Araç sahipleri dikkat! Yüzde 300 zam geldi! Düzenleme yolda...

Araç sahipleri dikkat! Yüzde 300 zam geldi! Düzenleme yolda...

Araç sahipleri bu haber size araç kasko fiyatlarında yüzde 300 varan fiyat artışı gerçekleşti. 150 Bin tl bulan fiyatlar araç sahiplerini bir hayli zora sokarken kasko fiyatlarında düzenleme yapılması bekleniyor

Araç sahipleri bu haber size araç kasko fiyatlarında yüzde 300 varan fiyat artışı gerçekleşti. 150 Bin tl bulan fiyatlar araç sahiplerini bir hayli zora sokarken kasko fiyatlarında düzenleme yapılması bekleniyor

Araç sahibi olanlar, bir araba almanın hayalini kuranlar birçok masrafı da göz önüne alıyor. Akaryakıt fiyatları, trafik sigortası, kaskosu, araç bakımı derken kontağı hiç çalıştırmasanız bile aylık gider binlerce lirayı geçiyor. Gelen zamlarla rakamlar her geçen gün daha da artıyor. Bu kapsamda otomobil sahiplerini yakından ilgilendiren bir zam da kasko fiyatlarında yaşandı. Bu sebeple birçok sürücü büyük risk alarak sadece zorunlu trafik sigortası ile yetiniyor. Türkiye Sigorta Birliği ve diğer paydaşlarla belirlenen zorunlu trafik sigortasına ilişkin yeni yol haritası açıklandı. Yeni düzenlemeyle hedef, trafik kazalarını asgari düzeye indirmek. Zorunlu trafik sigortasında basamak sayıları artırılacak. Çok riskli sürücüler sıfır basamağında yer alacak ve yüzde 200 zamlı poliçe bedeli ödeyecek. Ancak son dönemde poliçesi biten vatandaşlar araçlarına trafik sigortası yaparken zorluk çekiyor.

‘SİGORTA ŞİRKETLERİ KAÇINIYOR’

Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:


"Ben buna trafik sigortasında kaos diyorum. Sigorta acenteleri ve araç sahipleri sigorta şirketleri ile karşı karşıya kalıyor. Çünkü sigorta şirketleri trafik sigortasında fiyat artmasına rağmen önümüzdeki dönemdeki belirsizlik nedeniyle çok daha fazla zarar edilecek endişesiyle trafik poliçesi yapmaktan kaçınıyorlar.

‘CİDDİ PARASAL CEZASI SÖZ KONUSU’

Sigorta acenteleri çok zor durumda kalıyor. Yıllardır müşterileri karşısında yola çıkacak poliçe olmazsa arabası bağlanır, trafik cezası alabilir ve araçları otoparka çekilebilir bir sürü risk var. Poliçe saatlerce beklemesine rağmen yapılamıyor. Aslında trafik poliçesini reddetmek kanunen yasak. Ciddi parasal cezası, tekrarında ise ruhsat iptaline kadar giden önemli cezalar söz konusudur.

 

‘SİGORTA ŞİRKETLERİNİN ZARARI 9 KATINA ÇIKTI’

Buna rağmen şirketler büyük zarar endişesi ile yapmak istemiyorlar. Aslında döviz ne kadar artacak bilemiyorlar, araç fiyatları ne kadar yükselecek? Çip krizi var bunu tespit edemiyorlar. Bir de 2022’nin ilk 9 aylık Ocak-Ekim dönemi verileri açıklandı. Buna göre ilk 9 ayda sigorta şirketleri trafik sigortasında 7.9 milyar TL zarar açıkladı. 2021 yılının ilk 9 ayı ile mukayese ettiğimizde ise bir önceki yıla göre zararın 9 katına çıktığını görüyoruz.

‘ŞİRKETLER 165 TL HASAR ÖDÜYOR’

Şu anda aralık ayı itibarıyla trafik sigortasındaki hasar prim oranı yüzde 165’tir. Yani şirketler aldıkları her 100 liralık prim karşısında 165 TL hasar ödüyorlar. Hiçbir şirket bile bile bu kadar zarar etmek istemiyor.

"150 BİN TL’NİN ALTINDA POLİÇE BULAMIYOR"

ATV Ana Haber’de yer alan habere göre; Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı, "Geçen sene hususi binek bir otomobil için kasko bedeli 2-3 bin TL çıkarken, şu anda 10-12 bin TL aralığında rakamlar söz konusu. Lüks arabalarda ise durum çok daha vahim. 30 bin TL kasko fiyatı çıkarken şimdi 150 bin TL’nin altında poliçe bulamıyor. Pandemide arabalar kullanılmadı. Kullanılmayan arabalardan dolayı sigorta şirketleri, trafik sigortası ve kasko poliçelerinde fiyatları yüzde 50’ye yakın aşağı çektiler. Pandemi sonrası insanlar araçlarını kullanmaya, hasar prim oranları da artmaya başladı. Bunun ardından bir anda 3-4 kat artış yaşandı” dedi.

Turusan Bağcı, ilginç bir kaos yaşandığının altını çizerek, “Tüketici yüksek fiyatlardan dolayı yapmak istemiyoruz diyor. Sigorta şirketleri de ilginç bir şekilde poliçe yapmak istemiyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.