AYM'de hukuk kariyeri olmayan tek üye

AYM'de hukuk kariyeri olmayan tek üye

AYM'de hukuk kariyeri olmayan tek üye

AYM'de hukuk kariyeri olmayan tek üye: Engin Yıldırım


Sosyal medyadan paylaştığı 'Işıklar yanıyor' mesajıyla tepki toplayan AYM üyesi Engin Yıldırım'ın akademik kariyeri dikkat çekti. Lisans ve yüksek lisansında hukuk okumayan Engin Yıldırım, şaşırtıcı bir şekilde Anayasa Mahkemesi üyeleri arasında yer aldı. AYM'de hukuk mezunu olmasa da tüm üyeler Sayıştay ya da Danıştay gibi kurumlarda çalışmış durumda. Yani çoğunun hukuk kariyeri var. Yıldırım ise böyle bir kamu kurumunda da çalışmamış... İktisat profesörü olan Yıldırım; İktisat, Endüstriyel ilişkiler, Ekonomi ve Sosyal İlişkiler, İktisadı ve İdari Bilimler eğitimleri almış.


'Işıklı' twiti ile darbe imasında bulunduğu kaydedilen Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım'ın ne akademi ne de iş hayatında AYM'ye seçilene kadar hukuk bulunmuyor. İktisat, Endüstriyel ilişkiler, Ekonomi ve Sosyal İlişkiler, İktisadı ve İdari Bilimler eğitimleri alan Yıldırım'ın buna karşın AYM'de yer bulabilmesi merak uyandırıyor.

ORTALIĞI KARIŞTIRDI

AYM Üyesi Engin Yıldırım, sosyal medya sitesi Twitter'daki hesabından tepki çeken bir paylaşımda bulundu. AYM binasının gece çekilen bir fotoğrafını paylaşan Yıldırım, "Işıklar yanıyor" notunu ekledi.Yıldırım'ın paylaşımının ardından ilk tepkiyi İçişleri Bakanlığı verdi. Bakanlık, Bakanlık binasının aynı şekilde ışıkları yanan bir fotoğrafını yayınlayarak "Işıklarımız hiç sönmüyor" dedi.Sosyal medya kullanıcısı vatandaşlar ve siyasilerden yoğun tepki alan Yıldırım, söz konusu paylaşımı silip önce "Işıklar yanıyor' derken hukuk ışığını kastettim, başka ışıkları değil" iddiasında bulundu.

Son dakika gelen tepkilerin devam etmesi üzerine Yıldırım bu kez; "Şahsi Twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir" diyerek hesabını gizledi.

KİM NE EĞİTİMİ ALMIŞ

Twitiyle dikkat çeken Yıldırım, 2010 yılında Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından önerilen 3 aday arasından dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından seçilmişti. Akademi ve iş geçmişinde hukuk bulunmamasına karşın AYM üyeleri arasında görev yapıyor.

Başkan Prof. Dr. Zühtü Arslan Kamu Yönetiminden yaptığı lisansını hukuk alanında devam ettirerek doçentlik ve profesörlüğe yükselmiş. Başkanvekillerinden Kadir Özkaya hukuk dışında bir bölümden gelmiş olmasına karşın Danıştay'da yürüttüğü görevlerin ardından üye seçilmiş. Üye Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ise Kamu yönetimi okuduktan sonra akademik hayatını hukuk alanında sürdürerek doçentlik ve profesörlüğe yükselmiş. Üyelerden Hicabi Dursun ve Doç. Dr. Recai Akyel, aldıkları Kamu Yönetimi eğitimlerinin ardından Sayıştay'da görev yaptıktan sonra AYM'ye üye seçilmişler.Uluslara İlişkiler eğitimi alan Rıdvan Güleç de Sayıştay'da yürüttüğü görevinin ardından AYM üyeleri arasında yer bulmuş. Muammer Topal ise Maliye eğitimin ardından Danıştay'da çalışmış, ardından da AYM üyeleri arasına girmiş.

KARİYERİNDE HUKUK YOK

Tartışmaların odağındaki üye Prof. Dr. Engin Yıldırım ise İstanbul Üniversitesinde okuduğu iktisat lisansının ardından gittiği İngiltere'de Warwick Üniversitesinde Endüstriyel İlişkiler yüksek lisansı, Manchester Üniversitesinde Ekonomi ve Sosyal İlişkiler'den doktora yapmış. Memleketi Sakarya'da Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler öğretim üyeliği ve dekanlık yapmasının ardından 2010'dan bu yana AYM üyeliği görevine devam ediyor. Yıldırım'ın hukuk alanında hiçbir kariyerinin olmaması dikkat çekici.

AYM'nin diğer üyeleri Basri Bağcı ve Selahaddin Menteş yargı dünyasının yakından tanıdığı isimler. Yıldız Seferinoğlu ise hem hukuk mezunu hem de adalet Bakanı Eski Yardımcısı. Serdar Özgüldür, Burhan Üstün, Celal Mümtaz Akıncı, Hasan Tahsin Gökcan ve Muhammed Emin Kuz da hukuk fakültesi mezunu

Yıldırım, 31 yaşında doçent, 36 yaşında profesör, 37 yaşında da dekan oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.