünün yerleşmesine destek olunacak” dedi.

Arabuluculuk Yemini

Arabuluculuk Sertifikası alan öğrencilerin yaptığı yemin ise şöyle: “Arabuluculuk belgemi aldığım şu anda arabuluculuk yaparken tarafsız kalacağıma, barıştırdığım arkadaşların sırlarını saklayacağıma, adaletten ve barış yapıcılıktan ayrılmayacağıma, insan haklarına ve evrensel değerlere saygılı olacağıma namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

image001-021.jpgimage005-010.jpgimage006-003.jpgimage007-002.jpgwww.memurpostasi.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum