Hangi Kurumlarda Ders Ücreti Ödenebiliyor? Kurum İçi Eğiticiye Ücret Ödenir Mi?

Hangi Kurumlarda Ders Ücreti Ödenebiliyor? Kurum İçi Eğiticiye Ücret Ödenir Mi?

Belediye ve il özel idaresi gibi kurumlarda hizmet içi eğitim veren personele ders ücreti ödenemiyor. Gerekçe 657 sayılı Kanun’un 89. maddesinde.

Hayır. 657 sayılı Kanun’un 89. maddesi kapsamına girmeyen kurumlarda, kurum içi hizmet içi eğitimde görev alan kamu görevlilerine ders ücreti ödenemiyor.

Belediye ve il özel idaresi gibi kurumlar, bu maddede sayılan eğitim kurumu niteliğini taşımıyor.

İlgili yönetmelik, kurumların kendi personelini eğitici olarak görevlendirebileceğini düzenliyor; ancak bu görevlendirmenin ücretli olacağına dair doğrudan bir hüküm içermiyor.


Hangi kurumlarda ders ücreti ödenebiliyor?

657 sayılı Kanun’un “Ders görevi” başlıklı 89. maddesi, ücretli ders görevi verilebilecek yerleri sayıyor:

Kapsamdaki kurumlar
Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları
Üniversite ve akademiler (askerî akademiler dahil)
Okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlar
Benzeri kuruluşlar

Bu yerlerde öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması hâlinde; öğretmenlere, öğretim üyelerine, diğer memurlara veya açıktan atanacaklara ücretle ek ders görevi verilebiliyor.

Ders saati sayısı ve görev alacakların nitelikleri Cumhurbaşkanı kararıyla belirleniyor.


Hizmet içi eğitim mevzuatı ne diyor?

Düzenlemeİçerik
657 sayılı Kanun 214. maddeHizmet içi eğitim, memurların yetişmesi, verimliliğinin artması ve ileriki görevlere hazırlanması amacıyla uygulanıyor
657 sayılı Kanun 217. maddeDevlet memurları eğitimi genel planı Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlüğe konuluyor
Memurların Yetiştirilmeleri ve Eğitimleri Hakkında Genel Yönetmelik 10/2Eğitici olarak görev alanlara verilecek ücretler “657 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatına göre” ödeniyor

Kritik nokta: Yönetmelik ücreti doğrudan düzenlemiyor; 657 sayılı Kanun’a atıf yapıyor. Kanun’un 89. maddesi ise belediyeleri kapsamıyor.


Ders ücreti ne kadar? (2026 ikinci yarı)

657 sayılı Kanun’un 176. maddesi, 89. maddeye göre ders görevi verilenlere ödenecek ücreti düzenliyor.

DurumHesaplamaTutar
Gündüz öğretimi140 × 1,575512220,57 TL
Yarıyıl/yaz tatili, cumartesi-pazar, 18.00 sonrası150 × 1,575512236,33 TL

Artırımlı ödemeler:

KimArtış
Özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim gördüğü kurumlardaki öğretmen ve yöneticiler%25 fazla
Bu öğrencilere yönelik özel sınıf öğretmenleri%25 fazla
Cezaevlerinde görevli öğretmenler%25 fazla
MEB Destekleme ve Yetiştirme Kursları kapsamında görev alanlar%100 fazla

Yükseköğretimden görevlendirilen öğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun’a göre ek ders ücreti ödeniyor.

Konferans ücreti her yıl bütçe kanunlarında gösteriliyor.


SIK SORULAN SORULAR

Belediyede eğitim verdim, ücret alamaz mıyım?
657 sayılı Kanun’un 89. maddesi kapsamında olmayan kurumlarda ders ücreti ödenmesi mümkün görülmüyor.

Peki neden görevlendiriliyorum?
Yönetmelik, kurumların kendi personelini eğitici olarak görevlendirmesine izin veriyor. Ancak ücret konusunda doğrudan hüküm yok.

Hangi kurumlarda ödenebiliyor?
Eğitim ve öğretim kurumları, üniversiteler, akademiler, kurs ve yaygın eğitim yapan kuruluşlar.

Üniversitede eğitim verirsem ücret alır mıyım?
Üniversiteler 89. madde kapsamında. Ancak kendi kurumunuz ve görevlendirme şekli belirleyici; kurumunuza danışın.

MEB’de hizmet içi eğitim veren öğretmen ücret alıyor mu?
MEB eğitim kurumu niteliğinde; ödeme usulü kendi mevzuatına göre yürütülüyor.

Yol ve konaklama gideri ödenir mi?
Eğitim giderleri ayrı düzenleniyor. Görevlendirme yazınızda belirtilen hususlar için kurumunuzun mali hizmetler birimine başvurun.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.