Ay-yıldızlı bayrağı en fazla güreşçiler dalgalandırdı

Ay-yıldızlı bayrağı en fazla güreşçiler dalgalandırdı

Ay-yıldızlı bayrağı en fazla güreşçiler dalgalandırdı

Türkiye'nin bugüne kadar olimpiyat oyunlarında kazandığı toplam 89 madalyanın 55'i ata sporu güreşten geldi.




Türk spor tarihinin dönüm noktası olarak kabul edilen Osmanlı Olimpiyat Cemiyeti 1908 yılında kuruldu. Olimpiyat Oyunları ile 1924 Paris Olimpiyatları'nda tanışan Türkiye, olimpiyatlardaki ilk altın ve bronz madalyalarını 1936 Berlin Olimpiyatları'nda kazanma başarısını gösterdi. Türk güreşçilerinden Yaşar Erkan altın, Mersinli Ahmet Kireççi ise bronz madalyanın sahibi oldu.

Türkiye'nin olimpiyatlarda en çok madalya kazandığı güreşi, 8 altın, 1 bronz madalya ile halter, 5 gümüş, 3 bronz madalya ile tekvando izliyor. Türkiye adına olimpiyatlarda milli formayı giyen ilk kadın sporcular, 1936 yılında Berlin Olimpiyatları'nda yer alan 2 eskrimci oldu.

Bugüne kadar atletizm, atıcılık, bisiklet, boks, binicilik, halter, eskrim, güreş, judo, okçuluk, kürek, tekvando, yüzme, yelken, futbol ve basketbol branşlarında oyunlara katılan Türkiye'nin, Paris 1924 ile başlayan olimpiyat macerasında kazandığı toplam 42 altın madalyanın 27'sini, 29 gümüş madalyanın 16'sını, 25 bronz madalyanın ise 12'sini güreşçiler kazandı. 1936 yılında Berlin'de yine güreşte kazanılan 1 altın ve 1 bronz madalya da Türkiye'nin olimpiyat tarihindeki ilk madalyaları oldu.

Londra'da düzenlenen 1948 Olimpiyatları'nda ise kazanılan 12 madalyadan 11'ini kazanan güreşçiler 6 altın, 4 gümüş ve 1 bronz madalya alırken, 1 bronz madalya da atletizm branşında kazanıldı.

Bir sonraki Helsinki Olimpiyatları'nda ise İstiklal Marşı'nı 2 kez dinletme başarısını gösteren güreş, Türkiye'ye oyunlarda 1 bronz madalya daha kazandırarak ülkenin yüzünü güldüren tek branş oldu. Ata sporu olan güreş, Helsinki Olimpiyatları'ndaki başarılı grafiğini 1956 Melbourne Olimpiyatları'nda da sürdürerek, Türkiye'ye 3 altın, 2 gümüş ve 2 bronz madalya kazandırdı.

1960 Roma Olimpiyatları'nda 7 kez kürsünün en üst basamağında yer alan güreş milli takımı sporcuları 2 kez de gümüş madalya elde ederek, Türkiye'nin bir kez daha gururu olmayı başardı. Türkiye'nin yüzünü 1964 Tokyo Olimpiyatları'nda ise yine güreş güldürürken, bu spor branşında yarışan Türk sporcular 2 altın, 3 gümüş ve 1 bronz madalyanın sahibi olarak, önemli bir başarıya daha imza attı.

1968 Meksika Olimpiyatları'nda 2 madalya kazanan Türkiye'de madalyanın renkleri altın olurken, bu önemli başarıyı güreşte Mahmut Atalay ve Ahmet Ayık elde etti. 1972 Münih Olimpiyatları'nda başarıyı yakalamakta zorlanan Türkiye, söz konusu oyunlardaki tek madalyasını güreşte kazanırken, Vehbi Akdağ gümüş madalyanın sahibi olarak, ülkenin gururu oldu.

1976 Montreal Olimpiyatları'nda madalya kazanma başarısı gösteremeyen Türkiye, bu talihsizliğini 1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda yendi ve üç kez kürsünün üçüncü basamağında yer aldı. Boksta Eyüp Can ve Turgut Aykaç ile güreşte Ayhan Taşkın bronz madalya kazanma başarısını gösterdiler.

Olimpiyatlar tarihinde bir çok kez güreş ile yüzü gülen Türkiye, 1900'lü yılların sonlarına doğru diğer spor branşlarında da ismini duyurmaya başladı.

1988 Seul Olimpiyatları'nda efsanevi halterci Naim Süleymanoğlu, dünya ve olimpiyat rekoru kırarak altın madalya kazanırken, bu önemli başarıya güreşte Necmi Gençalp'in kazandığı gümüş madalya da eklendi. Olimpiyatlardaki başarı grafiğini her geçen arttıran Türkiye, 1992 Barcelona Olimpiyatları'nda ise güreşte 1 altın, 2 gümüş, 1 bronz, halterde 1 altın, judoda da 1 bronz madalya kazandı. Judo dalında kürsünün üçüncü basamağında yer alan Hülya Şenyurt, olimpiyatlarda Türk spor tarihinde madalya kazanan ilk bayan sporcu olarak adını unutulmazlar arasına yazdırdı.

1996 Atlanta Olimpiyatları'nda güreşte 2 altın, 1 bronz, halterde 2 altın ve boksta 1 gümüş kazanan Türkiye, 2000 Sidney Olimpiyatları'nda ise güreşte 1 altın, 1 bronz, judo ve halterde 1 altın tekvandoda da 1 bronz madalya kazanma başarısı gösterdi.

Türkiye, dünyanın en önemli spor organizasyonu olan olimpiyatlardaki en büyük başarısını ise 2004 Atina Olimpiyatları'nda elde etti. Oyunlarda 5 farklı branşta madalya alarak dikkatleri üzerine çeken Türkiye, toplamda 10 madalya kazanarak önemli bir başarıya imza attı. Halterde 3 altın ve 1 bronz, güreşte 1 gümüş ve 2 bronz, tekvando ve boksta 1 gümüş, atletizmde ise 1 bronz madalyanın sahibi olan Türkiye, ülkeler sıralamasında ise 22.'liği elde etti.

2004 Atina Olimpiyatları'ndaki başarılı performansını bir sonraki oyunlarda gösteremeyen Türkiye, 2008 Pekin Olimpiyatları'nda 1 altın, 4 gümüş ve 3 bronz olmak üzere toplam 8 madalya kazanarak kendine 37. sırada yer buldu.

cihan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.