Atatürk yarışması tartışmasında Yusuf Tekin'den dikkat çeken açıklama

Atatürk yarışması tartışmasında Yusuf Tekin'den dikkat çeken açıklama

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, tartışma yaratan yarışma izin sürecine ilişkin açıklamasında, başvuruda 7 ayrı eksiklik bulunduğunu söyledi. Tekin, eksikler tamamlanmadan izin verilmesinin hukuken mümkün olmadığını belirtti.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 24 TV canlı yayınında son günlerde kamuoyunda tartışma konusu olan yarışma izin süreciyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tekin, bazı çevreler tarafından gündeme taşınan “Bakanlık Atatürk temalı yarışmaya izin vermedi” iddialarına karşılık, başvurunun içerik nedeniyle değil, mevzuata uygun bulunmayan eksikler nedeniyle sonuçlandırılamadığını söyledi. Başvuruda 7 ayrı eksiklik tespit edildiğini belirten Tekin, gerekli şartlar yerine getirilmeden Bakanlığın onay vermesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Bakan Tekin, Millî Eğitim Bakanlığı’nın okullarda yapılacak yarışma, etkinlik ve proje başvurularında belirli standartlar aradığını vurgulayarak, bu kuralların her başvuru için geçerli olduğunu dile getirdi. Bakanlık olarak önlerine gelen hiçbir talebi keyfi biçimde değerlendirmediklerini söyleyen Tekin, öğrenci güvenliği, hukuki uygunluk, bütçe planlaması ve veli onayı gibi unsurların bu süreçte temel kriterler arasında yer aldığını anlattı.

“Eksiklikler tamamlanırsa değerlendirme yapılır”

Canlı yayında konuya ilişkin ayrıntı veren Tekin, ilgili başvuruda yarışmanın ücretsiz olup olmadığına dair açık bir ibarenin bulunmadığını, organizasyon için ayrılan bütçenin detaylandırılmadığını ve başvuru dosyasında bazı temel prosedürlerin eksik bırakıldığını söyledi. Bunun yanında itiraz sürecine ilişkin bilgilendirmenin yer almadığını, veli izin belgeleri ile aydınlatma metinlerinin de dosyada bulunması gerektiğini ifade etti. Ayrıca Bakanlığın standart protokollerinde yer alan, hukuki aykırılık halinde sürecin nasıl sonlandırılacağını gösteren hükümlerin de ilgili başvuruda yer almadığını belirtti. Tekin, bu nedenle Bakanlığın eksiklerin tamamlanmasını istediğini, eksikler giderilmeden izin verilmesinin hukuken doğru olmayacağını savundu.

Bakan Tekin, bu tür başvuruların yalnızca belirli bir grup ya da kurum için değil, herkes için aynı kurallar çerçevesinde değerlendirildiğini kaydetti. Bakanlığın görevinin, öğrencilerin yer aldığı tüm organizasyonlarda ortak standartları korumak olduğunu söyleyen Tekin, kurumsal denetim olmadan okullarda yapılan faaliyetlerin ileride farklı sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Eğitim-İş açıklamalarına da değindi

Programda sendikaların ve bazı siyasi çevrelerin tepkilerine de değinen Tekin, tartışmanın hukuki zeminden çıkarılmaması gerektiğini söyledi. Bakanlık olarak herhangi bir etkinliğe ideolojik yaklaşmadıklarını savunan Tekin, önemli olanın başvurunun içeriğinden önce usul ve mevzuat yönünden uygun olması olduğunu ifade etti. Başvuru sahiplerinin eksiklikleri tamamlaması halinde sürecin yeniden değerlendirilebileceği mesajını veren Tekin, “Kurallar herkes için geçerli” vurgusunu öne çıkardı.

Bakan Tekin, açıklamalarında Millî Eğitim Bakanlığı’nın hukuk devleti ilkesi doğrultusunda hareket ettiğini, Bakanlığın takdir yetkisinin de yine mevzuatla sınırlı olduğunu belirtti. Eleştirilerin sertleşmesi üzerine, kamu kurumlarının kurallarına uyulması gerektiğini söyledi ve tartışmanın siyasi kutuplaşma üzerinden yürütülmesini doğru bulmadığını kaydetti.

“Atatürk bu ülkenin ortak değeri”

Canlı yayında dikkat çeken başlıklardan biri de Atatürk vurgusu oldu. Tekin, göreve geldikleri günden bu yana çocukların Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bu ülkeye emek veren isimleri daha iyi öğrenmesi gerektiğini savunduklarını söyledi. Bakanlık çalışmalarının bu yönde sürdüğünü dile getiren Tekin, Atatürk üzerinden yürüyen tartışmaların doğru zeminde yapılması gerektiğini belirtti.

LGS tarihi neden değişti?

Programda sadece yarışma krizi değil, Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınavın tarih değişikliği de gündeme geldi. Tekin, Dünya Kupası fikstürü nedeniyle Türkiye’nin maç saatleriyle çakışan takvimin yeniden değerlendirildiğini ve LGS’nin 14 Haziran yerine 13 Haziran 2026 Cumartesi gününe alındığını hatırlattı. Bu değişikliğin sınav sonuç takvimini etkilemediğini belirten Tekin, öğrencilerin sınav hazırlığında mağdur olmaması için 12 Haziran Cuma günü okullarda eğitime bir gün ara verildiğini, öğretmenlerin ise idari izinli sayılacağını ifade etti.

Güzel sanatlar liseleri için marş yarışması

Bakan Tekin’in açıkladığı bir başka başlık ise A Millî Futbol Takımı için planlanan marş yarışması oldu. 2026 FIFA Dünya Kupası’na katılacak millî takım için güzel sanatlar liselerinde özel bir yarışma başlatılacağını söyleyen Tekin, Türkiye Futbol Federasyonu’nun da bu fikre olumlu yaklaştığını aktardı. Türkiye genelindeki güzel sanatlar liselerinde eğitim gören öğrencilerin ve müzik öğretmenlerinin bu süreçte aktif rol almasının hedeflendiğini ifade eden Bakan, ortaya çıkacak eserlerin millî takımın maç atmosferine katkı sunabileceğini belirtti.

Millî Eğitim Akademisi için tarih verdi

Yusuf Tekin’in programdaki açıklamalarında öğretmen yetiştirme süreci de önemli yer tuttu. Millî Eğitim Akademisi’nin uygulama ağırlıklı yeni öğretmen yetiştirme politikası açısından kritik rol üstleneceğini belirten Tekin, akademide eğitimlerin 13 Nisan itibarıyla başlayacağını söyledi. Öğretmenlikte teorik bilginin yanı sıra sahaya dönük uygulamaların güçlendirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Tekin, yeni sistemle öğretmen adaylarının mesleğe daha hazırlıklı başlamasının amaçlandığını anlattı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.