Atama izinleri, KPSS adaylarını etkiler mi?

Atama izinleri, KPSS adaylarını etkiler mi?

Atama kontenjanlarının açıklanmasının KPSS adayları açısından önemi nedir?

Atama kontenjanlarının açıklanmasının KPSS adayları açısından önemi nedir?

17 Nisan itibariyle 2014 yılı için kalan kadroların dağılımı da açıklandı. Basında yine yanlış şekilde değerlendirilen bu durum adayların da kafalarını karıştırdı.

Kısa bilgi

Kamu kesiminde bir yıl içinde istihdam edilecek toplam memur sayısının üst sınırı o yılın bütçe kanununda gösterilir. Bu toplam sayı daha sonra kurumlar bazında dağıtılır. (Bu rakamlara işçi, sözleşmeli personel, 4/C personel dahil değildir.) Kurumlar da kendilerine verilen kadro sayısını ihtiyaç duyulan unvan bazında belirlerler. Örneğin, kendisine 20 kadro verilen bir kurum bunu; 5 memur, 5 mühendis, 5 şoför, 5 şube müdürü gibi belirleyebilir.

2014'teki durum

2014 yılı için bütçe kanununda 36 bin kadro verildi. Bu sayının son 12 yıldaki en düşük kadro sayısı olduğunu daha önce belirtmiştik. Bunun 10+5 bini MEB'e verilmiştir. Bin 824'ü ise Ocak ayında, kurumların acil ihtiyacı nedeniyle dağıtıldı. Geri kalanların dağıtımı ise 17 Nisan'da yapıldı. Hatta henüz dağıtımı yapılmamış 500 civarında kadro bulunmaktadır.

Kurumlar bu sayıların hepsini KPSS ile mi almak zorunda?

Hayır. Bu sayılar üst sınırdır. Kurum isterse bunu hiç kullanmaz, isterse hepsini kullanır. Ya da birazını kullanıp diğerlerini kullanmayabilir de.

Kullanılan kadroların ise KPSS ile alım yoluyla kullanılma zorunluluğu yoktur. Kurumlar başka kurumlarda çalışmakta olan memurları da nakil yolu ile almak istediklerinde de yine kadro kullanmış olacaklardır.

Haziran merkezi alımı etkilenir mi?

Haziran alımları için kurumların DPB'ye kadro bildirimi 16 Mayıs'ta sona eriyor. Haziran'da memur almak isteyen bir çok kurumun kadro talebi işlemleri bu tarihe yetişecektir. Ancak yine de bazı sorumsuz ve kaygısız kurumların bu 16 Mayıs'a kadar işlemleri yetiştiremeyeceğini tahmin etmek de açıkçası zor değil.

Haziran alımını etkileme hususunda ise daha önce belirttiğimiz gibi bu sene memur alımları çok düşük olacak. Çünkü 36 bin sayısı gerçekten çok düşük bir sayı. Bazı adaylar "oh ne güzel yeni kadrolar geldi" diye sevinseler de bu zaten sene başında çokça eleştirdiğimiz düşük rakamın ta kendisidir.

Kasım merkezi alımı nasıl olur?

Kural olarak haziran alımı büyük alımdır ve kasım alımları ise düşük sayılı alımlardır. Bu sene kadro az olduğu için kasım alımları daha da düşük olacaktır. Ancak haziran alımı 2012 KPSS puanıyla yapılan son merkezi alımdır. Artık puanlar düşük olacağı düşüncesiyle bazı kurumlar yüksek puanla zeki personel alalım diyerek haziran yerine Kasım'da alım yapmayı düşünebilir. Çünkü kasım alımları 2014 KPSS puanı ile yapılacak olan ilk yerleştirme olacaktır.

Aday sorusu: "Bu dağılım bizim bölümümüzden alımı etkiler mi?"

Kontenjan dağılımının bölümlerle alakası ilgisi yoktur. Görüldüğü gibi sadece genel sayı verilmiştir. Bunların hangi unvan olacağı ve bunlara hangi bölümlerden alım yapılacağı ise kurumların takdirindedir. Ancak, kurumlara tahsis edilen atama izni sayısı çok az olduğu için, bu azalmadan tüm adaylar etkilenecektir.

Kutay Seymen ARIKAN

Kutay@memurlar.net

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.